Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stivemaster - майстор
Какво мислите че ни очаква предвид публикуваното в западни издания изследване на топенето на полярния лед и връзката му с температурите в Европа и по обобщено очакваните полярни зими (поне десет години напред).
На всичко отгоре Булгаргаз вдига цената с 29% от 01.04.2012 г. ,а Топливо вече са вдигнали въглищата с 50%.
На този фон мислите ли че правилно оценяваме състоянието на нещата в тъпата ни държава пък и въобще.За това че политиците ни не знаят къде се намират съм сигурен ,излизат всякакви смешници да коментират прокрадващата се енергийна криза (от най големия износител на ток в района замалко да внасяме) и връзките и с глобалната икономическа криза ,геополитическата криза около Иран и цените на международните пазари на петрол ,от друга страна връзката и с интересите на олигарсите у нас (Ковачки) и стачките на миньорите.Разбира се надпреварват се да коментират темата по разни медии хора с такива обяснения че ....... да ти се доплаче за толкова прости ли ни мислят или имат желание да ни внушат нещо ??? А я си представете ако имахме работеща икономика и работеща индустрия и тя работеше (ама наистина) в момента ,за каква криза и режим на тока щехме да говорим тогава ???
Никой разбира се не се интересува от политика на намаляване на енергийната ни зависимост от Русия нещо което е предприела всяка европейска държава след Украйнската криза по същото време 2009 г.
Аз лично си мисля и за друго какво трябва да променим и в собствените си разбирания за енергоефективност и правила на поведения на отговорни за бъдещето си както и това на децата си граждани.
Какво имам конкретно предвид - това което сами бихме могли да направим за себе си преди да чакаме да ни помогнат импотентните ни политици е да оценим и променим нагласата си какво трябва и е нормално да харчим (ние жилищата и автомобилите ни) за отопление ежедневно енергопотребление и придвижване.Да предприемем крути мерки за редуциране преразходите по всички пера и да обмислим начините за снабдяване с алтернативни енергийни източници там където това е възможно.
Разбира се това са практиките на нормалните държави но те са осигурили финансиране от което бихме могли да се възползваме и ние.
Моля за мнение по всички тия аспекти на проблема.
рашкета - специалист
Ами аз не ти изчетох цялата простотия ама ти какво мислиш за доскоро афишираното "глобално затопляне"?????
Ей от такива риби(балъци на турски език) много хора живеят.
bigdragon - майстор
stivemaster написа:
Какво мислите че ни очаква предвид публикуваното в западни издания изследване на топенето на полярния лед и връзката му с температурите в Европа и по обобщено очакваните полярни зими (поне десет години напред). ....
Кое от двете твърдения е вярно?
Още в първото изречение на първият пост в тази нова тема на мен, като логично мислещ човек ми се струва, че някой започва спор от любов към спора...
stivemaster - майстор
Е ще поясня макар че ми се струва разбираемо , под "полярни зими" имам предвид такива по нашата географска ширина а не там където им е мястото.
А относно това каква е връзката между темата и насочеността на форума - тук в този форум колега lux_e_on четат а по някога и пишат доста интелигентни хора към които именно е предизвикателството съдържащо се в темата.
Аз имам идеи разбира се , както за начините на осигуряване на енергия за отопление (ако се налага) ,така и за промяна в енергоемкостта ,както на жилищата ни така и на индустриалните потребители ,както и на транспортните средства.
Предполагам за никой не е тайна че във всички тези насоки у нас енергоефективност е нищо не значеща дума и ще се опитам да дам статистика в подкрепа на това .За статистически цели се използва т.нар. нефтен еквивалент за производство на единица от БВП и според този показател не сме ето къде - 9 пъти по зле от Дания и общо взето последни в Европа - за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия.
Вземам данните наготово и за гърците се учудвам искрено ,предвид това което съм виждал с очите си.
XaMaB - напреднал
stivemaster написа:
Е ще поясня макар че ми се струва разбираемо , под "полярни зими" имам предвид такива по нашата географска ширина а не там където им е мястото.
А относно това каква е връзката между темата и насочеността на форума - тук в този форум колега lux_e_on четат а по някога и пишат доста интелигентни хора към които именно е предизвикателството съдържащо се в темата.
Аз имам идеи разбира се , както за начините на осигуряване на енергия за отопление (ако се налага) ,така и за промяна в енергоемкостта ,както на жилищата ни така и на индустриалните потребители ,както и на транспортните средства.
Предполагам за никой не е тайна че във всички тези насоки у нас енергоефективност е нищо не значеща дума и ще се опитам да дам статистика в подкрепа на това .За статистически цели се използва т.нар. нефтен еквивалент за производство на единица от БВП и според този показател не сме ето къде - 9 пъти по зле от Дания и общо взето последни в Европа - за производството на стока за 1000 евро отиват над 900 кг нефтен еквивалент, при положение че германци и гърци го правят само с около 160 единици енергия.
Вземам данните наготово и за гърците се учудвам искрено ,предвид това което съм виждал с очите си.
Как си товариш централния процесор с такива глупости незнам.... :ka:
1115 - специалист
Ако се изчисти темата от политически глупости,, ДКМС и подобни безмислици е в същност много СМИСЛЕНА.

Аз също се чудя в евентуален бъдещ строеж на какво отопление да заложа.
Едно време всеки слагаше електрическо подово или стенно, нафтови горелки, а сега вече почти не се използват.
Цените на горивата и тока растът и предполагам ще достигнат непосилни нива след години.
Дървата и въглищата няма да останат по-назад.

Идеята е да се сведът загубите на топлина до минимум, но все пак с какво да се топлим при тези ниски температури, които не е изключено да има.
А това, че замърсяваме околната среда и предстоят климатични промени си мисля, че всеки средно интелигентен човек ще се досети.
8180 - майстор
1115 написа:
Ако се изчисти темата от политически глупости,, ДКМС и подобни безмислици е в същност много СМИСЛЕНА.
Цените на горивата и тока растът и предполагам ще достигнат непосилни нива след години.
Дървата и въглищата няма да останат по-назад.
Ето малко "по-изчистено":
Цитат от: http://antipropaganda.comxa.com/oczelectro.html
"По времето на социализма произвеждахме ли електроенергия? – Произвеждахме. Разпределяхме ли си я? – Разпределяхме си я. Потребявахме ли си я? – Потребявахме я.

Какво правим сега? Произвеждаме ли електроенергия? – Да. Разпределяме ли си я? – Да. Потребяваме ли я. – Да. Плащаме ли печалби на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН? – Да. Е, хайде намерете разликата?"

Цитат от: http://antipropaganda.comxa.com/Chernite.html
"Глупости подобни на тези на авторите изказа и самия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: „Оказва се, че токът от АЕЦ "Козлодуй" е много евтин и нашата централа не отговаря на честните конкурентни пазарни принципи. … Също така се смята, че атомните централи изкривяват пазара, защото не могат да бъдат заменени от нови мощности.” (11). На европейско ниво се обмислял „ядрен данък”, което показва и откъде идва „директивата”, която авторите на книгата, т.е. мозъчните тръстове, и Трайков защитават. Забележете логиката! Ако има евтин, с други думи конкурентноспособен, начин за производство на нещо, то той изкривява пазара и следва да се обложи с данък."

Цитат от: http://antipropaganda.comxa.com/GH01.html
"Процесът на превращане на природата в обект на консумация тече отдавна. Но след като вече е ясно, че природните ресурси са на изчерпване, а безогледната им експлоатация води до ускоряване на апокалиптичния сценарий за нашия вид, сред капиталистическия елит се обособиха два лагера - този на зелените капиталисти, които търсят начини за печалба чрез нови технологии, оттук и мантрата - "алтернативна енергия" и този на старите хардлайнери като Шеврон, например, които нямат интерес от края на авто индустрията и разчитат на ПР техники, напоследък се наблюдава сливане на двата лагера, като старите монополисти облякоха костюмите на радетели за алтернативна енергия. Това става чрез мащабни пропагандни кампании. А решението е много просто и засяга всички нас - или избираш да се откажеш от "удобството" на свръх-консумеризма и даваш право на живот на другите поколения или продължаваш в същия душ и обричаш човечеството на смърт."

Който му се занимава и се чувства силен, да прогнозира.
stivemaster - майстор
Не че не съм съгласен с това че ядрената енергия е за предпочитане но все си мисля и за други начини които сме обсъждали и в други теми.
В този дух и докато колегата се чуди какво отопление да заложи бих му отговорил следното :
Колега ако приемем че къща с метална конструкция и стени от 25 см стиропор ,с обшивки отвън и отвътре снабдена със система за отопление със соларни панели ,затоплящи термоакомулатор в основите на къщата и термопомпа която използва темрературата на акомулатора от 80С до 20С примерно за да затопля водно подово и да охлажда водни конвектори като еталон за БЕЗПЛАТНО отопление ,то всичко близко до това би било най малкото евтино отопление.
1115 - специалист
8180 написа:
.....
Ще стане явно политическа темата.....както често напоследък по всички форуми.

Та по новата тема - там за тока.
Забравяте режима 2:2 или казано по точно, че към края на 20 век ние имахме ток по 12 часа на ден.

За Атомните централи - Западняците не им е толкова проблема в цената, а ги е страх от "идиотите" които управляват нашите централи(аз лично вярвам, че са квалифицирани, но няма как да ги убедим в това тези чужденци) и това, че са Съветски и вероятно сделани или издялани.
8180 - майстор
1115 написа:
За Атомните централи - Западняците не им е толкова проблема в цената, а ги е страх от "идиотите" които управляват нашите централи(аз лично вярвам, че са квалифицирани, но няма как да ги убедим в това тези чужденци) и това, че са Съветски и вероятно сделани или издялани.
Ако това не е политика. :?
Сигурно трябва да се чете и по-встрани от телевизията.
Има тук хора от АЕЦ-а - те да ти кажат колко са "сделани" и каква е актуалната международна оценка за надеждността им.
То е лесно да се базираме на ТV и разтягаме ПОЛИТИЧЕСКИ (лобистки) локуми-клишета. От тях дори няма да разберем каква е енергийната ни обезпеченост в момента, при тази "изненадваща" зима и може ли да се замени с читаво с "възобновяема".
И най-смущаващото (за мен). Не съм чул някой да прави прогнози при реално възстановена икономика от кои съседни атомни централи ще внасяме (Румънски, Турски) и колко е по-безопасно (по експертна оценка от БАНКА).
Не са за Форум тези неща - има си специалисти (все още и български). Като обявят Референдум, те ще ни кажат кое-как - после НИЕ ще сме си виновни, а не ДС, КГБ, политици и пр.

Тема "Бъдещото отопление ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: