Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Преди 3-4 години сложихме парно на газ в къщата всичко работи но излиза доста соленчко :( .Та въпроса е може ли към системата да се добави котел на твърдо гориво без да махам газовия двата да работят един вид заедно в паралел като основно този на твърдо гориво но примерно ако ме няма да го заредя да си се включва газовия. До помещението където е газовия котел има едно помещение което може да се използа за поставяне на котела на твърдо гориво.Става въпрос за къща на три етажа газовият котел е 32 Kw .Интересува ме въобще възможна ли е такава система да работят в паралел заедно
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко квадрата е къщата - 150-200?
:prayer: А колко етажа са
А, извинявай, сега забелязах, че си писал - 3. Аз ще ти дам едно сравнение - преди няколко дни пуснах една инсталация на къща 360м2 с кондензен газов котел 22кВт. Изолация за сега няма, къщата е строена с итонг. . Сигурен съм, че тази къща 60м2 ще има по-малък разход от твоята - 210м2, ама ще видим тази зима. Засега поддържат температура 26*С :rock: Та - мисълта ми е, че вероятно има доста какво да се направи по твоята система - нормално е да плащаш сметки 200-400лв за различните месеци. Ти на какви нива си? :)
Здрасти доколкото знам кондензния котел е доста по икномичен. Mоят е IMMERGAS Eolo Extra 32 Kw X.Сметките са от порядъка на 200 - 700 лв в най студените месеци.Затова и питах за някаква подобна система да ползвам дървата като евтин енерго източник и газта в краен случай.А гледам че си от Варна и аз :) ако се занимаваш с това, може да се разберем да дойдеш да погледнеш и да препорачаш какво може да се направи евентуално :) :)
Е, не че е чак толкоз по-икономичен кондензния, но мисълта ми беше, че ти е прекалено преоразмерен котела. Предполагам, че има и други забележи по системата. Ще ми е интересно да погледна :)
Ми какво да кажа те изчисляваха по броя глидери ( забравих да спомена че има още едно помещение приземно към системата ~ 60кв но там радиаторите се включват за максимум една седмица в годината ) . А иначе говрихме за мощноста даже твърдяха че този бил на ръбът да захрани цялата система, въпреки че изришно обясних че цялата система т.е. всички радиатори надали ще работят едновременно.Мога да напиша броя глидери по етажи.И още искам да кажа че тези сметки са за отопление на два от етажите на първият етаж и приземното помещение радиаторите са изключени почти през цялата зима, т.е глидерите които работят постоянно са: на единият етаж H600 - 47 + лира за баня на другият етаж H600 - 38 + лира за баня. От тази зима ограничих максималната мощност на котела на 44% минималната можност е 10KW разхода падна но малко в момента средния разход на ден е около 9,5 куб. газ и при таз цена на газа сметката отива на около 300 лв. а още температурите не са паднали достатъчно.Та затова си мисля ако сложа един котел за дърва и той да топли първо водата дали няма да намаля сметките значително???

Тема "комбинирано отопление газ + твърдо гориво ( дърва )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: