• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Я да попитам, каква е причината котела ми да пуфти понякога, одимява котелното? Не съм забелязал някаква зависимост, но предполагам, че не му достига пресен въздух...имам отворено прозорче, мисля, че стига...
Но дали правилно разсъждавам?
Благодаря за отговорите :)

Котела е Бош 2000В, на дърва. Дървата са сухи. Температурата на водата е 75-80 градуса.
torbalan - Дървен философ
в упътването на котела какво пише по повода?
MamaMy - майстор
Това се случва само докато е студен комина. Това можеш да го избегнеш като притвориш въздуха докато подгрее и почне да тегли по-добре.
LazarGanev - "Велик майстор"
И на пелетен котел ми се е случвало при студен комин
kalin72 - майстор
Ами нищо не пише, там е работата.
Инак както казах, прави го на топъл котел, та подозирам недостиг на въздух. Клапите ги държа отворени/затворени, както си пише в инструкцията, докато загрее, и после, в работно положение :)
Днес ще режа бук и габър, докараха 10 кубика, влажността им е 39-40 %, но все още имам от гредите от покрива :)
lakosste - специалист
Прозорчето мисля че е достатъчно за въздух.Кажи какъв ти е комина и изолиран ли е?Опиши точно кога го прави това при разпалване или по време на горене,какво е положението на клапата за комина?Дървата колко са сухи и на колко време чистиш котела?Понякога докато се разпалва ако е САМО НА ДЪРВА леко припушва ,но само ако е отворена долната врата.Котела гасиш ли го или го разпалваш от останалата жар.Ако не е от комина, отговори ми на тези въпроси и ще ти кажа защо пуфти.
lakosste - специалист
Не видях горния ти пост.Тези дърва са влажни според мен и спри да гориш гредите от покрива.Но все пак ми отговори на въпросите от по-горе.
AntonBM - специалист
Не гарантирам, че това е проблема, но преди 2 години попаднах на подобен проблем. Там в комина на котела се бяха насъбрали много сажди, които по някакъв начин са се отделили от стените му и се получаваше нещо като „тапа”, която подскачаше на горе и долу и звука беше като пъшкане... Саждите бяха много фин прах (като тонер на принтер) и димните газове ги избутваха нагоре, но те пак падаха долу. Горелката беше 2-скоростна и на по-високата нямаше проблеми, но на по-ниската, чак се тресеше комина.
Инсталацията я бях проектирал аз и за това ме извикаха. Накарах ги да си почистят комина. Бях предвидил и изпълнителя беше сложил вратичка за почистване на комина, но никой не я беше отварял НИКОГА. Изкараха 3-4 кофи сажди – комина беше Ф250 или 300 не помня колко (висок е)... Котела е нафтов, към 400 kW и е работил към 8-10 години преди да се съберат толкова сажди. Симптомите му много приличат на това което описваш ти – пъшкаше и задимяваше котелното.
filmatoplo - майстор
Преди да застудее -и моята печка пропуши 1-2 дена , извадих кюнците при загасена печка и погледнах с огледалце в комина -чист като нов 35/35 отвор ,сега като захладня -комина си тегли супер .Предполагам от атмосферното налягане е било и от жегата :? .
kalin72 - майстор
lakosste написа:
Прозорчето мисля че е достатъчно за въздух.Кажи какъв ти е комина и изолиран ли е?Опиши точно кога го прави това при разпалване или по време на горене,какво е положението на клапата за комина?Дървата колко са сухи и на колко време чистиш котела?Понякога докато се разпалва ако е САМО НА ДЪРВА леко припушва ,но само ако е отворена долната врата.Котела гасиш ли го или го разпалваш от останалата жар.Ако не е от комина, отговори ми на тези въпроси и ще ти кажа защо пуфти.
Комина е система Schiedel ф180, изолиран добре, на няма и месец работа. Прави го само по време на горене, клапата за комина е на лееко притворено положение, а клапата за разпалване е затворена. Сега погледнах, има доста сажди по клапата на комина...почистих ги, да видим как ще е сега.
Горя само дърва, долната врата е винаги затворена, освен при разплаване, първичния въздух влиза от клапа на отвора за пъленене с дърва, и е почти винаги отворена, дори на 80 градуса би трябвало да е почти притворена, но не е. Котела се опитвам да го поддържам винаги топъл, и дори и да няма жар, водата е над 50 градуса, но го разплавам като за студен.
Защо да не горя гредите от покрива? Не са мазани с нищо, или поне не с машинно масло.
  • 1
  • 2

Тема "Котела ми пуфти понякога :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: