Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

искам да си монтирам на вилата комбиниран котел на дърва и въглища Bosch Solid, проблема е комина който се намира на около 2 метра, някой ползвал ли е гъвкавите метални тръби и има ли проблем при монтажа и експлоатацията им
naskov - майстор
В използването на гъвкави тръби няма нищо лошо. С тях се работи бързо и лесно. Специално двустенните на мен са ми създавали проблеми, защото след една година, там , където има завои вътрешния слой се разлипа. Но това е най-малкия проблем. Големият е, че котела, който си избрал е много претенциозен към комина и разстоянието от 2м между него и комина е голямо. Видял ли какви са изискванията за размерите на комина посочени в книжката на котела? Твоят с какви размери е?
filmatoplo - майстор
На 2 м димоотвода ще се налепи бързо със сажди , и ще започне да пуши котела особено при отваряне на горната вратичка .Има варианти за засмукващ вентилатор , но ако има вариант да се приближи котела поне на 50-60 санта от комина , ще те спаси от ядове с години.
комина ми е направен от един "велик" майстор от Добрич - тухли четворки, неизмазан отвътре и размер 40 / 40 и в него е включена и горивна камера Филип 15 кв
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи - това, което трябва да направише:
1) 0ще на фукса на котела да сложиш редукция и вместо ф150 да ползваш димоотвод ф200
2) димоотвода да го включиш близо до тавана, т.е. да няма хоризонтален участък, а наклонен под ъгъл 45*
3) добре е да го изолираш с вата
4) трябва да вземеш мерки котелът да работи в нормален температурен режим - над 60*С
Виж дали отговаряш на тези изисквания:

Прикачен файл

Komin_Junkers.jpg
pac_ - специалист
Ползвай неръждаем въздуховод за включване към комина(има всякакви размери и са с дължина 2м).Пробвано е многократно и работи.

Тема "Двустенни гъвкави тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: