• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PIP - майстор
Здравейте,
Интересува ме с колко пада ефективността на радиаторите, ако се свържат долу вместо по диагонал? Естетически по ми допада.
И още един въпрос, при отопление на газ на каква най-ниска температура реално топлят панелните радиатори, понеже не ми се преоразмеряват с идеята да се ползват на 55/45гр, а на практика да е безсмислено. Или направо да ги смятам за 70/55?
И трети последен въпрос :wink: , много ли са груби радиаторите тип 33 на живо, че нещо не мога да намеря и една снимка монтирани в помещение, за да преценя. Няма да се монтират под прозорци, а на ниски надзидни стени в тавански етаж.
Благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
В сайта на Корадо са дадени мощностите при различна температура
ror - специалист
начин на свързване -като φ означава златното сечение, в случая различно от 1-ца значи по-кофти

за специални претенций, като в твоя случай -тука φ си е все 1, значи е ОК

по последният въпрос- при тип 33 има почече място за килоти :)
Последна промяна от ror на пет апр 13, 2012 7:39 pm, променено общо 1 път.
PIP - майстор
Сайта на корадо съм го научил на изуст, питах за практически наблюдения.
ror - специалист
Обективно погледнато, практическите наблюдения са доста субективни :mrgreen:
Мда, сетих се за една сентенция на Радой Ралин за социалистическата действителност:
"Погледнато формално - всичко е нормално,
погледнато нормално - всичко е формално" :-D
Извинявам се за офтопика. По темата - за инсталация с кондензен газов котел радиаторите ги слагаме двойно преоразмерени. Ако става въпрос за термопомпа - по-добре не се занимавай с радиатори.
naskov - майстор
PIP написа:
В Гърция масово се ползват трипанелни радиатори и въобще не ми изглеждат грозни. Захранването и връщащата тръба влизат само от долу в един и същи отвор. Това изключително много улеснява монтажа и стои естетически добре.
PIP - майстор
Лазаре, причината за въпросите ми са точно факта, че е желателно да са двойно преоразмерени, но за да се вмести единия от двата големи радиатора на стената и да е двойно преоразмерен трябва или да е 1800/500 тип 33 (помещението е 50м3) или от край до край на стената 2300/600 тип 22. А и на мен ми се иска да са по-ниски, понеже помещенията са по-ниски.

naskov, в uk също не съм виждал радиатори да са захранени по диагонал, всички са долу свързани, но тук не съм виждал подобно свързване. Между другото не те разбрах какво точно имаш предвид под ‘визат в един отвор’?

Аз клонв към тип 33, но всички с които съм говорил ме убеждават колко грозни и ненужни били.

това е въпросната стена
Остави другите, гледай себе си. Какво толкова е грозно - просто са по-широки.
ror - специалист
naskov написа:
PIP написа:
В Гърция масово се ползват трипанелни радиатори и въобще не ми изглеждат грозни. Захранването и връщащата тръба влизат само от долу в един и същи отвор. Това изключително много улеснява монтажа и стои естетически добре.
това е тип радиатор където тръбите (топла и студена) влизат на едно място, а разпределението става вътре в радиатора и е на практика връзване горе-долу(но от една страна) Изображение Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: