• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Аз-1 - напреднал
Здравейте!Реших да се справя с отоплението на апартамента чрез камина с водна риза.Мисълта ми е в хола да няма радиатор(камината ще бъде там),а само в детската и спалнята.Въпросите ми са как да стане изпълнението на това начинание?Къде да бъде камината-позиция 1(до нея е розетката на комина) или поз. 2 ?Как стои въпроса с разширителя и др.?Не е ли далечко камината от банята?Колко кръга да са?Откъде да прекарам тръбите до радиаторите?Къде да са радиаторите?Дали тръбите да минават над теракота и паркета(дали ще е грозно) или да ги вкарам долу в стените?Как да прекарам тръбите там където са вратите?Може да има и тъпи въпроси,но много не съм в час с тази система и за това се допитвам до вас.Приемам всякъкви идеи и мнения.Ако някой има снимки на изпълнеие на инсталция си да постне ,ако може!Благодаря Ви предварително!

Изображение
Последна промяна от Аз-1 на съб сеп 17, 2011 3:03 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
ако има чалъм - сложи я на вътрешна стена...
по-добре да грееш антрето или някоя стая, отколкото околната среда :)
Аз-1 - напреднал
Сори! Да уточня,че апартамента ми е вътрешен и от двете страни имам съседи.
Аз-1 - напреднал
Няма ли кой да даде акъл как е най-удачно да стане?
syncho - майстор
Решил ли си от къде искаш да ти минават тръбите? Под пода, по стените, вградени (ако е бетон ще е зор) в стените и т.н.? Най-удачния вариант е ако имаш някъде комин м/у детската (спалнята) и хола - лесно е за изпълнение.
vanco2 - напреднал
При готов под най добре е тръбите да се положат цокълно - по долния ръб между стената и пода; Тъй като праговете на вътрешните врати са равни с пода и от там не е подходящо да минат тръбите може да стане като трасето тръгне от поз 1 Камината, към балконската врата - прагът и обикновено е по-висок и тръбите/ф20 РЕХ-Ал-РЕХ/ може да минат до него без да се спъва човек, после към детската през стената на хола, към дяснат стена на детската и от там към спалнята и банята. Заобикаля се, но няма нужда да се кърти пода. Разширит съд и баланс вентила да са до камината без кранове м/у тях и водната риза.
Тръбите може да се скрият с цокъл/подходящ профил.
Радиаторите обикновено се слагат под прозорците. Захранват се с отклонения от минаващите отдолу тръби.
Аз-1 - напреднал
Благодаря Ви!Имам още въпросчета:Тръбите по пода със скоби ли ще се захващат?На каква височина да е разширителния съд,който ще е зад камината?Да е на по-висока точка от горната точка на радиаторите ли?Няма ли да се нагрява като е отзад?Не може ли разширителния съд да е в банята?Малко ще е далечко,но другаде къде?На терасата,но няма ли да замръзва?Бойлерът няма да е включен към инсталацията.Искам да е само камина с два радиатора(в детската и спалнята,в хола няма да има нужда).Идеята е изпълнението на инсталацията да не е сложно,а по-опростено за това разположение.Кубатурата на трите стаи,които ще отоплявам е 105куб.м.Каква камина с водна риза да взема(като кW)?Дограмата на хола е горе-долу в добро състояние,на детската ще е ПВЦ.Благодаря Ви предварително!
syncho - майстор
Мощност на камината 4-6kW, но можеш да сложиш и малко по-голяма. Разширителния съд, ако е затворена система можеш да го сложиш навсякъде, където ти е удобно, като се препоръчва да е по-близо до източника на топлина, но не е задължително.
Аз-1 - напреднал
Дали камина с тези параметри ще е достатъчна за моите изисквания(105куб.м. + 3кв.аванс отгоре )?Евентуално за по-нататък да вържа и бойлера.Знае ли някой колко литра събира водната риза на този модел камина,защото в описанието не дадено?Като цена е 363лв.,поне така пише на сайта.

Прити K1 CP W8Размери
46/44/76 axbxh /cm/ Мощност /кВт/ 8+4=12

8 + 4= 12
max вр.+изл.=обща Тегло 74кг.

Изображение
ZMeyGorianin - майстор
Имам такава камина и отоплявам с нея 147 м3. в стара селска къща без изолация / стените са 50 см. дебели отвън тухла, отвътре кирпич/. Дограмата е дървена-стара. В механата, където е камината има един радиатор 1.8 кВ. Обема и е 56 м3. Общо радиаторите ми са към 8 кВ., но мисля, че може да се добави още един въпреки, че съм достигнал максималната мощност по заводски данни. Така е защото при 70*С на входа- на изхода имам 60*С. Мисля, че само камината в хола /22 м2- 52 м3/ няма да е достатъчно. Заради водната риза тези 4 кВ. почти не се усещат. Аз съм сложил и лира на буриите, която се обдухва от малки вентилатори и работи по-добре.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за съвет относно парна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: