Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gen4o71 - помощник
Колеги,пак се обръщам към вас за съвет,парното работи много добре и всички радиатори топлят и са обезвъздушени,системата е затворена,проблема е,че в бойлера се образува въздушна тапа,обезвъздушавам и след ден два същия проблем.След обезвъдушаване циркулира,но по слабо в сравнение с радиаторите.Самите тръби които отиват към бойлера са по студени.Моля за съвет и предварително благодаря.

Прикачен файл

DSC00540.JPG
DSC00540.JPG (100.63 KиБ) Видяна 13414 пъти

Прикачен файл

DSC00539.JPG
DSC00539.JPG (55.22 KиБ) Видяна 13414 пъти
preslav - майстор
Може да се окаже, че входа на бойлера ти е най-високата ти точка и там се трупа всичкия въздух от системата - защо не си сложиш един автоматичен обезвъздушител (цените са поносими)?
gen4o71 - помощник
Беше автоматичен,но не останах доволен и затова сложих обикновен,и наистина там ми е най-високата точка.
preslav - майстор
gen4o71 написа:
Беше автоматичен,но не останах доволен и затова сложих обикновен,и наистина там ми е най-високата точка.
Аз бих опитал и да сменя местата на вход и изход - когато имаш циркулационна помпа вход/изход са без особено значение за затоплянето. Ако нямаш циркулационна помпа никакъв не ти е проблема да слочиш разширителен съд точно над проблемната точка!
Като се замисля такъв разширителен съд не ти е проблем и при наличието на циркулационна помпа - доста по-рядко ще ти се налага да изпускаш въздуха - надявам се че ми схващаш идеята!
swissmad - специалист
Пробвай по този начин:
И както виждам изхода на серпентината ти е 3/4 цол -следователно ползвай 3/4 цол тройник да е еднакъв със серпентината ,а редуцирай на обезвъздушителя и на входа на тръбата от инсталацията.Така най-високото място ти се получава на обезвъздушителя.При обезвъздушаване спирай помпата на инсталацията.Ако не стане от първия път повтори докато излезне въздуха.

Изхода от бойлера също не ти е наред-свали връщащата тръба да не е над нивото на входа на бойлера защото задържа въздух(така ще ти се обезвъздушава през обезвъздушителя на подаващата тръба) или сложи още един обезвъздушител на връщащата тръба в най-високата и точка.

Прикачен файл

DSC0053911.jpg
Пробвай по този начин
DSC0053911.jpg (98.31 KиБ) Видяна 13381 пъти
preslav - майстор
В същност сега се загледах повече в схемата на свързване на бойлера и не ми стана ясно каква е ролята на този редуцир (онова с манометъра е такова нали)? Като гледам, че бойлера е включен и започвам да се питам дали не се опитваш да ползваш бойлера като котле?
LazarGanev - "Велик майстор"
"Toзи редуцир" е автоматична пълначка., която трябва да включиш на мястото на връщащата вод от серпентината - да смениш двете тръби, за да не остава въздух. Входа на српентината го изпълни както ти го е нарисувал swissmad и ще изгониш въздуха. Аз също не съм любител на автоматичните обезвъздушители по радиаторите, но в най-високата точка на системата е добре, особено щом има проблеми
preslav - майстор
LazarGanev написа:
"Toзи редуцир" е автоматична пълначка., която трябва да включиш на мястото на връщащата вод от серпентината - да смениш двете тръби, за да не остава въздух. Входа на српентината го изпълни както ти го е нарисувал swissmad и ще изгониш въздуха. Аз също не съм любител на автоматичните обезвъздушители по радиаторите, но в най-високата точка на системата е добре, особено щом има проблеми
Светни ме ако обичаш за "автоматичната пълначка"? За мен такова нещо може да доведе само до едно - да си направиш жилището басейн ако някъде ти се появи теч, да не говорим, че манометърът ще е в пъти по-полезен ако го използваш за контрол на състоянието на системата, ако го поглеждаш периодически ще можеш да се ориентираш за течове, колко си си "надул" парното и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво искаш да те светна - за какво служи пълначката или за ползата от нея? Аз в офертите си автоматична пълначка не слагам, но ако клиента пожелае - няма проблем. Но дори и да сложа, инструктирам да стои затворен крана преди нея. Моето мнение е, че ако има теч - той трябва да бъде отстранен, а не да се допълва безкрайно системата. Ако няма теч -пак няма нужда от пълначка. Е, в някои случаи крана за допълване е далече от манометрите и тогава може да има смисъл, за де не ползва втори човек при пълненето
preslav - майстор
LazarGanev написа:
Какво искаш да те светна - за какво служи пълначката или за ползата от нея? Аз в офертите си автоматична пълначка не слагам, но ако клиента пожелае - няма проблем. Но дори и да сложа, инструктирам да стои затворен крана преди нея. Моето мнение е, че ако има теч - той трябва да бъде отстранен, а не да се допълва безкрайно системата. Ако няма теч -пак няма нужда от пълначка. Е, в някои случаи крана за допълване е далече от манометрите и тогава може да има смисъл, за де не ползва втори човек при пълненето
Дано този, който е пуснал темата я чете защото аз нямам пълначка, нямам и намерение да си слагам поради простата причина, че нямам парно. Питам защото ми направи впечатление, че няма кран преди пълначката, а аз не бих правил икономия от 4-5 лв. за такова важно нещо. Питам защото понякога пусналия темата се притеснява да продължи с въпросите си. Питам и заради това, че ще има и други, които ще прочетат и ще си направят изводите.
Не на последно място питам и заради спорта (не става въпрос за заяждане или "на всяко гърне меродия"), а защото дума приказка отваря. Човек, за разлика от кучето, се учи и с гледане и питане.
Спорна!

Тема "Проблем с обезвъздушаване на бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: