Най - вълнуващия въпрос зимно време.
borq - помощник
Искам да споделя моя опит от монтажа и наблюдения от експлоатацията на следното управление REM09B.
Три сезона ползвах котел „VIADRUS V26-7” отворен тип в режим на управление „ръчно” (отиди виж и регулирай :-) накрая ми писна и реших да си монтирам автоматично управление. След дълго търсене по магазини и интернет попаднах на този модел REM09B.
http://www.remtechnology.eu/catalog/pro ... cts_id=353
Изображение

След като ме увериха, че може да се използва за всички котли твърдо гориво и има 12 месеца гаранция се реших да го закупя и монтирам.

Системата се предлага в следната комплектация:
1. Микропроцесорен терморегулатор REM02B (с датчик за температура) - 1 брой.
2. Аварийното захранване R200W (без акумулатор) – 1 брой.
3. Вентилатор WB6A – 1 брой.

Вентилатора монтирах лесно, направих една планка и две шини и го монтирах на котела с болтове.
Аварийното захранване го свързах към един стар автомобилен акумулатор.

Регулатора има възможност да управлява:
1. Вентилатор (управлението е с регулиране на оборотите от нула до макс.)
2. Циркулационна помпа на централното отопление
3. Помпа на бойлер за гореща вода
4. Стаен термостат.

Първото ми впечатление:
Веднага забелязах, че въглищата изгарят напълно. Преди когато го нямаше регулатора ( вентилатор) след като изгасне котела ,голяма част от въглищата не изгаряха напълно и си отиваха на боклука .
Има вградена памет което значи, че си помни настройките в случай на спиране на захранването.

Има и вградена защита от аварийни ситуации. Разпознава следните аварийни ситуации:
- Повреждане на датчика за температура;
- Прекъсване в кабелите свързващи датчика на температура;
- Повишаване на водата в котела до 93С;
- Включване на авариен датчик STB;

В авариен режим се задейства светлинна и звукова аларма, като незабавно се спира вентилатора и се включва помпата в непрекъсната циркулация. До момента не ми се е случвало, но го изпробвах предварително с нагряване на датчика с запалка.

Регулатора работи в три режима: запалване, работен и авариен режим.
Режим запалване се включва ръчно, а останалите са автоматични.
В режим запалване включва вентилатора на продухване докато температурата на водата стигне 35 градуса, след това автоматично преминава в работен режим.
В работен режим поддържа автоматично предварително зададената температури през три различни времеви зони. Като температурите и часовите зони могат да се регулират.
Много съм доволен до момента от работата на регулатора. Поддържа си зададената температура постоянна.
filmatoplo - майстор
Tуй чудо -може ли да регулира смесителен кръг чрез вентил и задвижка , съобразено по външна и вътрешна температура .
borq - помощник
Не съм много сигурен дали разбрах какво ме питаш.
Но вместо помпите може да се регулират ел. вентили, тъй като изходите за управление на помпа циркулация и помпа бойлер ГВ са ел. контакти (1А/ 230VA) /отворено/затворено/
Относно температурите:
Ако се постави стаен термостат. Има контакт за включване на всякакъв термостат на който му се затваря контакта при определена температура. След достигане на тази температура (затворени контакти) регулатора включва помпа циркулация в цикличен режим като се намаля температурата на водата в котела.
Ако се постави пък допълнителен температурен датчик в бойлера ГВ. Помпата на БГВ работи докато температурата на котела е по голяма от температурата на бойлера.
В ръководството пише, че може да се монтира и специален стаен термостат с неделни програми и задаване на минимална и максимална температура.
Zoro5 - специалист
За тия пари можеше да цепи и дърва... :-D
fbr - майстор
Zoro5 написа:
За тия пари можеше да цепи и дърва... :-D
Не бях погледнал линка, не само да цепи. би трябвало и да носи дърва.
Neosi - специалист
Хм....900 лв. и за какво!?!
Атмоса има почти всичко това.
kretio74 - специалист
не че съм скръндза ама това са 900 лв. бре за най-много половината някой приятел електрончик може да ти направи даже и по-добър вариант :?
filmatoplo - майстор
Поморийския контролер също цепи и носи дърва :) на по ника цена .
borq - помощник
Ниска, висока това е цената на комплекта (регулатор, вентилатор, UPS). Ако си вземеш само регулатор, ще ти излезе по ниска цена. Ама трябва да си намериш и подходящ вентилатор.
Просто когато търсих в магазините Варна и интернет само на това попаднах.
А вие като знаете такива устройства, направете добро и споделете наблюдения, линкове и цени.... :?:

Тема "Микропроцесорно управление на котли за твърдо гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: