Най - вълнуващия въпрос зимно време.
catpat - специалист
Здравейте, имам изградена парна исталация за котел на твърдо гориво. Интересно ми е каква ще е инвестицията да я преобразувам на такава с термопомпа въздух-вода? Колко бързо може да стане и може ли да се отдели само горният етаж на къщата, който е с площ от 100м2? Поне какво ми е необходимо - климатик, топлообменник, циркулационна помпа - марки и параметри? Ще използвам алуминиевите радиатори.
Ако може конкретни оферти и срокове на изпълнение ще съм много благодарен. Обекта е с.Мрамор до София.
filmatoplo - майстор
Здравей ,Като за начало сподели , сградата- етажа ти изолиран ли е добре ,тоест ти до сега си бил с котел на твърдо гориво който ти е работил с температура 70-80 градуса средно , при термопомпата от този вид водата циркулираща през радиаторите ще средно 35 до 40 градуса в добрия случай :) ,на радиаторите ти ще им спадне мощността на полувина .Няма как ако нищо не си променял след отопление с котела , само да налалиш температурата на водата и да се стоплиш , ако не си изолирал добре .Ти или някой смятал лие каква потребна мощност ти е необходима за етажа да се покрият топлозагубите средно при минус 10-15 градуса външна температура :? :) .Поумувай над това за което те питам и сподели , темата е интересна , има и много подобни тук -чел ли си ги.
catpat - специалист
Огън си filmatoplo.
Нова къща, 7см изолация, 6 камерна дограма без К-стъкла. Парното се държи на 60гр в котела, горе радиаторите са на 50гр и е било топло. имам идея да започне подмяната на ал. радиатори с конвектори, с цел охлаждане през лятото.
filmatoplo - майстор
:) На прав път си с подмяна на радиаторите с конвектори , значи работата ще стане -сега иска сметки , определяне на мощностите, и вида на термопомпата , тоест- правена или купешка.
catpat - специалист
Стаите са на 2.6м, квадратурата е 100 +-10, всъщност като извадя стените става 75м2, но ги смятам 100. Това са 260м3, с тази изолация 50w на кубик са ми достатъчни, така смятах за парното. На правените имаме ли им доверие? Имам и трифазен ток.
filmatoplo - майстор
Тук вече колегите да допълват за точната машина , аз мога да дам съвет около захранването на вентилконвекторите , ако ще се прави нова тръбна мрежа -захранвай всеки конвектор с тръба фи-20 ако е с алуминиева вложка , ако е с мед фи-22 компромис фи-18 ,циркулационна помпа за 5 конвектора със средна мощност 4,5 -5 киловата е с параметри 32/80 компромис 25/80 .Вход топло -отдолу при свързване на конвекторите , ако ще ги ползваш и за охлаждане -от всеки конвектор се отвежда тръбичка за конденз -до сифон ,канал ,улук . :wink:
catpat - специалист
Като гледам цените на термопомпите, http://geotok-bg.com/indexFrames.htm
няма ли да е по-евтино да сложа 3 инвертора за по 1 000лв?
filmatoplo - майстор
Със 3 инвертора , искаш да кажеш -3 климатика в 3 стаи ли :wink: виж термопомпа в гугле -MGS-F16/SN1 .
catpat - специалист
Добре, де убеди ме.
Каква машина ще е достатъчна за 100м2 на 2.6м височина с изолация и дограма, и каква ще е необходима за 200м2?
На първо време мисля да съм със старите алуминиеви радиатори и постепенно да ги подменям с конвектори. Проблема че тръбата е ф16.
Какъв поплообменник ще ми трябва и на каква температура ще работи системата?
filmatoplo - майстор
В тази машина се намира всичко , само се подвързва водата към отоплителната инсталация ,циркулационна помпа и топлообменник са във външното тяло .

Тема "От твърдо гориво на термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: