Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobibr - помощник
Какъв вид тръби да избера за парна инсталация при котела. Котела ми е Атмос
filmatoplo - майстор
Най добре медни,-ще свързваш ли Атмоса със термовентили -тоест ще изпълняваш ли някоя от схемите дадени в ръководството .
bobibr - помощник
ще го свързвам с термо винтил и трипътен смесителен вентил
filmatoplo - майстор
Имай предвид че,без бурен съд ,няма да можеш да пращаш вода към радиаторите под 65 градуса , котела ще прегрее .За смесителния вентил ще ползваш ли задвижка и контролер , да не ме обвинят че сменям темата - мед добре ли ти е за тръбите :) .Сам ли ще правиш всичко.
bobibr - помощник
filmatoplo-Искаш да кажеш че бес буферен съд не мога да реголирам температурата към радиаторите ли. Да ще монтирам ел задвижка и контролер.Може с медни,пласмасови или поцинковани.Сега емонтиран с медни траби с трипътен смесителен вентил бес термовентил и искам да го преправя че набира много нагар иначе не прегрява.
filmatoplo - майстор
Да точно , след като се монтира задвижка и контролер ,(не каза марка на смесителен вентил ) , контролера ще командва вентила да затваря в момент когато котела е доста разгорян с температура 80-85 градуса - съответно котела ще прегрее без буфер .Каква марка термовентил ще слагаш :? :) .
valqk - специалист
Кой не измества темата :razz:
Аз лично направих така: щрангове - PPR, край котела медни тръби.
Ако имаш възможност сложи медни - много лесно се работи с тях и винаги и лесно може да правиш корекции (лесно се презапоява).
ППИ-то на голям цолаж си е зор за запояване, но пък е много евтино.
С ал. вложка са ти скъпи всякакви фитинги.
Въпрос на преценка - пари/майсторлък/леснота.
Най-добре, най-лесно, най-малко майсторлък, най-скъпо идва с мед. Правиш и забравяш.

Цинк не се слага, защото поцинкованото покритие пада от високата температура. Ако ще ползваш метални тръби/фитинги - има черни, без поцинковано покритие.
По възможност избягвай желязните тръби - правят ръжда в системата.
Ако ще са ти алуминиеви радиаторите - още по-добре е да намалиш ръждата до минимъм.
Примерно при мен единственното желязно нещо в системата са котела, фланците му и металните части в помпата :-D

(по-горната информация 'крадена' от Филматопло и другите разбиращи тук - ако има нещо грешно, моля за поправка).

Ако не си разгледал (сигурно си, но да кажа) - viewtopic.php?f=10&t=21714
Успех :)
filmatoplo - майстор
Аз сега съм завел дело за всички които са крали :wink: .
LazarGanev - "Велик майстор"
Филма, защо не се съгласиш на извънсъдебно споразумение? Може суджук и червено вино :drinkers:
valqk - специалист
LazarGanev написа:
Филма, защо не се съгласиш на извънсъдебно споразумение? Може суджук и червено вино :drinkers:
Той да ми падне наблизо с време :)

Тема "Какъв вид тръби да избера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: