Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sian - специалист
Водно отопление с камина с водна риза. Каква максимална мощност, и максимална дължина на тръбно трасе може да се изпълни с тръби с Ал. вложка Ф20? Системата е с циркулационна помпа. Подусловие-радиаторите са свързани последователно. Благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Два радиатора можеш да захраниш
filmatoplo - майстор
Защо последователно :? .
sian - специалист
LazarGanev написа:
Два радиатора можеш да захраниш
С каква максимална мощност?
Много издребняваш :-D . Да почна ли и аз - с каква температура ще е системата? Каква е помпата? Колко дълга е тръбата? Изолация има ли? :rolleyes:
sian - специалист
LazarGanev написа:
Много издребняваш :-D . Да почна ли и аз - с каква температура ще е системата? Каква е помпата? Колко дълга е тръбата? Изолация има ли? :rolleyes:
Моля за аргументирани и адекватни отговори...
Чаро - Акълия
Подсетиха те- молим за точна информация.
Така ли питаш и при доктора?
:)
AntonBM - специалист
При температурен режим 80/60°С препоръчителната максимална мощност е до 6000 W. В този режим имаш пад на налягане около 10 мм.вод.ст на всеки 1 метър от дължината на тръбата. Тръбата може да издържи и повече от 6kW, но пада на налягане нараства много. Препоръчителната стойност за максимален пад на налягане за една инсталация е до 1200 мм.вод.ст, но аз често я надхвърлям и съм проектирал инсталации с пад до 2500 мм.вод.ст. Грубо може да се каже, че тръбата може да е дълга до към 80 м., понеже имаш пад и в отоплителното тяло и спирателната арматура, те обикновено са около 500 мм.вод.ст. Освен тах имаш пад на налягане във филтъра (1,5-2 м.вод.ст) и източника на топлина (котел, камина, ТП, топлообменник и т.н.), но тези елементи не се включват към ограничението за пад на налягане до 1,2 м.вод.ст на вътррешната инсталация. Те се добавят към нейният пад и така се подбира помпата.
П.П. Атачвал съм една таблица, в която се виждат максималните стойности за пренасяне на топлинна мощност при топлоносител вода с различни температурни разлики на топлоносителя (за антифриз имам друга таблица). Тя обхваща голям набор от различни видове тръби.

Прикачен файл

Hidro.rar
хидравлика тръби с топлоносител вода
(28.72 KиБ) Свален 418 пъти
Точно тук е мястото да спомена, че масово при монтаж на газов котел съм виждал да се тръгва от котела с ф20, а пък минималната мощност на 24кВт котел, каквито се слагат обикновено е 9кВт. Тоест - котелът отдава 9кВт минимум, а тръбата пропуска 6кВт максимум. Познайте как работи този котел и защо битува мнението, че на газ е скъпо! :finga:
filmatoplo - майстор
Няма начин , някой ще е пробвал и с фи-16 даже. :)

Тема "Хидравлично съпротивлени на тръба ф20" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: