Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gomes_ - напреднал
Здравейте момчета.Изчетох доста за тези отворени РС,но не намирам обяснение по някои въпроси.
Значи случаят е следния:монтираме РС в подпокривното пространство,където приемаме че няма изолация и че температурата може да падне под нулата.Съответно трябва да свържем РС не по стандартния начин (както повечето хора го правят) с една тръба в долния край на РС както и преливната която може да е изкарана да кажем върху керемидите на къщата,а по другия с възходяща и низходяща тръба както и преливната.Сега ще прикача и снимка за да стане по ясно.
Та въпросите ми са:
1.Първо да кажа че не съм много наясно с тези неща затова не ми се присмивайте.
А сега на въпроса:щом РС е свързан по този на4ин казвате че ще се получи циркулация и през него и то постоянна.Не ми е ясно водата по коя тръба се качва до разширителния съд-по червената или по черната.Според мен е по червената,но щом като черната(низходящата) е свързана след помпата няма ли да се качва вода до горе и по нея (тласкана от помпата)
2.Ако вече е замръзнал РС (не е работило парното няколко дена) Как ще се размрази той след като леда става като тапа и не позволява да циркулира вода през РС.

Прикачен файл

без име.JPG
без име.JPG (23.42 KиБ) Видяна 3247 пъти
Последна промяна от gomes_ на вт фев 07, 2012 10:36 am, променено общо 4 пъти.
gomes_ - напреднал
naskov написа:
И въпросът е: :?
Да бе пич още не го бях задал.Публикувах първо темата за да проверя дали съм прикачил снимката правилно
naskov - майстор
Така, както си го начертал водата няма да циркулира през РС. Трябва да преместиш черната тръба от другия край на помпата :wink:
gomes_ - напреднал
naskov написа:
Така, както си го начертал водата няма да циркулира през РС. Трябва да преместиш черната тръба от другия край на помпата :wink:
Ами в други теми съм чел че ако се свързва по този начин трябва низходящата да се свърже към входящия поток близо до котела след помпата.Само в една тема четох и то мисля че мнението беше твое (може и да бъркам) че възходящата и низходящата се свързват малко преди и малко след помпата
Но дори и да е ътака както казваш-преди помпата водата по червената тръба ли ще се качва до РС или по черната
lux_e_on - специалист
Нали не забравяш,че по тоя начин ще топлиш подпокривното,по добре му сложи нагревател против замръзване.
nnikbg - специалист
Проблема е в замръзването на тръбата а не на РС
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко по-просто става с един затворен РС
gomes_ - напреднал
Да логично е че е проблем ако тръбата замръзне,защото така системата от отворена се превръща в затворена.Макар че зависи коя от тръбите ще замръзне.Според мен ще е низходящата (черната),защото в нея както и до определено ниво в съда постоянно има вода.Възходящата (червената) няма опасност да замръзне защото когато спре да върти помпата тя остава празна.Въпроса е какво ще се случи ако сутринта запаля парното но през ноща е било толкова студено че е замръзнала водата в РС както и до някаде в низходящата тръба.Според мен когато се задеиства помпата водата ще се качи до горе по възходящата тръба,но след като водата в РС е замръзнала няма да има циркулация и по този начин РС ще се напълни и би трябвало да започне да прилива през приливната тръба.Така си го обяснявам аз,а вие какво мислите?
До lux_e_on-не съм забравил за това.Но може да се направи някаква кутийка от гипсокартон да кажем,която може да се изолира и по този начин да не се разсейва топлината в цялото подпокривно пространство защото това си е чиста загуба.
Сега пък някой ще попита "щом ще изолираш съда защо ще му пускаш циркулация на топла вода"-преди няколко дена когато беше много студено се качвах горе да видя каква е обстановката.Честно да си кажа беше страшно студено.Почти нямаше разлика в температурата навън и тази в подпокривното пространство.100% съм сигурен че ако водата стои в покой (без циркулация) ще замръзне каквато и изолация да му сложа на този РС.

Тема "Въпрос за отворен циркулиращ РС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: