• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
До миналата година нямахме изолация на къщата и затова поддържах темп на котела към 70-72 градуса и почти нямаше от тази черна гнус по горивната камера,тази година обаче изолирахме и по тази причина вече водата е на 62-65 /може и по-малко, но под 62 градуса ми изстиват тръбите към помещението под котела/ и сега вече катрана е в изобилие,даже като зареждам с дърва и разгоря малко жарта с няколко сухи дървета се получава нещо като замозапалване с много бурно горенне и после остават парчета суха сгур където е имало повече. Та въпроса ми има ли спасение от това или да свиквам че със слабо горене ще е така ? Да отбележа че дървата са много сухи и влажността им не е причината понеже съм горил почти сурови без да има такъв ефект ! Мисля че мога да карам и със 55 градуса на водата понеже сега на етажа ми повечето радиатори са отворени на 50% или по-млко,но тогава пък си представям какво ще стане в котела :shock:
filmatoplo - майстор
Така става , нарушил си температурния режим на котела :wink: , каква му е марката :? .
LazarGanev - "Велик майстор"
Има нужда от автоматика.
kalin72 - майстор
Примерна схема, какво трябва да включва една инсталация с котел на твърдо гориво.
Изображение

А за предпочитане е с буфер - той обира излишната топлина от котела, който работи винаги на над 70 градуса, за да е икономичен, и чистичък :)

Изображение
Svezar - специалист
Да,спасението е буфер и по-високи градуси,но понеже помещението не позволява /виж снимката/ ще трябва да карам така,не съм почнал още да слагам въглища понеже не са хванали студовете и не знам тогава ще има ли промяна и към какво,по-зле ли ще стане или по-добре /а дано ама надали/ :?
Изображение
Последна промяна от Svezar на нед дек 15, 2013 9:08 pm, променено общо 2 пъти.
kalin72 - майстор
То и аз не мога да сложа буфер където искам, че и моето котелно е малко, та ще му мисля друго място догодина...засега поддържам 60-80 градуса в котела, и пускам максимум 65 към радиаторите. Така не е жега в къщата, и котела е доволен :)
ivanovbg - майстор
Svezar написа:
До миналата година нямахме изолация на къщата и затова поддържах темп на котела към 70-72 градуса и почти нямаше от тази черна гнус по горивната камера,тази година обаче изолирахме и по тази причина вече водата е на 62-65 /може и по-малко, но под 62 градуса ми изстиват тръбите към помещението под котела/ и сега вече катрана е в изобилие,даже като зареждам с дърва и разгоря малко жарта с няколко сухи дървета се получава нещо като замозапалване с много бурно горенне и после остават парчета суха сгур където е имало повече. Та въпроса ми има ли спасение от това или да свиквам че със слабо горене ще е така ? Да отбележа че дървата са много сухи и влажността им не е причината понеже съм горил почти сурови без да има такъв ефект ! Мисля че мога да карам и със 55 градуса на водата понеже сега на етажа ми повечето радиатори са отворени на 50% или по-млко,но тогава пък си представям какво ще стане в котела :shock:
За да се поддържа котела чист, той трябва да работи на номинална мощност. След изолирането на къщата ти май вече е голям.

Май единствения начин е да го смениш с по малък. Автоматизацията ще облекчи в известна степен проблемите, но като цяло проблема ще си остане. Както обичам да казвам - затлъстява къщата и ако не намалиш консумацията на храна ще се мъчиш с разни диети и "чудодейни" електроники.
la4o - помощник
при мен сложих четирипътен вентил с мотор и с едно ардуино не давам на котела да падне под 60 гр вход а на инсталацията подавам до 55 гр .
(пак имам някакъв катран но то е защото котлето е "димогарно" и на кюнеца можеш да си държиш ръката)
vrangelov - специалист
Svezar написа:
Да,спасението е буфер и по-високи градуси,но понеже помещението не позволява /виж снимката/ ще трябва да карам така,не съм почнал още да слагам въглища понеже не са хванали студовете и не знам тогава ще има ли промяна и към какво,по-зле ли ще стане или по-добре /а дано ама надали/ :?
Изображение

Ако може да попитам нещо извън темата!

Грешно ли е монтиран този разширителен съд?
  • 1
  • 2

Тема "Много катран в котлето !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: