• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички решил съм да си направя водно подово на стаите които ще са ми със гранитогрес и плочки /хол, кухня, антре и баня/ .Та въпроса ми е в спалнята и детската да сложа ли водно на стената или да си сложа един радиатор и да не се занимавам.Ефективно ли е има ли проблеми и най вече някой слагал ли е такова нещо и какви са отзивите ,топли повече от радиатор в стаята или не.
filmatoplo - майстор
Навсякъде си сложи подово , само в спалнята и детската задължително го контролирай със стайни термостати и ел задвижки -за да поддържаш 18-22 градуса .В никакъв случай не махай топлото от пода -от там иде студа .Стенно отопление , може да си сложиш ако имаш някоя външна стена , с какво ще топлиш водата за водното подово .
Извинявам се не уточних че в спалнята и детската ще има паркет
radius - майстор
Нямаше ли една теза, че подовото създава микрозавихряния ( 20-30см) на праха от пода и точно за спалня не е добре, че е близо до главата на спящия. Иначе и аз си мисля за подово, но за спалните не мога да реша.
Чудя се подходящо ли е за коридори, поне не заема място.
filmatoplo - майстор
Понеже не спомена с какво ще топлиш водата , се чудя ако сложиш радиатори в спалня и детска -трябва да ги захраниш с по топла вода от тази на подовото -тоест 2 температурни кръга .Има и вариант радиаторите да са с вода като подовото макс 45 градуса , но оразмерени почти двойно .За стенното -ако имаш яка изолация отвън , и не слагаш такава зад тръбите отвътре в стаята -ще имаш топлоотдаване 15 вата за 1 метър тръба фи-16 , Ако слагаш изолация зад тръбите в стаята (така ще спреш загуби които ще топлят тухлите в стената) -топлоотдаването ще се повиши на 20 вата на 1 метър тръба фи-16 -това е теоретично и близко до реалното , всичко зависи от изолирането .
Водата ще се топли от котел на дърва и точно защото трябва да е различна температурата на радиаторите и водното подово затова си мисля за стенно водно за да е на една температура водата .Предполагам че има вариант да има радиатори и водно подово само ако може да ми кажете какво трябва да сложа за да намали температурата на подовото.В един магазин за отопление ми показаха разпределител с разни неща по него който струва 250 лева.Има ли друг по евтин метод.
filmatoplo - майстор
Прочети цялата тема- Водно подово , и тема Водно подово и ламиниран паркет , ще добиеш представа за някои работи .Какъв котел си замислил и марка :? може да се направи котела да работи минимум на 60-65 градуса , а към водното подово да праща 40-45 градуса .За целта освен котела иска буферен съд 300-400 литра минимум ,и смесителен вентил преди подовото ,ти първо прочети темите .Разпределителите може и обикновени , но горните неща са задължителни за котел на дърва.
Чаро - Акълия
Убаво и евтино няма.
Ще се поохарчиш за тая идея, няма да е като котел с радиатори.
Става и само подово с ламинат, паркет, дюшеме.. ама си трябва информация, смятане...
Чети там, дет те е пратил Филма.
AntonBM - специалист
Стенното отопление не е новост. Не се е наложило, защото излиза по-скъпо от радиаторите, а и не дава същият комфорт като подовото. При него отоплението е почти изцяло лъчисто, конвективно също топли, но основният ефект е от дълговълновите IR-лъчи. Прави се подобно на подовото, но без замазка на тръбите и е препоръчително да се слага на вътрешни стени. Скоро в офиса ми дойдоха представители на фирма (Pipelife.bg). Която внася тръби за този вид отопление. Става и със стандартните PexAL, по те предлагат едни по-тънки PE-RT Ø10x1, които се слагат на скари (държачи), които също се доставят от тях. Обикновено стените се правят със завършващ последен слой от гипс-картон, който се затопля и започва да излъчва тези лъчи. Ако стената топли от 2-те страни се прави без изолация – слага се изолация само по краищата, за да не се предава топлина на останалата част от конструкцията. За да топли пред тази стена не трябва да има мебели. Допустими са температури на загряване по-високи от подовото, но е добре да не се прекалява. Изчислява се по сложна методика, но грубо от 1 квадрат се вадят около 100-150W. За да се затопли стая с лоша изолация, една стена може да се окаже недостатъчна.
filmatoplo - майстор
Има и гипскартон с внедрени в него тръбички за стенно и таванно водно отопление , но щом има лимит .
  • 1
  • 2

Тема "Стенно водно отопление има ли полза и как се прави" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: