• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
Здравейте колеги,отоплявам се с такъв котел http://www.otoplenie.eu/php/product_profiles.php?id=105 само че модела 125 и съм много доволен от него /и от монтажа на фирмата която ми направи цялата инсталация/ ,но все се чудя при положение че има автоматично регулиране на входящия въздух трябва ли да затварям и клапата на изхода към комина /при достигане на работна температура/ понеже откакто е сложен /четвърти сезон/ си стои на положение пълно отворена ! Изчетох доста теми където се дискутира този въпрос и има различни мнения по въпроса като на мен най много ми допадна едно в което се казваше че качествения котел усвоява достатъчно топлина и няма нужда от "задушване" на изходящите газове ! Но пък от друга страна за чии х...й тогава са сложили тая клапа отзад :mrgreen:
Последна промяна от Svezar на ср яну 25, 2012 9:34 pm, променено общо 1 път.
lux_e_on - специалист
Клапата на фукса ще трябва да си я настроиш така,че да не пуши котела,но да остане с добра тяга-играчката е голяма и след това забравяш за нея.Котела е перфектен.
Svezar - специалист
Ами пуши само при разпалване с по-сурови дърва докато хване огъня или като го зареждам с повече донбаски и остане само малко открит огън пак докато тръгне хубав пламък,но при тези условия мисля че е нормално ! Ако сложа термосондата на мултицета на хоризонталната тръба която свързва котела с коминното тяло ще е меродавно ли измерването на температурата на отходните газове понеже не се сещам как по друг начин да го направя за да видя колко е !
lux_e_on - специалист
Дупчиш коминното тяло с бургия,мериш и завиваш болт за да запушиш.Приготви си малко нерви,защото би трябвало коминните тела да са от неръждавейка.
minca - специалист
Svezar ,имаш съобщение
Svezar - специалист
Ами като гледам ако ще пробивам дупчица някъде ще трябва да е на хоризонталната тръба иначе трябва да разровя малко изолацията на вертикала пък не ми се иска ?Изображение
tysonlkr - специалист
Само да те попитам, защо искаш да правиш промени по настройките на котела :?
В постовете си до сега никъде не казваш причините. Ако няма причини какъв е смисъла да донастройваш системата. Щом си работи без проблеми, за какво ти е да ръчкаш в нея?
Мисля че преди да започнеш с настройките трябва да си го зададеш този въпрос.
Svezar - специалист
Единствено ме интересува дали затварянето на клапата ще даде икономия на гориво при същото отопляване или няма как и двете ,хем по-малко гориво хем пак толкова топло :)
lux_e_on - специалист
Разлика ще има в полза на икономията,но няма да е очевадна.Дупката я направи на 30-40 см. от котела на правата част.
Svezar - специалист
Те затова хората казват че един час практика е равен на 100 часа теория :) Днес в най-студения ден от годината /според показанията на външния ми термометър/ реших да пробвам и след достигане на 75 градуса затворих на 80% клапата /остана още един зъб на контрата/ и след 2ч като отидох да проверя какво става вместо 67-68 колкото по принцип става за толкова време с такова количество гориво /две половинки от 30см пън+2 лопатки въглища/ заварих 74 :shock: Май ще се окаже че има сериозен ефект от "задушването" ! Ще споделя пак утре след като го нафраскам догоре за нощното дежурство !
  • 1
  • 2

Тема "Да затварям ли клапата на комина ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: