Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!
Имаме градена камина (огнище), която е без клапа и "лапа" дървата като змей.
Интересува ме дали е възможно да ѝ бъде поставена клапа в комина и дали това ще помогне да стане по-ефективна.
Другия вариант, който обмисляме е евнетуално да добавим и врата.
Въобще, приемам всякакви идеи как да я направим по-ефективно топлеща и нуждата от дърва да е по-малка.
Прилагам снимка.

Изображение
BARD - специалист
Клапата в комина няма да помогне може да се монтира вратичка със стъкло и скара с пепелник но преди това трябва да се преработи огнището да се изгради димен зъб и да се коригира сечението на"гърлото" което е свързано със частично разрушаване .След което всичко се възстановява във предишният си вид или се прави нова облицовка по желание на клиента.

Ето един пример.

Прикачен файл

Picture 3 [1024x768].jpg
Picture 3 [1024x768].jpg (94.25 KиБ) Видяна 8248 пъти

Прикачен файл

19 [1600x1200].jpg

Прикачен файл

17 [1024x768].jpg

Прикачен файл

Picture 03 [1600x1200].jpg

Прикачен файл

Picture 02 [1600x1200].jpg http://www.napravisam.bg/forum/download/file.php?mode=view&id=55318&sid=846cb8004e01e88d7708423a5162d8cb
Transporterr - специалист
Драгомире(BARD) писах ти в бгканали преди време, и се аргументирах защо не е добра идея да се слага вратичка с стъкло на зидани огнища. Особенно когато става въпрос за малки или плитки огнища каквото е в случая! Разбира се ти не можа да го понесеш и всичко изтри. Слава богу тука нямаш това право.
И така, според мен вратичка със стъкло, не е добра идея да се слага на зидани огнища защото горенето е по бавно, температурата в огнището става много висока, щурца дори да е изработен от огнеупорен бетон винаги има арматура и се пука. Същото важи и за зидариите във и над огнището.
Във случая човека иска да направи камината си по ефективна, което няма да стане със вратичка и стъкло категорично! Така или иначе стените си остават дебели, а стъклото малко или много спира част от излъчването към помещението. Това е крайно решение ако камината пуши заради малък комин или друго.
Със останалата част от мнението съм съгласен, трябва да се изгради димен зъб за да се полулучи стеснение в димосборната камера и да се монтира клапа. Така камината ще стане по ефективна. Все пак да не забравяме, че КПД на отвореното огнище рядко достига повече от 15-20 % и не може да се очакват чудеса :)
Последна промяна от Transporterr на пон яну 30, 2012 8:50 am, променено общо 1 път.
lux_e_on - специалист
Слагай врата или най добре я зазидай щото то е горе долу все същото.Стига щуротии бе хора,ако сложиш врата намаляваш осезателно директния топлообмен с помещението.Ако ти е добра тягата на комина,а явно е,слагай клапа и направи димоводни засеци преди нея.Успех.
BARD - специалист
Transporterr написа:
Драгомире(BARD) писах ти в бгканали преди време, и се аргументирах защо не е добра идея да се слага вратичка с стъкло на зидани огнища. Особенно когато става въпрос за малки или плитки огнища каквото е в случая! Разбира се ти не можа да го понесеш и всичко изтри. Слава богу тука нямаш това право.
И така, според мен вратичка със стъкло, не е добра идея да се слага на зидани огнища защото горенето е по бавно, температурата в огнището става много висока, щурца дори да е изработен от огнеупорен бетон винаги има арматура и се пука. Същото важи и за зидариите във и над огнището.
Във случая човека иска да направи камината си по ефективна, което няма да стане със вратичка и стъкло категорично! Така или иначе стените си остават дебели, а стъклото малко или много спира част от излъчването към помещението. Това е крайно решение ако камината пуши заради малък комин или друго.
Със останалата част от мнението съм съгласен, трябва да се изгради димен зъб за да се полулучи стеснение в димосборната камера и да се монтира клапа. Така камината ще стане по ефективна. Все пак да не забравяме, че КПД на отвореното огнище рядко достига повече от 15-20 % и не може да се очакват чудеса :)
Ех Станиславчо,Станиславчо всичко съм очаквал от теб но такива глупости да пишеш не съм очаквал.
1.Къде видя че огнището е плитко?
2.Бавно горене,сложи си цайсите и погледни снимките по внимателно.
3.Температурата е по висока наистина но затова са взети необходимите мерки.
4.Стъклото спирало част от излъчването :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
5.КПД-ТО си оставало същото :lol: :lol: :lol: :lol:
Последна промяна от BARD на пон яну 30, 2012 10:22 am, променено общо 1 път.
BARD - специалист
lux_e_on написа:
Слагай врата или най добре я зазидай щото то е горе долу все същото.Стига щуротии бе хора,ако сложиш врата намаляваш осезателно директния топлообмен с помещението.Ако ти е добра тягата на комина,а явно е,слагай клапа и направи димоводни засеци преди нея.Успех.
Теб какво да те коментирам ти газиш мноооого боссссс в материята.
lux_e_on - специалист
Не разбрах кое ти е смешно,но пък щом ти харесва да ближеш буркана вместо меда няма проблем,всеки си има фетиш.
Transporterr - специалист
Драгомирчо, не се чуствай длъжен да коментираш всичко защото току виж 'форума в който си активен се сменил' :)
BARD - специалист
Transporterr написа:
Драгомирчо, не се чуствай длъжен да коментираш всичко защото току виж 'форума в който си активен се сменил' :)
Станиславчо ,злобата и зависста са лош съветник а за форума във който участвам активно не бери грижа грижи се за твоя форум.
lux_e_on - специалист
``Теб какво да те коментирам ти газиш мноооого боссссс в материята.``

Бос съм брааааат и то често,щото като направя парно някъде и то работи та ми става жега на краката.

Тема "Моля за съвет относно камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: