• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
subzero - специалист
Преключих с вграждането на камината си както можете да видите на снимката. Проблема ми е че ми казаха, че е добре да си прекарам пвц тръба до нея за да може да стига въздух отвън до самата камина за да гори по добре, но немога да преценя как по добре трябва да се направи :? Можете ли да ми дадете идеи как да стане и къде да се показва отвора на тръбата? Само да кажа че върху гипсокартона ще има гранитни плочи за декорация.
http://prikachi.com/images.php?images/9/3884009D.jpg
Благодаря предварително
bulhomes2 - майстор
Ако искаш ми се обади тези дни на 0887252291 да ти покажа как го направих вкъщи. Дефакто прекарах една PVC тръба 50 мм зад секциите до отвора за въздух на камината. За това дали има смисъл не мога да кажа. Дограмата ми е стара дървена и в стаята с камината беше най-студено (и нея най-не я ползваме де). Отдавам го на това, че камината си смуче въздуха от дограмата. В края на миналата зима си направих това PVC и ми е трудно да определя дали ми е по-топла стаята. Но, като сложа пламък при изхода на тръбата се вижда сериозен вятър. Тоя вятър преди е влизал от прозорците през стаята, а сега влиза направо в камината.

ПП.Гледам, че слагаш гипскартон - май си ми слагал и на мен... ако не бъркам..
PCL82 - майстор
Най-добре е въздухът да идва по канал паралелен на комина. Така въздухът влиза горе от покрива и се загрява от горещия комин. Затопленият въздух дава по-високо кпд на горенето от студения.
Важно е коминът да е добре изолиран, за да не стане конденз.

Има такива фабрични коминни системи в чужбина. В София камината срещу входа в "Червената къща" на Андрей Николов е направена така още през 20-те години. Човекът е раздухвал така огънят за да си кове скулптурските сечива.

В същата къща преди ремонта са снимали филм посред зима, било е -5 градуса вътре. Били запалили автомобилна гума във въпросната камина. Температурата за нула време станала 10 градуса, без въобще камината да пропуши вътре. Тухлите били бели от високата температура.
Последна промяна от PCL82 на ср окт 05, 2011 2:31 pm, променено общо 1 път.
romanpm - майстор
:) аз също рекарах въздух с Фи 50 , но преди да монтирам камината :? отрязох дъното под чекмеджето с флекс затворих го отдолу а тръбата идва откъм гърба на камината така като гори миналата зима видях тръбата , тя минава през гаража , обледенена смятай колко въздух смуче който се вижда през решетката под жарта като син пламък , и чекмеджето стои затворено и е топло :rock: :)
PCL82 Това е прекрасна идея , но трябва да се планува доста преди камината :?
subzero - специалист
Значи варианта с прекарването на тръба отгоре надолу до комина отпада понеже има и др етаж над мен. За варианта с пробиването на дъното на камината и аз си го мислих понеже ще вкарва свежия въздух направо в горивната камера, но как си го направил че да има и чекмеджето за пепел и място й за тръбата, а и да не пада пепел в тръбата понеже ще я стопи :? Иначе не е проблем това че вече съм я вградил с картона, той се маха за 5 мин :)
bulhomes2 утре ще ти се обадя да се разберем кога да мина да я погледна, че съм втора смяна :sad: Ти в тази къща на ливадето ли живееш?
PCL82 - майстор
Защо не включиш тръбата от задната страна. зад чекмеджето. Вероятно чекмеджето е с няколко сантиметра по-късо от камината и въздухът точно ще има от къде да мине. А пепелта ще си пада както преди. За да има контрол над въздуха е хубаво да сложиш дроселова клапа, а клапата на чекмеджето да я запушиш.

Взимаш 10-15см черна тръба 1 1/2" тя е с външен диаметър 5см и я заваряваш зад пепелника, като и правиш клапа както на изхода към кюнеца. Към тези 5см лесно можеш да наденеш ПВЦ ф50.
Ако вземеш черна тръба 2" тя е с вътрешен диаметър 5см и можеш да пъхнеш ПВЦ тръбата вътре и да я залепиш със силикон.

На камините Прити задният капак е на 3 рапидки и се сваля много лесно.
subzero - специалист
Наистина има разтояние м/у чекмеджето и стената на камината което е някъдето около 7 см и ако направя дупката няма да има проблем да минава въздуха. Камината ми е на прити обаче нямам капак отзад които да е хванат с три рапидки, ето виж снимките. http://prikachi.com/images.php?images/719/3887719W.jpg http://prikachi.com/images.php?images/724/3887724u.jpg
Проблем с прекарването на тръбите няма да имам, но май ще имам с пробиването на дупка с диаметър 5 см. Аз си мислих отзад където е етикета на камината да се пробвам с бормашена ако пробия дупките в кръг дали няма да се получи?
PCL82 - майстор
Я погледни дали най-горе камината не е обрамчена със шина. При мен задната шина е отделно парче и е завита с 3 рапидки. Тя притиска капакът, който просто е мушнат в основата на камината, а отстрани има жлебове и държи страничните панели.

Отворът се прогаря с електрожен с по-силен ток от нужният за заваряване. Майсторите му викат "издухване" на дупка. Отворът се прави да пасва на вътрешният диаметър на тръбата. Тръбата се поставя върху отвора и се заварява.

Ако не можеш да заваряваш можеш да потърсиш стар сифон за кухненска мивка. Взимаш горната част, която минава през мивката. Тя е с резба 2" и има плоска гайка, за стягане към мивката.

Можеш да вземеш и щуцера от старо чугунено тоалетно казанче. Обикновено са пластмасови за ф32, което не е добре, но има и по стари модели, които са месингови и до ф40.
Gek - специалист
Не че рабирам кой знае колко и малко извън темата, но мисля че филтъра който се вижда от ляво на снимката не е сложен правилно. Доколкото знам файда от тия филтри има само ако са на хоризонтален участък с изпъкналата част надолу.
Може и да греша, нека спецовете да кажат...
subzero - специалист
Сега се пребирам от работа и утре ще погледна дали има шина, но мисля че не. С електрожен няма да мога да пробия дупката понеже нямам а и никога не съм работил с него, но ще се пробвам с бормашината да пробивам дупки в кръг и да видя дали няма да се получи :)
Наистина Гек правилно си видял :) Филтъра трябва да е хорезонтално разположен иначе няма как да изкарваш боклуците през него, но за това се сетих вече като го бях монтирали не ми се разправяше да го развалям и ще ги изкарвам през друго място :)
  • 1
  • 2

Тема "Прекарване на въздух до камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: