• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ibogdanov - специалист
Здравейте, изчетох подобните теми но не открих решение.
Вчера ме споходи следната проблемация - радиаторите ми се затоплят само в горната част. Дори в двата края са относително студени.
Системата е - камина с водна риза, 6 радиатора с по 20'тина глидера и един малък в банята.Свързани са на два кръга с обща подаваща и връщаша линия. Системата е с медни тръби и всичко е с еднакъв диаметър. В системата има топлообменик към бойлера и разширителен съд.
Лятото източвах водата и промивах системата. Наложи ми се да свалям помпата и в последствие я монтирах обратно на първоначалното. В оригиналния си вариант студената вода влизаше от долу на камината и излизаше от горе. Сега е обратно. така имам по-добро загряване на водата - ( работи на противоток).
Радиаторите са свързани - долу/долу с термо вентили. След "обръщане на посоката, реално топлата вода не влиза през вентила а срещу него. Не ми е правело впечатление да има проблем с това.
Проверих всички обезвъздушавания, както и това на камината и от всякъде излиза вода. Притворих вентилите и като чели има някакъв мижав ефект. Играх си със скоростта на помпата. Като я вдигна започва да върти само през топлообменика и вдига температура над 70 градуса в камината. Изобщо не стига до радиаторите. Направи ми впечатление, че се чува едно.... капене във водната риза на камината. Все едно не е пълна изяло с вода и църцори по малко. Мога да се пробвам да вкарам малко оцет в системата и да отмия каквото може от котления камък. Или.. и аз не знам какво.
Не вярвам обръщането на посоката да е дало такова отражение!
kok - специалист
май не си прочел достатъчно пробвай се пак :-D
AntonBM - специалист
Не е трябвало да обръщаш посоката на циркулацията в инсталацията!
Не знам от кой модел са ти термовентилите, но тези за долно включване (с 2 извода – вход/изход) са направени така, че когато се достигне температурата в помещението да спират подаването на вода към радиатора, но пропускат топлоносителя към студената линия. Те не работят, ако циркулацията е обратна, защото при загряване се спира цялата циркулация и не се връща топлоносител в камината. С тях, ако ги отвориш до край може и да тръгне, но ако се затоплят стаите над 25°, пак ще спре и може да прегрееш камината.
Ако си със стандартни термовентили, би трябвало да работи, но не е добре че си обърнал нещата – не е голяма грешка, но правилната посока е обратната.
Не печелиш от топлообмен на противоток във водната риза! Не си открил топлата вода! Грешно си свързал нещата – върни ги обратно. И ако промиваш с оцет – прави го за кратко. После сменяй топлоносителя, а не го оставяй вътре.
Иначе при инсталации с термовентили често се случва радиаторите да са топли до средата. Дължи се на това, че при затопляне на стаята, термовентила започва да пропуска много малко вода. Тя е достатъчна за постигане на желаната температура, но радиатора, ако е по-голям може остане студен наполовина. Добре е да имаш поне 1 радиатор без термовентил за инсталация с твърдо гориво (дърва).
syncho - майстор
Съгласен съм с Антон, но се сещам и още нещо. Възможно е съпротивлението през топлообменника да ти е много малко и от там да ти върти "на късо" и много малко да отива към радиаторите. Ако това е проблема опитай да притвориш малко крана към топлообменника и ще усетиш дали има разлика.
lux_e_on - специалист
Добре са долу-долу радиаторите,но ако са двустранно вързани си сложи диафрагма на подаването(ако няма),махни термоглавите да не кипи камината(ако е затворена инсталация ще гръмне),сложи си помпата да смуче от инсталацията и да бута към камината през връщането.
ibogdanov - специалист
:) ясно. експеримента не е най-удачния, ще върна нещата.
Имам радиатор без вентил. Той си е ОК, но е най-малкия и не е миродавен. Останалите са с голяма площ.
Диафрагми... не знам, не ми се слагат. Освен да сложа на на две места горе и долу на големите радиатори и да накарам водата да се движи шахматно вътре. Не съм виждал подобно извращение, но какво ми пречи да опитам.
Термо главите са обикновени и са сложени долу имено за да не се влиаят от температурата в стаята.
За противотока и безсмислието му... не коментирам че ще се хванем за гушите, за мен не е грешка, но това си е мое мнение. Определено има ефект и загрявам същия обем вода с по-малко енергия. В стандартото изпълнение ми трябва температура на водата над 50-60градуса а сега е около 40...
Просто инсталацията не е направена да работи на противоток а и аз няма да разменя местата на всичко заради единия експериметн.
Топлообменика е пластинчат и не би следвало да е с малко съпротивление.
За мен, с обръщането на циркулацията се нарушава хидравликата на системата. Само с вентилите явно не мога да натаманя така че да се постигне баланса. Отделно изходящата от камината влиза директно в помпата и това също може да влияе негативно на работата. Въпреки че внимавам и не съм стигал температури над 60 градуса, отчитането вече е на връщашата вода.
Ще обърна помпата, ще промия с оцета и т.н. и ще видя какъв ще е резултата :) поне си имам собствена опитна установка.
lux_e_on - специалист
Термовентилите не работят добре в обратна посока-факт.Ако вентила е двоен в зависимост от марката подаването е от към радиатора или обратно от външната страна.Термоглави на инсталация на твърдо гориво,най много на половината радиатори(зависи от мощността на котела/камината).Задължителни са и обезвъздушители на входа и изхода на водната риза.Ако вентилите са 2 на радиатор и са вързани долу/долу(примерно аксиален+секретен)се поставя диафрагма запушваща долния отвор(нипел)за да се качи подаваната от котела вода по първия флидер до горе(транспортен глидер)и да заработи радиатора като вързан на кръст.Относно топлообменника-противотока осигурява по-голямо КПД ,което се влияе също и от скоростта на флуида презтоплообменника или:по-висока скорост-по-голямо КПД и обратно.
AntonBM - специалист
lux_e_on написа:
Относно топлообменника-противотока осигурява по-голямо КПД, което се влияе също и от скоростта на флуида през топлообменника или: по-висока скорост-по-голямо КПД и обратно.
Не е много вярно да се говори за КПД при топлообменниците! Те са пасивни уреди. В тях не се влага енергия и не може да се отчете каква част от тази енергия е оползотворена – загубите в тях са само от топлообмен с околната среда, която в пренебрежимо малка и от тази гледна точка КПД-то при тях винаги е близко до 100%.
Когато топлооменника е водна риза, вече е друга работа! Това е много грубо казано топлообменник. Разглежда се вече цялото съоръжение – камина с водна риза и там КПД-то се влияе от много фактори, като повярвай ми противотока не е по-добрият топлообмен за тях! При противоток температурата на горната част на ризата е по-студена и не позволява нормално горене в горивната камера. Имаш по-лошо изгаряне на дървата и конденз по повърхността на ризата. Ако не беше така смяташ ли, че всички камини нямаше да ги въртим на обратно? Да не говорим и за това, че естествената циркулация е в обратната посока и по този начин се затормозява помпата. Помисли и за това, защо няма котли с обратна циркулация? Камините на практика са мини котли с лошо КПД.
ibogdanov - специалист
lux_e_on написа:
..............Ако вентилите са 2 на радиатор и са вързани долу/долу(примерно аксиален+секретен)се поставя диафрагма запушваща долния отвор(нипел)за да се качи подаваната от котела вода по първия флидер до горе(транспортен глидер)и да заработи радиатора като вързан на кръст...........
е това не съм сигурен дали го има, иначе вентилите са именно така.
ibogdanov - специалист
AntonBM написа:
........... Това е много грубо казано топлообменник. Разглежда се вече цялото съоръжение – камина с водна риза и там КПД-то се влияе от много фактори, като повярвай ми противотока не е по-добрият топлообмен за тях! При противоток температурата на горната част на ризата е по-студена и не позволява нормално горене в горивната камера. Имаш по-лошо изгаряне на дървата и конденз по повърхността на ризата. Ако не беше така смяташ ли, че всички камини нямаше да ги въртим на обратно? Да не говорим и за това, че естествената циркулация е в обратната посока и по този начин се затормозява помпата. Помисли и за това, защо няма котли с обратна циркулация? Камините на практика са мини котли с лошо КПД.
помислих точно по този въпрос и наистина не съм прав. подведох се по стандартните топлообменици и предположих че мога да мина метър с камината. За циркулацията е 100% вярно. Именно това мисля че е основния проблем и това обезсмисля целия експеримент. :) май съм скъсил животеца на Вилото доста...
За котлите не съм много съгласен, защото там начина на горене и разположението на тръбния сноп е по съвсем друг начин. Но може да приема че камината е малко котле с голям воден обем и кофти КПД.
Посипвам си главата с пепел и хващам инструмента да обърна помпата.
  • 1
  • 2

Тема "Студени радиатори на 1/2 от височината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: