• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 23
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колеги както вече писах в различи теми стана ясно че аз и горелкатами не се разбираме перфектно :axe: .Отварям темата с молба всеки който иска да посочи параметрите на който е настроена горелката му каква площ отоплява и какъв е средия му разход а пелети (ама често) щото с пелетната горелка се получава малко като с автомобила (моята кола гори толкова малко че чак се претеснявам) ;) Та аз започвам пръв с показателите на който е настроена горелката ми.
горелка Waterland S40
пилети минимум 2.8
пилети максимум 44
пилети пауза 13 секунди
мощност 32kw
интервал на почисване през 5 минути за 12 секунди
въздух 90%
отопляема площ 90кв.м плюс още 60кв.м в който радиаторите ми работят на 1
разход 3 чувала за 24 часа (ужасено)
На Ватерланда , нали има процентна мощност -колко е тя при нормална работа :? От 1 до 100 % -колко изписва .Въобще ли не почива горелката -стаен термостат имаш ли , с каква температура работи котела (той какъв беше).Изолиран ли си добре,има ли термоглави по радиаторите . :?
С термогалави а радиаторите съм мислих за стен термостат но човека който направи монтажа ми посъветва да не го правя понеже горелката била модулираща и ефекта щял да се изгуби със стаен термостат.А отбосно мощноста тя варира от 10% до 100% когато температурата а водата стигне 60 градуса горелката плавно намялва мощноста докато стигне на 10% да потдържа горенето след като водата започне отново да изтива и температурата и падне на 59,9 градуса отново започва вдигането на процентите до 100%.Относно изолацията с нея неможах да се справя едиствено дограмата на цялата къща е сменена.Къщата е след основен ремонт и няколко познати ми казаха да забравя да се стопля първата годиа след ремонта понеже имало доста остатъчна влага,но все пак 3 чувала за 24 часа ми се струва прекалено много .
До тук разбирам че котела ти работи непрекъснато , понеже не описа да гаси по достигната температура , тоест радиаторите не изключват от термоглавите -постоянно се погасят топлозагуби .Ако поне част от радиаторите изключат -котела ще повиши температура над зададената и горелката ще спре да почива известно време .
Проблема е че в хола когато радиаторите работят на термоглава си изключват о на 22 градуса стаята а това ми е малко аз искам 24-25 затова на единия радиатор съм му изключил термоглавата.Преди малко се разрових из мензто отново и промених настройката на хистерзиса който беше на 10 аз го направих на 5 и на дисплея изписа ГОРЕЛКА ПАУЗА но явно зададеното от мен количество на пелети минимум е прекалено малко и горелката изгасна на цяло и се рестартира,Сега вдигнах малко въпросното количество и отново пробвам .Аз затова искам колеги който имат горелки да ми напишат какви са настройките техните горелки.Лошото е че се уча в движение пък и вече студа дойде.
3 чувала е страшно много,аз с моето скапано Фероли горя по 2.5 чувала тия дни в студа,но отоплявам 2 етажа по 100 квадрата + 2 бойлера по 150 литра,а твоята горелка е доста по добра от моята.
batspetar написа:а твоята горелка е доста по добра от моята.

Е, чак пък толкоз категоричен недей бъди, времето ще покаже. Няма лоша горелка, има неправилно подбрана :wink:
На неизолираната къща и поддържана температура 24-25 градуса мисля че разхода 3 чувала е нормален. Ако свалиш температурата на 22 разхода ще падне чувствително. И непременно си сложи стаен термостат да изключва горелката при достигане на зададената температура. Престоите на горелката се удължават значително и се пести гориво. Иначе просто се прегрява къщата залудо. И разбира се при възможност изолирай къщата и особено наблегни на тавана.
Всичко това го говоря на база личен опит от последните седмици.
Другото което мисля за себе си да направя е по-нататък да сложа буфер за да удължа времената на работа/престой на котела - все пак честото палене-гасене понижава ефективността и също увеличава разхода.
radiocontrol никак не е малък този разход за толкова голямо жилище. Пробвай както те посъветваха някои колеги да намалиш температурата на стаите с 1-2 градуса - веднага ще усетиш разлика в разхода, а комфорта няма да ти се загуби кой знае колко. Затваряй или намаляй радиаторите, които не ползваш. Стайният термостат е плюс и няма да навреди на горелката и нейната модулация. Ако си правил чак такива големи ремонти, че да ти е "влажно" жилището първия месец или поне докато поизсъхне ще е с висок разход.
Когато има остатъчна влага , и няма изолация -Некомфорта е на лице , стените са студени , и за да се почувстваш уютно -температурата в стаите трябва да са 25 градуса .Понеже температурата на стените и тази на въздуха и мебелите са различни -се усеща дискомфорта -движението на въздушните маси в стаята .Ако си изолиран -температурите са почти или еднакви , тогава с 20 гр се чувстваш добре .
radiocontrol написа:Колеги както вече писах в различи теми стана ясно че аз и горелкатами не се разбираме перфектно :axe: .Отварям темата с молба всеки който иска да посочи параметрите на който е настроена горелката му каква площ отоплява и какъв е средия му разход а пелети (ама често) щото с пелетната горелка се получава малко като с автомобила (моята кола гори толкова малко че чак се претеснявам) ;) Та аз започвам пръв с показателите на който е настроена горелката ми.
горелка Waterland S40
пилети минимум 2.8
пилети максимум 44
пилети пауза 13 секунди
мощност 32kw
интервал на почисване през 5 минути за 12 секунди
въздух 90%
отопляема площ 90кв.м плюс още 60кв.м в който радиаторите ми работят на 1
разход 3 чувала за 24 часа (ужасено)това "пилети минимум 2.8" значи ли че е разходът на час при номинална мощност :? и ако работи нон стоп май така го описваш :shock: това прави 2,8кг X 24 часа = 67,2 кг с тези 90кв.м + 60кв.м дори и на 1 нещо спестяваш в цялата приказка :-D или грешно ни информираш :?
kok написа:
radiocontrol написа:Колеги както вече писах в различи теми стана ясно че аз и горелкатами не се разбираме перфектно :axe: .Отварям темата с молба всеки който иска да посочи параметрите на който е настроена горелката му каква площ отоплява и какъв е средия му разход а пелети (ама често) щото с пелетната горелка се получава малко като с автомобила (моята кола гори толкова малко че чак се претеснявам) ;) Та аз започвам пръв с показателите на който е настроена горелката ми.
горелка Waterland S40
пилети минимум 2.8
пилети максимум 44
пилети пауза 13 секунди
мощност 32kw
интервал на почисване през 5 минути за 12 секунди
въздух 90%
отопляема площ 90кв.м плюс още 60кв.м в който радиаторите ми работят на 1
разход 3 чувала за 24 часа (ужасено)това "пилети минимум 2.8" значи ли че е разходът на час при номинална мощност :? и ако работи нон стоп май така го описваш :shock: това прави 2,8кг X 24 часа = 67,2 кг с тези 90кв.м + 60кв.м дори и на 1 нещо спестяваш в цялата приказка :-D или грешно ни информираш :?[/quo

Ами нищо е спестявам просто мерните едиици са в грамове а не в кг пилети миимум значи когато горелката работи на 10% а пилети максимум когато работи а 100% процента и според това се регулира нормата на останалите проценти на работа на горелката.Пък и зависи какъв интервал за вкарване а дозите е зададен при мен в момента е на всеки 14секунди.

Аз също го отдавам на липсата на изолация ,но незнам дали изолиранети на къщата ще бутне разхода на половина ,чесно казано е ми се вярва.Какво и да е утре ще изолирам плочата и ако всичко е наред мисля до 2 седмици да приключа и със изолацията на цялата къща.Все пак никой не пусна параметри на работа на неговата горелка
radiocontrol извинявай, но ми е много трудно и изключително объркващо, когато чета думата "пилети". Моля те да използваш правилното название - "пЕлети". Знам, че на много хора им е трудно или не знаят точно как се казва, но не боли да попитат някой.

Относно тези настройки - не знам как точно се конфигурират на waterland горелките, но мисля че тези стойности са в сек, а не в кг,г и т.н.
Е добре Сънчо извинявай затова че те обърках така е казва се ПЕЛЕТИ ама това не ми решава проблеми а от БГТЕРМ ми казаха че въпросите единици са в грамове
Здравейте
Тъй като radiocontrol искаше параметри, мога да споделя моите, но те са за Фероли sun p7
един цикъл (почивка +зареждане на пелети) съм настроил да е 21 сек.
зареждане на пелети 3.7 сек.
мощност на вентилатора 125 Pа
мощност на горелката 3 (от възможни 5 степени)
пелетите ми не са от най-качествените, но поне цената им е добра
(сега ги взимам на 300лв/тон а през лятото ги взимах на 260лв/тон)
ако някои намира по- евтини да сподели
отоплявам 2 етажа от къщата (около 200 м2)
ако темп в котела мине 70 градуса се включва и отоплението в гаража, но тогава температурата в котела веднага пада и на практика гаража не го отоплявам.
До скоро температурата в котела едва стигаше 60-65 градуса, но преди 2 дни го почистих от нагар и прах(миналата година работеше на въглища и се беше натрупал окло 1см. нагар) сега нагрява по-бързо и достига по-високи температури - 70 градуса (което ми е прекалено)
преди почистването за 3.5 часа работа достигаше 58градуса, сега за същото време достига 70 градуса
котела ми е BOSH 45kw
къщата е добре изолирана
температурата която мисля че е най-комфортна и се опитвам да поддържам е 22-23 градуса
опитвам се да засека разхода и средно съм определил че е около 30-35 кг за ден или около 1 тон на месец, отоплявам от 16.10.2011 и до днес съм изразходвал около 1400 кг.
горелката съм настроил да се включва на часови пояси, през седмицата работи оклол 10 ч/ден , а събота и неделя около 15 часа/ден
още не съм ползвал модулации на горелката
Надявам се да съм ти бил полезен, Според мен ако през седмицата си на работа и няма никой в къщата по удачно ще е горелката да на работи на модулираща програма а на часови пояси
Успехbatspetar сподели твоите настрпоики и виждания, ще са ми полезни (имаме еднакви горелки)
Споделил съм ги ето тук - viewtopic.php?f=10&t=35407&start=60
mbz - на колко ти е настроен параметъра t 04
към batspetar

t04 = 6

При теб, горелката работи с модулация, ако не се лъжа?
Като достигне зададена температура се изключва и кгато падне с 10 (или други) градуси под зададената стойност се включва. Въпроса ми е, колко е времето през което не работи горелката (за колко време изстива) и за колко време след това се включва, докатао достигне зададената стойност?
Защо не4ете много отдавна Лазар Ганев беше писал докато палят горелките разхода е голям няма да има икономия без постоянно горене :wallbash:
Трябва много да се мисли за логистиката на работата на горелката-котела въобще като цяло :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 23

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”