Най - вълнуващия въпрос зимно време.
buh - напреднал
Здравейте на всички "самодейци" :),
отдавна събирам информация и знания за слъчневите системи, но до този момент не съм предпиел практически стъпки по изграждане на такива системи.
След последните ценови "шокове" и постоянната ми сметка за ток (рабирай основно за бойлер) се замислих за изграждане на такава инсталация.
Идеята ми е да направя отворена система със самостоятелна цирколация за затопляне на около 100 литров бойлер. Като имам техническа възможност (мисля и умения) да си направя сам колектор, а може и да закупя такъв, бойлера също мога да си направя серпентина или покупка.
Живия на пъривия етаж на панелен блок, идеята е колектора да е между терасата и земята, като тръбите от него до бойлера да минават през мазата която е под апартамента ми и да се вклчват в бойлер със серпентина.
По - долу съм посочил схематично как си я представям (извинявам се за непрофесионалната скица, но това ми е слабата част):

Въпроса ми е дали този вариант ще работи, ще имам около 1 метър разлика в новото между колектора и бойлера.
Желанието ми е да не използвам каквито и да е било помпи и ел. управления.
Схемата е само принципна, при изграждането и разбира се ще бъдат добавени и необходимия разшерителен съд и др.
Благодаря предварително за мненията ви.

Прикачен файл

shema.jpg
shema.jpg (12.78 KиБ) Видяна 6347 пъти
xaus - помощник
Аз не разбирам защо вече няколко човека искат да правят системи за отопление без помпа? Все пак една помпа в твоя случаи ще е около 30-40W...
buh - напреднал
:)
1. Искам да е просто - (моя презумция)
2. Не искам управлението и помпата да в банята - грозно и няма място
3. Мазето е на комшията - съгласен е само за тръбите да минат от там
4. Не мога да ги сложа на улицата - може някой да се изкуши (разни тъмнокожи)
5. Намаляване на сумата по първоначалната инвестиция

но водещи са 2,3 и 4
nikivd - специалист
за да циркулира водата ти трябва заводски бойлер със серпентина. На него изхода на студената вода е на по ниско ниво от входа на топлата вода. Но пък там серпентината не започва от най-ниското ниво на бойлера (на някои модели е от средата нагоре :shock: ) Винаги ще имаш едно 30% не затоплена вода. Най-добре си направи сам серпентината на фланеца. Да започва от най-долно ниво. Имам помпа на моята система втора употреба за 40лв. Перфектна е. За диференциален термостат имам схема. Ако не си наясно с електрониката мога да ти я сглобя. Излиза около 10лв. :-D Как мислиш да направиш колектора?
2v6 - майстор
buh написа:
...
По - долу съм посочил схематично как си я представям (извинявам се за непрофесионалната скица, но това ми е слабата част):

Въпроса ми е дали този вариант ще работи, ще имам около 1 метър разлика в новото между колектора и бойлера.
Желанието ми е да не използвам каквито и да е било помпи и ел. управления.
Схемата е само принципна, при изграждането и разбира се ще бъдат добавени и необходимия разшерителен съд и др.
Благодаря предварително за мненията ви.
Ще работи ако са изпълнени следните условия:
1. Тръбите и серпентината да са поне с 1/2" светло сечение за м2 площ на панела.
2. Да е осигурено самообезвъздушаване.
nikivd - специалист
И дебита ще е много малък. Колектора в най-добрия случай Юли месец Ще заври :-D За да има по-голямо движение на водата тръбите трябва да са под наклон.
idunno - специалист
Тая инсталация май ще работи на гравитачен прицип, така поне прочетох.
Браво,освен,че няма да е ефективна и ще работи ...ама друг път,това си е истинско завръщане в каменната ера.
Много хора се пробват да проектират познанията си от парното върху слънчевите системи- общ прицип може и да има ( това не е гравитачната идея),но има и определени детайли,които ги различават.
То като няма помпа няма и електроника и от колектор няма нужда- просто един варел боядисан в черно (матово яерно) и една тръба, =D> и кранче
...така както сме я подкарали ...
И нещо което много много не се споменава - слънчева инсталация се прави с...пари.
А сега сериозно ...помисли за вертикално монтирани колектори ( ако има такава възможност) но спомпа електроника и останалите салтанати.
2v6 - майстор
idunno написа:
Тая инсталация май ще работи на гравитачен прицип, така поне прочетох.
Браво,освен,че няма да е ефективна и ще работи ...ама друг път,това си е истинско завръщане в каменната ера.
Много хора се пробват да проектират познанията си от парното върху слънчевите системи- общ прицип може и да има ( това не е гравитачната идея),но има и определени детайли,които ги различават.
То като няма помпа няма и електроника и от колектор няма нужда- просто един варел боядисан в черно (матово яерно) и една тръба, =D> и кранче
...така както сме я подкарали ...
И нещо което много много не се споменава - слънчева инсталация се прави с...пари.
А сега сериозно ...помисли за вертикално монтирани колектори ( ако има такава възможност) но спомпа електроника и останалите салтанати.
А сега сериозно - твоето мнение не е сериозно :wink:
idunno - специалист
За вертиканите колектори съм напъно сериозен. :-D
2v6 - майстор
idunno написа:
За вертиканите колектори съм напъно сериозен. :-D
Да, на мен също ми харесва :thumbs:

Тема "Въпрос за самоделна слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: