Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Мартин Копецки - напреднал
Здравейте на всички!
Не веднъж съм намирал полезна информация или съм научавал нещо в този форум, та сега пак съм тук да търся съвет и идеи как да усъществя това което съм замислил.
А целта е да свържа камината, на която ще вграждам серпентина( или водна риза ) към съществуващата инсталация с газов котел. Първо мислех серпентината да бъде в помощ на газовия котел и да работят успоредно в една система, но това ми се струва доста рисково и трудно за изпълнение. Не съм съвсем наясно помпата на газовия котел дали върти непрекъснато или когато достигне зададената темп. изключва, могат ли да работят две помпи в подобна система и други. Стигнах до извода, че ще ми е по лесно просто да изолзвам изградената инсталация като направа възможно да се преминава от единия котел към другия или в зависимост от мощноста на камината да прехвърля един, два или три от кръговете на инсталацията към нея. Направил съм скица, която ще прикача и се надявам да съм събудил интереса на майсторите във форума.
Благодаря предварително!
Прикачен файл:
схема1.jpg
схема1.jpg (102.57 KиБ) Видяна 7646 пъти
ПП: ето и снимка на газовия котел:
Прикачен файл:
IMG_20111013_174459.jpg
Прикачен файл:
IMG_20111013_174517.jpg
lov - майстор
Аз имам изградена подобна система котел на твърдо и газов. И след много умуване не можах да измисля нищо друго освен ръчно преминаване от едната система на друга с кранове. Основния проблем е че едната система трябва да е отворена а другата не. От снимката с тоя разширител не можах да разбера защо ти е. Газовите котли си имат вграден и тоя за какво ти е.
Иначе принципно схемата която си начертал е подобна само дето при мен ги няма тези тръби между двата колектора а само основно трасе и съм си спестил многото кранчета. така че преминаането от един вид гориво на друг става със затварянето на по два крана не всеки отоплителен уред. На газовия котел може и да няма но при мен се налага защото системата му за БГВ трябва да работи и трябва да остане под налягане и за това също има кранове на входа и изхода.. И още един кран кран към разширителя който прави системата отворена или затворена.
filmatoplo - майстор
Сложно изглежда -всеки път трябва будна мисъл при преминаване от 1 котел към другия :? :) .
lov, моята идея е именно като твоята- да превключвам от едната система на другата с кранове( на скицата са в зелено ). Намирам за по добре да имам кранове на всеки от трите кръга, както е при мен, а не само преди колекторите, защото така мога по-прецизно да контролирам температурата на водата и при нужда да отварям или затварям някой от кръговете или само някой от радиаторите. При нужда мога да ползвам и двата котела едновременно, като им разпределя кръговете. Радвам се, че не съм единствения който е стигнал до тази идея. Относно разширителя на снимката, така и не бях сигурен дали се ползва от газовият котел или не, защото кранът към него е отворен( не съм правил аз съществуващата инсталация ) или е бил за стария ел. котел( жълтото на снимката- не знам дали се вижда добре на снимката)
Събирам още идеи и мнения и съм твърдо решен този сезон системата да работи.
PCL82 - майстор
Съществен проблем, който виждам е, че отвореният РС се изолира от кранове. При невнимание може да бъде забравен затворен и да стане беля.

За да не стане това е добре този РС да се свърже със самостоятелна тръба директно към камината и винаги да е отворен. Крановете да превключват само колекторите.

Понеже тръбите ти са с алуминиева вложка и разстоянието до РС е голямо предвиди предпазен клапан при камината.
lov - майстор
Е то всичко не може да предвиди човек и трябва да се нагаждаме към вече съществуващото. Първо направих инсталацията на котела за твърдо и после добавих газовия. Трябваше да разкъртя на ново завършен вече ремонт че да преместя разширителния съд така че да не остане затварян с кран. За всеки случай съм направил една инструкция със снимков материал кое как и на къде по крановете, че да не чуди жената ако ме няма вкъщи и стане някаква екстрена ситуация. А по принцип газовия ми е само са периода като този сега кога се налага само малко да се вдигне отоплението.Почне ли зимата чак на пролет обръщам системата.

Мартине много стават тръбите и кранчетата по твоя начин помисли както мен, че може и на някой друг да му се наложи да регулира тая система. Аз в момента умишлено спестявам да обяснявам че към системата имам и добавена соларна система която работи към всичко това.И повярвай ми много стават крановете и кранчетата. Е тя е доста автоматизирана и не им се налага да се пипа но и нейните кранове са там в общия кюп. Та и на мен ми се налага по някога да се чеша дето не ме сърби кое за къде беше. И за това си пиша щото пък и съм се старал да бъде скрито монтирано.
А от практика ти казвам че едва ли някога ще ти се наложи да ти работят двата уреда в паралел.А кранове на радиаторите си имаш така че регулирането ти е най малкия проблем. С изолирането на цели кръгове няма да спестиш почти нищо като разход на отопление или ще е толкова малко че само ще си нарушиш комфорта с топлината в жилището.Тая зима ще ми е третата с така конструирана система. При тия цени на газта и разликата в конфорта когато ми гори камината принципно не ща да чуя за газ. Сега даже в момента пристроявам една тераса и си монтирах едно телферче да ми е по лесно с дръвцата щото това е в апартамент и съм на втория етаж. Та нямам време за снимки да ти покажа цялата лудница с крановете. То имам ами са на другия ми хард диск и имам проблеми с него. Ако не си на зор ще може да си приказваме по темата по късно. Щото сега сядам на компа да изпуша една цигара и да отморя малко между някоя хамалогия. Стана студено а трябва да местя едни тръби на парното заради изхода ми към терасата. Че даже от нямане на време си наех човек да свърши тази работа в место мен за да ускоря нещата.Не че не мога и аз ама времето ме притиска.
LazarGanev - "Велик майстор"
Газовият ти котел е Вайлант, нали? И ми се струва че е от преди 2008г? Имам изградена такава инсталация точно с такъв котел в комбинация с котел на твърдо гориво и си работи перфектно без да се налага да превключваш нито един кран Старата система беше термосифонна със стоманени тръби и чугунени радиатори, само и добавих помпа. Можеш да палиш който котел си поискаш или двата едновременно без да превключваш никакви кранове. Ако температурата на водата се вдигне много или пък се достигне желаната стайна температура - газовият котел се изключва автоматично и се включва ако има нужда или като изгорят дървата. Ако слушкаш ще науча и тебе как да си я направиш твоята система по този начин :drinkers: :)
LazarGanev написа:
Газовият ти котел е Вайлант, нали? И ми се струва че е от преди 2008г? Имам изградена такава инсталация точно с такъв котел в комбинация с котел на твърдо гориво и си работи перфектно без да се налага да превключваш нито един кран Старата система беше термосифонна със стоманени тръби и чугунени радиатори, само и добавих помпа. Можеш да палиш който котел си поискаш или двата едновременно без да превключваш никакви кранове. Ако температурата на водата се вдигне много или пък се достигне желаната стайна температура - газовият котел се изключва автоматично и се включва ако има нужда или като изгорят дървата. Ако слушкаш ще науча и тебе как да си я направиш твоята система по този начин :drinkers: :)

Да, котелът е вайлант и май е преди 2008, но за по сигурно мога да проверя по документите.
А ако това дето казваш наистина е възможно ще е просто супер. :rolleyes:
Ще слушам и със двете уши!
LazarGanev - "Велик майстор"
А пък спестените кранове слагаш в едно кашонче и ми ги пращаш по Еконт - само заради че съм те освободил от задължението да ги набикаляш и завърташ, да не говорим за поразиите, дето могат да станат, ако се разсееш :) . Майтап.
А сега слушай - трябва ти само един пластинчат топлообменник и един модул, който се казва "1 от 5", който си поръчваш от ГАзкомфорт. При това този модул не е задължителен (скъпичък е), но прави системата по-истинска - командва външната помпа да тръгне заедно със старта на котелната. За котлите след 2008г модулът се казва "2 от 7"
filmatoplo - майстор
:? Не съм бил в час за това :) .

Тема "помощ за система с два котела( газ-дърва )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: