Някой знае ли как протича една проверка по проект Енергийна ефективност?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Galy
- специалист
29 мнения в "Проект "Енергийна Ефективност""
LazarGanev
- "Велик майстор"
Обикновено няма проверки, само трябва да имаш готовност - т.е. това, ч което са вложени парите да е налице в описания вид
Galy
- специалист
Да Тони, знам. Но понеже първите два пъти, когато правих проект ми пуснаха парите, а сега ми звъннаха, че ще ме проверяват...всичко е наред, но ми стана малко странно, че ме питаха по телефона че нали съм живеел в жилището. Еми..ще сложа едно походно легло
Знам, че съвсем изберателно проверяват и е нормално може би след два проекта да улучат и мен при третия 

AntonBM
- специалист
Проверката се прави от фирма лицензирана към Агенцията за Енергийна Ефективност.
Оценката за съответствие съгласно ЗУТ трябва да съдържа:
Преглед и проверка на входящите данни, свързани с външните и вътрешните климатични условия, с функционалното предназначение на сградата, със специфичните режими на отопляване/охлаждане и вентилация в зависимост от експлоатационните режими на сградата, с топлотехническите и оптичните характеристики на предвидените с проекта продукти;
Проверка за обхвата и съдържанието на направените изчисления на показателите за разход на енергия, вкл. на нетната енергия, характеризиращи енергопреобразуващите и енергопреносните свойства на ограждащите конструктивни елементи и на елементите на системите за осигуряване на микроклимата и показателите, характеризиращи енергопотреблението на процесите за отопляване/охлаждане, вентилация и гореща вода за битови нужди, в зависимост от предвидените енергийни източници и изпълнението на изискването по чл. 15, ал. 2 ЗЕЕ;
Сравняване на изчислената стойност на показателя по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2 или 3 на Наредба№ 7 от 15 декември 2004 г., за съответствие с референтната стойност за същата сграда;
Проверка за взаимната съгласуваност на част „Енергийна ефективност" с останалите части на проекта.
Оценката по се оформя във вид на доклад, който в случаите по чл. 142, ал. 6, т. 2 ЗУТ е част от комплексния доклад. В случаите по чл. 142, ал. 6, т. 1 ЗУТ оценката се внася от възложителя на проекта в одобряващата администрация като самостоятелен доклад.
П.П. Правя по около 10 ЕЕ на месец и 4-5 оценки. Попадал съм на големи глупости. Веднъж едни тръгнаха да преизчисляват моята част със софтуера на ТУ (ENSI). Те трябва само да проверят дали аз съм спазвал Наредба 7 и приложение 3 от нея, а се бяха захванали да правят нови изчисления. Няма лошо, но този софтуер не спазва приложение 3 (дълго е за обясняване). Когато проверявам чужди ЕЕ обикновено ми е достатъчен един поглед на крайният резултат, за да разбера какво са правили. Разхода на енергия на 1 кв.м за 1 година трябва да се движи в диапазона 180-300 kWh/кв.м.година. Зависи колко изолация са сложили... Пасивните къщи имат под 120 kWh/кв.м.година, но те са с над 20 см изолации по стените и са с поне тройни стъклопакети в най-лошия случай. Ако в проекта по ЕЕ стойността е по-ниска, явно са пропуснали част от енергиите, които следва да се изчислят или не са включили в изчисленията термо-мостовете...
Оценката за съответствие съгласно ЗУТ трябва да съдържа:
Преглед и проверка на входящите данни, свързани с външните и вътрешните климатични условия, с функционалното предназначение на сградата, със специфичните режими на отопляване/охлаждане и вентилация в зависимост от експлоатационните режими на сградата, с топлотехническите и оптичните характеристики на предвидените с проекта продукти;
Проверка за обхвата и съдържанието на направените изчисления на показателите за разход на енергия, вкл. на нетната енергия, характеризиращи енергопреобразуващите и енергопреносните свойства на ограждащите конструктивни елементи и на елементите на системите за осигуряване на микроклимата и показателите, характеризиращи енергопотреблението на процесите за отопляване/охлаждане, вентилация и гореща вода за битови нужди, в зависимост от предвидените енергийни източници и изпълнението на изискването по чл. 15, ал. 2 ЗЕЕ;
Сравняване на изчислената стойност на показателя по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2 или 3 на Наредба№ 7 от 15 декември 2004 г., за съответствие с референтната стойност за същата сграда;
Проверка за взаимната съгласуваност на част „Енергийна ефективност" с останалите части на проекта.
Оценката по се оформя във вид на доклад, който в случаите по чл. 142, ал. 6, т. 2 ЗУТ е част от комплексния доклад. В случаите по чл. 142, ал. 6, т. 1 ЗУТ оценката се внася от възложителя на проекта в одобряващата администрация като самостоятелен доклад.
П.П. Правя по около 10 ЕЕ на месец и 4-5 оценки. Попадал съм на големи глупости. Веднъж едни тръгнаха да преизчисляват моята част със софтуера на ТУ (ENSI). Те трябва само да проверят дали аз съм спазвал Наредба 7 и приложение 3 от нея, а се бяха захванали да правят нови изчисления. Няма лошо, но този софтуер не спазва приложение 3 (дълго е за обясняване). Когато проверявам чужди ЕЕ обикновено ми е достатъчен един поглед на крайният резултат, за да разбера какво са правили. Разхода на енергия на 1 кв.м за 1 година трябва да се движи в диапазона 180-300 kWh/кв.м.година. Зависи колко изолация са сложили... Пасивните къщи имат под 120 kWh/кв.м.година, но те са с над 20 см изолации по стените и са с поне тройни стъклопакети в най-лошия случай. Ако в проекта по ЕЕ стойността е по-ниска, явно са пропуснали част от енергиите, които следва да се изчислят или не са включили в изчисленията термо-мостовете...
AntonBM
- специалист
В темата има известно объркване в заглавието. Проект по част „Енергийна ефективност” представлява едно сложно изчисление, колко енергия ще консумира една сграда за 1 година отнесено към 1 квадратен метър от отопляемата и площ. Цената му варира в зависимост от сложността на сградата и е различна в различните градове на страната. Този проект е задължителен за всички нови сгради за получаване на строително разрешение и при реконструкции на съществуващи сгради. Този проект минава през една независима проверка, за която писах в предишният си пост.
По-вероятно е обаче темата да е включена от питащият във връзка с REECL „Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома”. Предполагам, че и ти питаш за това. Тази програма е на Европейска комисия към Международната Банка за Възстановяване и Развитие и Агенцията за Енергийна Ефективност. Смисъла е, че няколко банки отпускат заеми за следните неща:
- дограмата – възстановяват до 1300 EU
- топлоизолации по стени - 1500 EU
- топлоизолации по покриви – 750 EU
- топлоизолации по подове – 350 EU
- слънчева инсталация – 1000 EU
- котли на биомаса и системи – 1000 EU (пелетните се спонсорират)
- термопомпени системи – 2200 EU
- фотоволтаици до 2 kW – 1800 EU.
- газификация - 1600 EU
- рекуперавивни вентилационни системи – 1200 EU
По-горе са описани максималните стойности които се опрощават от заема, като тяхната сума не може да е по-голяма от 9000 EU, а самият заем не може да е по-голям от 20000 EU. Примерно в твоят случай, ако топлоизолирането на къщата ти струва 10000 EU, ти е трябвало да се обърнеш към някоя банка работеща с тази програма и да поискаш заем за тази стойност. Тя разглежда твоите документи (натурален акт, оферта за изпълнение и т.н.) и ако те одобри отпуска тези 10000 EU. След като се свърши работата вече дължиш с 20% по-малко,ако си единствен собственик на сградата (апартамента) или 30% ако сте кандидатствали групово няколко собственика. Печели се от това, че се връщат 20-30% по-малко, като ако имаш пари на куп можеш да покриеш заема си веднага без наказателни лихви и такси. Ако пък нямаш пари заема не е с висока лихва и може да го разсрочиш до 10 години.
Чувал съм за ползване на програмата „постфактум” (след като е свършена работата), но не след като са минали цели 5 години.
П.П. По принцип пари за кандидатстване не ти трябват. Има мобилни банкови агенти, които им плащат за да ти оформят документите. Съпругата ми е такъв агент.
По-вероятно е обаче темата да е включена от питащият във връзка с REECL „Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома”. Предполагам, че и ти питаш за това. Тази програма е на Европейска комисия към Международната Банка за Възстановяване и Развитие и Агенцията за Енергийна Ефективност. Смисъла е, че няколко банки отпускат заеми за следните неща:
- дограмата – възстановяват до 1300 EU
- топлоизолации по стени - 1500 EU
- топлоизолации по покриви – 750 EU
- топлоизолации по подове – 350 EU
- слънчева инсталация – 1000 EU
- котли на биомаса и системи – 1000 EU (пелетните се спонсорират)
- термопомпени системи – 2200 EU
- фотоволтаици до 2 kW – 1800 EU.
- газификация - 1600 EU
- рекуперавивни вентилационни системи – 1200 EU
По-горе са описани максималните стойности които се опрощават от заема, като тяхната сума не може да е по-голяма от 9000 EU, а самият заем не може да е по-голям от 20000 EU. Примерно в твоят случай, ако топлоизолирането на къщата ти струва 10000 EU, ти е трябвало да се обърнеш към някоя банка работеща с тази програма и да поискаш заем за тази стойност. Тя разглежда твоите документи (натурален акт, оферта за изпълнение и т.н.) и ако те одобри отпуска тези 10000 EU. След като се свърши работата вече дължиш с 20% по-малко,ако си единствен собственик на сградата (апартамента) или 30% ако сте кандидатствали групово няколко собственика. Печели се от това, че се връщат 20-30% по-малко, като ако имаш пари на куп можеш да покриеш заема си веднага без наказателни лихви и такси. Ако пък нямаш пари заема не е с висока лихва и може да го разсрочиш до 10 години.
Чувал съм за ползване на програмата „постфактум” (след като е свършена работата), но не след като са минали цели 5 години.
П.П. По принцип пари за кандидатстване не ти трябват. Има мобилни банкови агенти, които им плащат за да ти оформят документите. Съпругата ми е такъв агент.
piron45
- майстор
medo5303 написа:Здравейте,правих изолация на къщата преди 5 години,сега може ли да направя проект за енергийна Ефективност и колко парички ще ми струва това удоволствие.Не може колега. По тази програма изплащат пари само за бъдещ заем за някоя от одобрените в REECL дейности. Влез на сайта им и прочети. Там е описано всичко.
Тема "Проект "Енергийна Ефективност"" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература