• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kapanec - специалист
Kак да изчистя"смолистия" катран по стените на чугунен котел имали такъв подходящ и изпитан препарат
mcm - специалист
Моят котел е руски чугунен и го чистя с нафта, поливам малка част от вътрешната повърхност и паля, /паля по малко на порции/ като изгорят саждите и катраните, почиствам остатъците с телена четка или с едно разплетено жило от ръчна. Трябва да внимаваш да не се увлечеш и да го полееш на по голяма площ, гори като горелка и да не направиш някоя беля. Внимавай ако не ти е почистен комина да не запалиш и него, че ще береш ядове. Пази и кюнците, тях ги чистя само с телена четка. Метода е опасен, затова много внимавай !!!
lakosste - специалист
kapanec написа:
Kак да изчистя"смолистия" катран по стените на чугунен котел имали такъв подходящ и изпитан препарат
Капанец, кажи първо какво гориш,имаш ли регулатор който ти включва и изключва помпата при определена температура на водата(това е най-елементарното но помага).Котела ти сигурно изгаря тези полепи и те стават на люспи и после падат като ги остържеш но това е само при хубаво горене но после като ти изтине водата пак ги получава.Според мен ти нямаш поне терморегулатор и гориш и мокри дърва а и може котела ти да е с по-голяма мошност и да затваря(да се одушва) по-често.
kapanec - специалист
горя само домбадски въглища имам контактен термостат на помпата нагласен да влючва на 60гр а котела работи на 80гр да има нагар който пада на люспи като се стържи. но и има и един по лъскав твърд смолист катран който не е много дебел но за 4 сезона от както го ползвам не съм го премахвал по никакъв начин
teoto - специалист
Продават разни химии за почистване на горивната камера и комина. Този отоплителен сезон почнах да ги ползвам, и съм доволен. Слага се (брикета) върху добре разпалена жар - гори 30 мин. и отлага химията по стените на котела. След 2-3 паления, като мина с телената четка, почти всичко пада. За да не правя реклама, ако те интересува на ЛС
LazarGanev - "Велик майстор"
kapanec написа:
горя само домбадски въглища имам контактен термостат на помпата нагласен да влючва на 60гр а котела работи на 80гр да има нагар който пада на люспи като се стържи. но и има и един по лъскав твърд смолист катран който не е много дебел но за 4 сезона от както го ползвам не съм го премахвал по никакъв начин
Мисля си, че ако сложиш трипътен термовентил ще се опрвят нещата
kapanec - специалист
Вярно е че имам необходимост от трипътен термовентил и ще се замисля по сериозно по ?
Препръчайте модел и марка на разумна цена който да вършат работа
kapanec - специалист
:prayer: мерси за инфото :drinkers:
Окака Чука - специалист
kapanec написа:
горя само домбадски въглища...
Нищо лично, ама не са "д*#@$%^&ки въглища" а са "донбаски въглища"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 0%B0%D1%81 :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Kак да изчистя"смолистия" катран по стените на чугунен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: