Най - вълнуващия въпрос зимно време.
newmember - специалист
Здравейте :) Малко странно заглавие, но това са нещата за които искам да питам. Северната стая има една стена външна 3 метра и нещо и там е прозореца и вратата за терасата - алум. дограма. Точно там има легло - от ъгъла минава под прозореца по тази стена. Стаята е малка и има секция, друго легло, бюро ... Всички стени са заети на макс и не може да се мести нищо. Кооперация на 3 години. В ъгъла където е леглото, стената се пада външна и калкан с другата сграда. Там избива мухъл зимата като се охладят стените повече, както и около лайсната на ламинирания паркет + стената над дограмата. Също и паркета под половината легло кондензира капки вода и става гьол общо взето. Има перде тънко и зад него дебело по цялата тази стена. Отоплението е на печка конвекторна, която е нагласена за около 18-19 градуса, не е много. Доста подробности :) Чудех се тези нагревателни ленти стават ли примерно за да се сложат по самия паркет до лайсните на паркета и да излъчват някаква топлина нагоре по тази външна стена? Нещо като контур на подово отопление да стане, може и малко под леглото да завие лентата. Нещо икономично и да се пуска нощем примерно? Или тези ленти дето гледам не стават за тази цел? Сетих се за тях понеже тези отопляеми завивки и други все нещо такова ползват. Иначе изчетох доста теми през годините за мухъл и влага, но не мога да приложа всичко. Проветряваме колкото може, но така стените изстиват пак и още повече трябва да е топли :) Хубавото е, че като се напръска мухъла не идва пак веднага и може зимата да мине с 1-2 пръскания, пък и е сравнително малко. В началото като се нанесохме беше повече. Кондензира където е най-студено все.
Brave - специалист
Не знам, дали тази лента ще свърши работа. Вероятно ще помогне, но няма да отстрани проблема, както го описваш (локви вода и т.н.). Не ми е целта да те критикувам, но си направил всичко възможно да имаш конденз и мухъл по стените и си го знаеш. Разкарай тия пердета и вдигни температурата на отоплението. 18-19 градуса на конвекционно отопление е истински студ. Тази лента може да помогне, като увеличи малко температурата на въздуха (а от там да понижи относителната влажност) покрай стената, но покрай студените стени, загретия въздух много бързо ще се охлади пак и ефекта няма да е никакъв. Или тази лента ще трябва да е с мощност, която няма да има нищо общо с икономичността или няма да има ефект. Няма ли възможност да помислиш за драстична промяна в начина на отопление на това помещение - някакъв източник с изразена лъчиста компонента или ако си фиксиран само на ток - поне климатик, за да можеш с разумен разход на ток, да държиш едно поне 25 градуса целодневно.
newmember - специалист
Четох, че тези конвектори e подходящо/добре/задължително да са на подобна стена с прозорец. Завесите са сложени освен за красота и да не се гледаме с другата кооперация осреща на улицата. Но вида и размера им може да се промени да не са до паркета баш ами до ръба на перваза на прозореца примерно. Имам и една надежда за конвектор. Понеже леглото е дръпнато от самата стена с прозореца на 15 см, максимум около 20 см могат да станат, има вариант да се лепне един много плосък конвектор там на стената и да обръща въздуха на тази студена стена (а и ще е само този за цялата стая). За градусите знам, че 18-19 е малко, но така сме свикнали от едно време :) Некомфортно ни е при 21-22 нагоре, а климатик не искаме. Леглото е на 4-5 см от пода, ако се вдигне повече би ли имало ефект да влиза въздух или само ще улесни обирането на събралата се вода :) Според мен би помогнало. Но ще трябва малка доработка, понеже е нещо като диван-легло от 2-3 подвижни части и всяка трябва да се вдига ...

Ето за подобна лента говорех, но съм виждал само по интернет, реално не знам какви са точно:
http://www.hennlich.bg/produkti/nagreva ... -tems.html
Ако се започне единия край от ъгъла на стената под лайсната на паркета до края на леглото и после завой пак нагоре и още една дължина пак надолу - 3 дължини примерно ще дойдат 6 метра :) Гледам пише някакви W/m ако е 80х6~500W но реално не е ясно какво ще е разпределението на топлината. Поне са влагоустойчиви :) Но сигурно ще трябва и регулатор ако прегрява ...
8180 - майстор
newmember написа:
Здравейте :) Малко странно заглавие,
Не споменаваш нищо за конденз по прозореца - странно и характерно е, ако там няма.
Съмнява ме, но ако е така, си заслужава да се обследва и за някакъв теч в "студения ъгъл".

Ако всички е наред, при споделените навици, може да се помисли за осушител.
Отоплението, освен въздуха затопля и стените. Явно при поддържаните температури на помещението, стените са доста студени за наличната влага. Остава да се понижи влагата - абсолютната. Колегата Brave нещо е пообъркал неговите разсъждения за относителната.

С лентите се съмнявам да има сериозен ефект.
Brave - специалист
8180 написа:
. Колегата Brave нещо е пообъркал неговите разсъждения за относителната.
Защо да съм объркал - може да не съм бил съвсем ясен, но повишавайки температурата на въздуха, относителната му влажност пада, тъй като по-топлия въздух има склонност да "удържа" повече водни пари.

Нещо, обаче не схванах. Нюмембър пише, че не проветрява много, защото изстивало много, а после казва, че не затопля помещението до по-висока температура, защото му е дискомфортно. Все пак е добре да знаем, дали причината да не се топли помещението е икономия или комфорт.
А за нежеланието за климатик - не съм особен фен на климатиците като отопление, но не виждам никакво особено предимство на конвекторите спрямо климатика, освен цената.
8180 - майстор
Brave написа:
Защо да съм объркал - може да не съм бил съвсем ясен, но повишавайки температурата на въздуха, относителната му влажност пада, тъй като по-топлия въздух има склонност да "удържа" повече водни пари.
Дискутирано е доста, вкл. и във Форума.
Написаното е съвършено вярно, НО не променя условията за конденз. Колкото и да загряваш/охлаждаш един въздух, от това няма да промениш неговото влагосъдържание (абсолютна влажност) и той ще си кондензира при същите условия (Температура на росата).
Отоплението само по себе си не променя това, докато не успее да повдигне достатъчно температурата на проблемните стените, в случая (пък и въобще).
Ако се интересуваш, погледни това за начало:
http://www.hygrooptima.com/humidity.html
newmember - специалист
Да, благодаря. Стъклопакета е обикновен и кондензира доста понякога, както и паркета на половин метър от тази стена както горе-долу обясних. Друг факт е, че като легнем гасим печката, понеже не е толкова зле и се спи по-добре :) И сутринта затова идва водата, не, че при 25 градуса не си е там пак, но сега става видима. Ще следя нещата и ще компенсираме тука с каквото може :) Под нас е нещо като кухня, не е еднакво разположението, понеже не трябваше да е точно апартамент, ами някакви офиси, но така са го преустроили ... за пари явно. Та не топлят долу както трябва и така се накъсва цикъла на съседското подкрепяне :) Едно време в тухлена къща нямахме проблеми дори при 4-5 градуса в стаите, но това отмина. А там за икономията и комфорта, истината е някъде по-средата, но влагата явно не мисли така по-въпроса, за съжаление :)
joro_vn - специалист
Влагата от въздуха кондензира там където срещне студена повърхност. На теб външната стена и пода ти са студени. Никакво допълнително отопление няма да ти реши въпроса, абсолютната влажност на въздуха ще си остане същата и въздуха като мине покрай студените повърхности ще си оставя влагата там.
Намалянето на абсолютната влажност става само с проветрение и то ако навън е сравнително по-сухо отвътре.
И като се спи в тази стая по възможност оставяйте малко отворена врата или нещо друго да става вентилация, иначе всичката издишана влага си стои вътре, а тя не е малко.
Единственото решение е изолация. Доколкото разбирам няма възможност да се изолира от външната страна и под пода и да няма термомостове.
Тъй че остава варианта да си направиш вътрешна изолация на пода и външните стени. Как и с какво - виж в темите за изолация.
Christo - майстор
++++ за joro_vn!!!! Не слушай други и направи каквото ти казва. Ако е възможно, разбира се. Имах такъв проблем и го реших точно така. Изолацията е по-добре да е външна и колкото по-дебела, толкова по-добре.

Тема "Отоплителна лента за - мухъл, конденз, студена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: