• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Та имам камина на Прити, големичка.
Преди да си легна я набухвам с дърва догоре.
Затварям отдолу (пресния въздух) и отгоре - клапата към комина.
Така изкарва по 10+ часа...до сутринта.

Възможно ли е това да доведе до някакви проблеми, например запушване на комина със сажди?
bulhomes2 - майстор
И нашата така я караме, но клапата на комина не докрая, че почва да пуши. На 3-4 седмици се налага да си чистя кюнците, но при мен мислех, че е от дълъг, начупен и в по-голямата част хоризонтални участъци на кюнеца.

Интересно се получи при брат ми. Неговата камина беше преправяна от обикновена в такава с водна риза. Поне 20 години кара така без почти да са пипани кюнците. Сега я смени с Прити и почнаха да му стават люспи по кюнците отвътре и да се налага да я чисти като мен. Явно Прити-тата ползват максимума от дървата и пускат дим с по-ниска температура. Ако не се лъжа трябваше да е над 180°С, че да не дръсти.

ПП. Всъщност твоята е за вграждане, така че не знам дали се държи по същия начин.
BARD - специалист
bulhomes2 написа:
И нашата така я караме, но клапата на комина не докрая, че почва да пуши. На 3-4 седмици се налага да си чистя кюнците, но при мен мислех, че е от дълъг, начупен и в по-голямата част хоризонтални участъци на кюнеца.

Интересно се получи при брат ми. Неговата камина беше преправяна от обикновена в такава с водна риза. Поне 20 години кара така без почти да са пипани кюнците. Сега я смени с Прити и почнаха да му стават люспи по кюнците отвътре и да се налага да я чисти като мен. Явно Прити-тата ползват максимума от дървата и пускат дим с по-ниска температура. Ако не се лъжа трябваше да е над 180°С, че да не дръсти.

ПП. Всъщност твоята е за вграждане, така че не знам дали се държи по същия начин.

Явно Прити-тата ползват максимума от дървата и пускат дим с по-ниска температура. Ако не се лъжа трябваше да е над 180°С, че да не дръсти. :lol: :lol: :lol:
8180 - майстор
Артъре,
Чувал съм и за други опасности. Непълното изгаряне е причинявало отравяния - не ги разбирам много, май СО беше. Информирай се.
tysonlkr - специалист
Вие сега ще вземете да изплашите човека с тези вредни газове и т.н. Ще го накарате да мръзне през нощта :)
ArturDent да те успокоя, повечето хора утопляващи се с камина правят това :wink:
В нас клапата за кумина не я затваряме докрай а на половина, за да не изгасне огъня в камината.
Това за образуване на сажди е вярно, в нас чистим кюнците поне веднъж в месеца, понякога и два пъти.
ArturDent - Почти Безобиден
Само да уточня, че клапата не затваря херметически.
А и отдолу също не затваря херметически.
kapanec - специалист
ArturDent;Моята прити с водна риза е ползвах точно на тоя прицип 5 години само ,че затварях клапите веднага след като се рзагори добре и отварях горната само когато постаях дърва и после пак я зарварях целта ми беше да имам жар която да топли водната риза. когато е отворена постоянно огъня(пламъка) е по силен и мина през кюнците така топлим атмосферата и се набутваме откъм разход на дърва.Кюнците ги чистех на две години веднъж горях само сухи дърва
Последна промяна от kapanec на ср яну 25, 2012 3:20 pm, променено общо 1 път.
Окака Чука - специалист
kapanec написа:
.Кюнците ги чистех на две години веднъж горях само сухи дърва

Като говорим за кюнци...
Един тъп въпрос имам аз :?
Моята камина е със стоманен въздуховод фи 200. Там как стоят нещата с чистенето?
Не съм го махал още, но като ми правиха камината, ме убеждаваха че този въздуховод не се задръства със сажди ( :? ) и изкарвал десет години без проблем (?!?!? :shock: :shock: :shock: )
BARD - специалист
Въздуховод ф200 или димоотвод ф200 ? :) Какъв модел е горивната камера ?
Окака Чука - специалист
BARD написа:
Въздуховод ф200 или димоотвод ф200 ? :) Какъв модел е горивната камера ?
Искаш да ма изкараш тъп, ама аз съм прост :-D

Ей, на-гледай :?

Прикачен файл

IMG_1178.JPG
IMG_1178.JPG (96.99 KиБ) Видяна 7026 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Възможни последствия при горене на дърва "почти без въздух"?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: