Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,незнам дали темата ми е за тук и се извинявам предварително ако съм допуснал грешка.
Наскоро си взех една виличка полу завършена и искам другите неща да си ги направя аз лека по лека без бързане но с голямо желание.Искам да ви помоля за съвети относно матеряли и начин на изпълнение за изграждане на локално парно с котел на твърдо гориво.ако може да ми обясните стъпка по стъпка.Къщата е на 3 етажа, всеки по около 98 кв.с външна изолация 8см.фибран + предстои и вътрешна ,мисля за затворена система с бойлер серпентина 120л.
1.мисля да започна с полагането на тръбите - какви тръби ми препоръчвате с алуминиева вложка и колко Ф да са?
да разбивам ли плочата за полагане или може да са върху нея и каква изолация да сложа за да не грея самата плоча,изключвам фибран защото ще ми се вдигне доста нивото.
Последна промяна от chegevara на вт яну 31, 2012 12:02 pm, променено общо 1 път.
lux_e_on - специалист
Излизаш на двора,отиваш в градината и пускаш маркучите,пускаш чешмата и...готово.Ако ще правиш парно,ползвай тръби.Полагаш ги върху плочата в черна изолация 16х9 и ги фиксираш.
BARD - специалист
chegevara Взел си си триетажна прогимназия и я наричаш виличка а нямаш пари да си наемеш квалифициран специалист който да ти изгради инсталацията . :-D
Човек се захваща сам със такава работа ако има поне малко от малко познания по материята и някъкав минимален опит за да разбира поне част от това което ще му се обяснява .
VLADO66 - майстор
И ако сложиш отвътре 10 см вата-ето ти пасивна къща и е все тая с какво ще се отопляваш,демек инвестицията в локално парно се обезмисля.Слагаш по един конвектор във всяка стая и готово.Като те няма няма да трепериш дали ти е замръзнала инсталацията, да слагаш пропилен-гликоли и т.н.
BARD написа:
chegevara Взел си си триетажна прогимназия и я наричаш виличка а нямаш пари да си наемеш квалифициран специалист който да ти изгради инсталацията . :-D
Човек се захваща сам със такава работа ако има поне малко от малко познания по материята и някъкав минимален опит за да разбира поне част от това което ще му се обяснява .
къщата се намира в отдалечен район и трудно се навиват да доидат там за оглед камоли за да извършат определена дейност,разбрали сме се с доставчиците на котела някой или аз да изградя инсталацията (полагане на тръби,радиатори) а те да свършат останалото.искам да си положа тръбите,да си монтирам радиаторите и колекторите а кото доиде котела те да си довършат останалата работа.иавно не сам обяснил какво искам сам да си направя.
batman - специалист
Като за начало ето един полезен сайт:
http://zidkam.com/otopleniebg/
BARD - специалист
Същите общи проказки могат зда се прочетат поне на още 100 места в нета.
Ако котела ще ти седи в мазето то от него трябва до тръгнеш нагоре по вертикалния очастък с медна тръба до колекторите на всеки етаж,а от колекторите до радиаторите с тръба фи 16 с алуминиева обложка,но ако слагаш радиатори неможеш да ги ползваш за климатизациа.По добре конвектори,защото палиш котела и конвектора обръща за 10 минути въздуха в стаята,а радиатора трябва да го чакаш много време.Ти си изгради водната система а пък отоплителното тяло може да е свякакво.Ако имаш сондажна вода най добре термопомпа.
за котела си има котелно- аз трябва да тръгна от котела да полагам тръбите + колектори + да направя 3 отделни кръга за трите етажа + радиатори,
как да изчисля мощноста за котела+какви тръби да сложа (марка + Ф???)

Тема "Помощ и съвети за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: