Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BaiGrozdan - специалист
Здравейте на всички.
Вчера си купих бойлер на елдом инвест вертикален 80 л. с долна серпентина, до изводите на която има отвори/запушени с пластмасови тапи на които пише "топлообменник-муфа за термостат".моля знаещите да дадат компетентен отговор за какво се използват тези отвори?другият ми въпрос - понеже съм на последен етаж /7/ и често ни спират водата, по водопроводната инсталация е пълно с частици пясък, ръжда....има ли смисъл да сложа У-образен филтър като тези, които се слагат преди помпите за водно отопление или ще препоръчате нещо друго?
Възникна и още един въпрос-с какъв кабел да свъжа бойлера към ел. инсталацията?Тези мостови кабели много грозни ми се струват.Гледам по магазини кабел кръгло сечение 3х2.5 квадрата многожичен.Дали ще свърши работа?
idunno - специалист
"топлообменник-муфа за термостат".
Там се монтира термостат (авариен или работен или комбиниран) , който да контролира енергията през серпентината,така че бойлера да не прегрява.
Груб филтър може да си сложиш не вреди- има и други със сменяема шпула (като алтернатива).Обикновено филтърът се слага при водомера,за да защитава и останалите уреди.Но сигурно нямаш място там.
Сложи 16Амперово бойлерно табло- ел нагревателя май е 3КВ.
Аз не бих се притеснявал,ако наистина е многожилен 2.5 кв.мм.Инак практическо правило е 1KW-1кв.мм.
И последно - на страницата на Елдом като кликнеш на твоя бойлер отдолу има пдф файл - Инструкции за експлоатация.Прочети ги.
nnikbg - специалист
Аз щото не съм от знаещите само ще ти честитя новата придобивка. Със здраве да си го ползваш. А.... ти защо си купи бойлер със серпентина?
BaiGrozdan - специалист
idunno написа:
"топлообменник-муфа за термостат".
Там се монтира термостат (авариен или работен или комбиниран) , който да контролира енергията през серпентината,така че бойлера да не прегрява.
Груб филтър може да си сложиш не вреди- има и други със сменяема шпула (като алтернатива).Обикновено филтърът се слага при водомера,за да защитава и останалите уреди.Но сигурно нямаш място там.
Сложи 16Амперово бойлерно табло- ел нагревателя май е 3КВ.
Аз не бих се притеснявал,ако наистина е многожилен 2.5 кв.мм.Инак практическо правило е 1KW-1кв.мм.
И последно - на страницата на Елдом като кликнеш на твоя бойлер отдолу има пдф файл - Инструкции за експлоатация.Прочети ги.
Благодаря за отговора.Бойлера ще е свързан към локално парно и смятам да не вдигам повече от 75-80 градуса,така че не би трябвало да е проблем, ако не монтирам термостат/или бъркам/.ВиК инсталацията е стара, и не е монтиран филтър преди водомера, пък и наистина няма място.За бойлера обмислям идея за таймер с контактор .

nnikbg-отговорих и на теб.
idunno - специалист
За таймера с контактор добре си се сетил.Но бойлерното табло не го забравяй ,че може да имаш проблем с гаранцията.
Има много начини за връзване на серпентина на бойлер- основен проблем при евтининте изпълнения е или прегряването или изстивнето.За мен най-оптималния вариант е с контролер и двупътен (on-off) електромагнитен вентил и два датчика.Принципът е прост-когато темперетурата е примерно 60 градуса(ти си я избираш може и по висока) контролерът отваря вентила и серпентината загрява судената вода.Когато темперетурата е оптимална ( по твой избор- за мен е 60- 65 градуса) датчикът в бойлера сигнализира на контролера и той спира електромагнитния вентил.Така като си постигнал желаната темперетура спираш излишно да грееш бойлера.Като се изстуди бойлера цикълът се повтаря.Повтарям има и други начини- за мен този е ок за малки нескъпи инсталации.Е,има и по- евтини...
BaiGrozdan - специалист
idunno написа:
За таймера с контактор добре си се сетил.Но бойлерното табло не го забравяй ,че може да имаш проблем с гаранцията.
Има много начини за връзване на серпентина на бойлер- основен проблем при евтининте изпълнения е или прегряването или изстивнето.За мен най-оптималния вариант е с контролер и двупътен (on-off) електромагнитен вентил и два датчика.Принципът е прост-когато темперетурата е примерно 60 градуса(ти си я избираш може и по висока) контролерът отваря вентила и серпентината загрява судената вода.Когато темперетурата е оптимална ( по твой избор- за мен е 60- 65 градуса) датчикът в бойлера сигнализира на контролера и той спира електромагнитния вентил.Така като си постигнал желаната темперетура спираш излишно да грееш бойлера.Като се изстуди бойлера цикълът се повтаря.Повтарям има и други начини- за мен този е ок за малки нескъпи инсталации.Е,има и по- евтини...
Много ти благодаря за отговора ,и ако не е много нахално от моя страна би ли дал модела на този контролер, вентил и датчиците и някаква ориентировъчна цена.Пишеш, че има и по евтини варианти.Дай и друга идея, ако ти се занимава.
idunno - специалист
По - евтиния вариант е обикновен кран като се загрее бойлера затваряш крана.Друг по- евтин е трипътен вентил и едно термо реле за бойлер.Като се достигне темперетурата релето дава сигнал на трипътния вентил и водата циркулира на байпас без да влиза в серпентината.Този вариант от евтините е - едно реле за бойлер и трипътен вентил на Херц - има и други марки.
Първия вариант е най - скъп - всичко е Данфос.
idunno - специалист
май ще рябва да напиша и цени, защото един човек едно мисли за скъпо друг друго:-D
BaiGrozdan - специалист
idunno написа:
май ще рябва да напиша и цени, защото един човек едно мисли за скъпо друг друго:-D
Така е.Благодаря предварително.
idunno - специалист
Не са ми много точни цифрите,но Данфос е поне 300 лв(скъпо е понеже контролерът има повечко функциии, а и все пак е Данфос).
Иначе Херцов трипътен вентил 1/2" е около 70 лв и едно реле за бойлер е 7-8лв
И остава най евтиния вариант - обикновен сферичен вентил за 6-7 лв- но че трябва да следиш темперетурата в бойлера да няма изненади

Тема "бойлер на елдом инвест" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: