Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andon1980 - специалист
Здравейте колеги,
Преди време публикувах доста мнения в този полезен форум сега имам нужда от съвет.Няколко години си правех вила в една родопска махала/подробни снимки от ремонта има в раздела всичко за вилата темата е ремонт на една родопска къща-плевня/.За отопление през зимните месеци си мислих че има доста алтернативи но имах идея непременно да има камина.Все пак къщата ще се ползва повече за вила стила е старинен -камък ,дърво и ковано желязо и това най ще отива.Гледах камери за вграждане но цената на тия дето ми се виждаха читави беше към 1000 лв а вече беше края на ремонта и просто ми писна от големи и постоянни разходи.Обърнах внимание на горивните камери правени в България но не тия чугунените а тези от ламарина.Имах няколко забележки към тях-бяха от ламарина 2 или 3 мм и самата горивна камера беше малка а стъклото още повече.Все пак моята работа е свързана с обработка на метали и заваряване преди време сме правели и такива котли за парно ,та реших да си направя горивната камера сам(мисля че някъде във форума или в тази тема за ремонта на къщата имаше и подробни снимки/ .Та с един лист ламарлина 4 мм рифелова и един ден заварки си направих горивна камера.Все пак беше по дебела заварките бяха отвсякъде плътни на правите части направих допълнително оребряване за да не се огънат от температурата.Въздуходова който излизаше от камината беше с диаметър Ф 250 мм.Чертежа го гледах от един руски или немски сайт не помня ,просто случайно го намерих в нета и този ми се видя най лесен.Имах изисквания към моята камина отпред отвора да е по голям за да има красотата от горящия огън ,също така да мога да сложа скарата вътре и да си направя набързо барбекю ,без да се задими стаята.И камината се получи идеално при този вариант,дори за пробата запалих цяла бала слама изобщо не върна вътре.След това започнах да правя някои подобренвия.Комина ми е доста къс и затова е с дебелина 250 мм.Връзката между камината и комина е с гофрирана тръба от неръждавейка за да отнема част от температурата на пушека и тя да остава във въздушната риза.Имам и клапа на комина обаче нея не я ползвам защото поради липсата на стъкло може да връща пушек вътре в стаята.И при това първоначално положение тягата е голяма обаче топлината бягаше сигурно през комина.Дърва имам доста не е проблем ,проблема е вечер като се спи че през няколко часа трябва да се става да се добавят дърва.И за да реше този проблем си напрпавих нещо като ударник или незнам как да го нарека.Огънят като гори влиза в тръбопровода от неръждавейка директно но там сложих една хоризонтална дебела ламарина.Така огънят бие право в нея и от там я обикаля и отива в комина.При тази технология камината напича доста силно на около метър метър и половина от нея и мисля че се получи добре.Тая пластина наречена ударник е така направена че се разгъва като чекмедже за да мога като запалвам голям огън да ползвам тягата на комина а после да я дръпна и да затвори 90 % от пространството.При тоя начин пак камината не пуши явно комина има голяма тяга.Това го проверявам и с един запален вестник но само да пуши камината дърпа пушека дори и хоризонтално.Вечер като си лягам имам предпазна решетка от метал и мрежа за да не хвръкне жар и да се запали ,имам и пожарен датчик.Обаче един от проблемите е точно тук.Решетката е направена така че прилепва плътно до отвора на камината ,ако е без решетка и се доближите на 50 см от камината е трудно човек да си държи ръката от топлината.Обаче ако ръката е зад решетката която е директно опряла на камината е значително по студено , явно мрежата спира топлината.Имам идея да преправя решетката така че да не застава директно на отвора , а другата ми идея е да си сложа врата на камината.И този вариант съм го предвидил при направата и дорли имам готова рамка.Обаче цената на стъклото което искам да сложа е 770 лв м2 при мен това стъкло ще е около 300 лв.А и стъклото ми се струва доста стандартно решение.Имам идея вратата да е от ламарина изрязана на плазма/вякаква фигурка хем да е ефектно и да се вижда огъня ,хем да е нестандартно/Тази вратитка смятам да слагам само вечер за да гори камината по бавно и да топли без да се налага да се слагат дърва.И въпросите ми са именно тук.Дайте съвети и препоръки как да я направя с вратичка със стъкло ли ще е по добре или с тази гравираната.Стъклото мисля че ще спре в голяма част притока на въздух така камината повече ще тлее и разхода ще е по малък за вечерта и няма да се налага зареждане.Но пък и ламаринената врата и тя ще има същия ефект ,мисля че дори и ще е по красиво с нея.
Да кажа нещо и за помещението-размера е 6х6 метра по 3.4 м височина.Замисъла е бързо да се затопля защото е около 100 м3 и се ходи основно за уикенда.Моите изчисления в студените дни са следните-при пристигането температурата последния път беше минус 4 градуса.След около 3 часа работа на камината в помещението стана 15 градуса.След 6 7 часа работа вече е 20 и сутрин е около 13 при положение че е останала само жар в огнището и навън е минус 10 15 градуса ,че може би и повече.Дограмата е стъклопакет ,изолацията там където може е вата с дебелина около поне 35 см/слагане е чрез натъпкване и запълване на целия възможен обем , а там където няма вата е каменна зидария 60 см/
Та ще помоля който има идеи да даде някакви предложение.Друго нещо което ми дойде на ум е свързано с височината на помещението.То е като трапец в краищата му височината е около 220 см а в средата 340.Забелязал съм че топлия въздух горе на тавана е с доста градуси по висок и топлообмена с този долу е по бавен.Мислих на самия таван да монтирам и малки скрити вентилатори ,като при луничките с лека въздушна струя да го блъсакт надолу ,но да не са такива които се натрапват и развалят общата визия.Май изложението стана доста дълго надявам се да е разбираемо в другия пост ще прикача и няколко снимки
andon1980 - специалист
Ето част от снимките

Прикачен файл

kam1.jpg

Прикачен файл

kam.jpg

Прикачен файл

IMG_1013.JPG

Прикачен файл

-7.JPG
-7.JPG (62.07 KиБ) Видяна 3591 пъти

Прикачен файл

1122323.jpg
1122323.jpg (92.93 KиБ) Видяна 3591 пъти
Мунчо - специалист
Доколкото разбрах, поставените цели са две - "задържането" на огъня вечер и конвекцията в помещението. Ако наистина целта е да се ползва само вечер, то смисъла от поставянето на стъкло се губи, ламарината ще свърши същата работа. По втория въпрос - идеята с вентилаторите е добра, дори не е необходимо да се монтират на тавана, важното е да "обръщат" въздуха в помещението :yawinkle:
andon1980 - специалист
Мунчо написа:
Доколкото разбрах, поставените цели са две - "задържането" на огъня вечер и конвекцията в помещението. Ако наистина целта е да се ползва само вечер, то смисъла от поставянето на стъкло се губи, ламарината ще свърши същата работа. По втория въпрос - идеята с вентилаторите е добра, дори не е необходимо да се монтират на тавана, важното е да "обръщат" въздуха в помещението :yawinkle:
Не е точно така колега.Целта е ако може да изкара цяла вечер само с едно зареждане и на сутринта да е топло и да има жар.Сега при този отворен принцип ми се налага да ставам един или два пъти за да слагам дърва ,има жар когато са сложени дебели цепеници които горят бавно.Избора между вратичка от стъкло или гравирана ламарина има няколко момента-красива и по нестандартна визия,но и по малко засмукван въздух и по слабо горене за вечерта.Вратата ще е на панти през деня смятам да я откача и да се любювам на откритото огнище.Мисля да направя една клапа точно там където се свързват гофрето от неръждавейка и тухления комин.Предната ми клапа е на много неудобно място без достъп до нея и при постоянно отваряне затваряне има вероятност гофрето да се измуши и да вземе да пуши.При наличието на клапа може да вземе да връща и тогава стъклото май ще е най удачния вариант.Относно вентилаторите някой нека да каже какъв модел и какви параметри.По принцип осветлението на тавана ми е с 12 волтови лунички и силата им се управлява от потеннциометър
За вентилаторите имам и още едно питане.Точно под въздушната риза на камината ми се намира кухнята/на долния етаж/Пода е дюшеме 4 см вата 10 см и ламперия 3 см.Ако пробия дупка на пода и вкарам дълга тръба във въздушната риза и посредством вентилатор засмуквам въздух надолу може ли да отоплявам кухнята без това да се отрази драстично на топлината на горния етаж.Само да спомена че кухнята не се ползва за повече от 20 30 мин на ден просто там минават тръбите на водата и е хубаво да има температура в порядъка на поне 10 градуса.Но пък ако камината затопля и повече няма проблем.Кухнята е не повече от 9 квадрата а височината е около 2.3 м
Мунчо - специалист
andon1980 написа:
Мунчо написа:
Не е точно така колега.Целта е ако може да изкара цяла вечер само с едно зареждане и на сутринта да е топло и да има жар.Сега при този отворен принцип ми се налага да ставам един или два пъти за да слагам дърва ,има жар когато са сложени дебели цепеници които горят бавно.Избора между вратичка от стъкло или гравирана ламарина има няколко момента-красива и по нестандартна визия,но и по малко засмукван въздух и по слабо горене за вечерта.Вратата ще е на панти през деня смятам да я откача и да се любювам на откритото огнище.....
Ами аз какво различно казах :? Дали е стъкло, или ламарина, разликата е само във визията /и цената/, а след като вратичката ще се ползва само докато спите ... Както и да е - няма как да постигнеш хем буйно горене, хем до сутринта! При поставянето на вратичка със сигурност ще увеличиш /и то много/ времето на горене, но говорим по-скоро за тлеене, което би довело до желания резултат. Но дали ще изкара до сутринта никой не може да каже!
andon1980 написа:
Относно вентилаторите някой нека да каже какъв модел и какви параметри.
И най обикновен вентилатор ще ти свърши работа, нещо от порядъка на 150-200куб/ч. примерно.
andon1980 написа:
За вентилаторите имам и още едно питане.Точно под въздушната риза на камината ми се намира кухнята/на долния етаж/Пода е дюшеме 4 см вата 10 см и ламперия 3 см.Ако пробия дупка на пода и вкарам дълга тръба във въздушната риза и посредством вентилатор засмуквам въздух надолу може ли да отоплявам кухнята без това да се отрази драстично на топлината на горния етаж.Само да спомена че кухнята не се ползва за повече от 20 30 мин на ден просто там минават тръбите на водата и е хубаво да има температура в порядъка на поне 10 градуса.Но пък ако камината затопля и повече няма проблем.Кухнята е не повече от 9 квадрата а височината е около 2.3 м
Това го забрави [-X
andon1980 - специалист
Това го забрави [-X[/quote]
Значи няма никакъв начин за отопление на стаята точно под камината.Аз го мислих да е на ток ,но все пак се изискват разходи за стая която почти не се ползва.Та идеята ми беше тъй ли иначе върви печката да е от нея
Мунчо - специалист
Начини винаги има, но не е предвидено първоначално, а сега просто не си заслужава инвестицията.

Тема "Въпроси относно камина???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: