• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sreshtu - специалист
Някой има ли наблюдение за това котле какви харчове дава че, ми звучи доста добре (като всяка една реклама) ???
LazarGanev - "Велик майстор"
Предполагам имаш предвид газов котел, нали? Много е добро котлето, модела е от миналата година, но колко ще харчи зависи от много неща, най вече от топлозагубите на жилището и колко правилно е подбран по големина спрямо твоята система
sreshtu - специалист
Жилището е 200м3. или 73м2. Хол 32, спалня12,6, спалня11,6, баня 5 и коридор 10 квадрата и тоалетна 2м2 .С 8см. външна изолация на Баумит и 5 камерни прозорци на Tyssen с ка стъкло. Системата с радиаторите още не е изградена така че радиаторите мога да ги увелича,сменя,махна в общи линий те първа ще се прави. Радиаторите на какво делта Т да ги смятам?
По Евро стандартите е на 50, обикновенно строителите ги смятат на 70, във една фирма ми ги смятаха на 60. Разликата не е никак малка, радиаторите са на Фондитал от серията Сахара.
Смятай ги на дТ=50, дори за това жилище ти предлагам да ги завишиш малко за да не караш котела да работи на максимална температура или да изключва. Строителите ги смятат на колкото им отърва :wink:
AntonBM - специалист
Добре е да дадеш на някой колега да ти сметне по-точно нещата и да ти направи ОВК проект, но грубо за теб мога да кажа следните неща:
1. За отопление на целият апартамент ще ти трябват между 5 и 7 kW при най-ниските външни температури и доста по-малко при по-високи.
2. Запас за бойлера, за този вид котли се предвиждат 3 kW, така че и най-малкият от котлите серия Bosch 7000 е по-мощен от това, което ти трябва.
3. Котела е конвенционален, а не кондензен. Значи радиаторите няма нужда да се оразмеряват за кондензен режим, а за номиналните условия на работа на котела. Този котел дава най-добро КПД при температура на изхода 88° и температурна разлика 20°. Препоръчителните условия за радиаторите свързани към този котел са при температурен режим 85/65/25° – вход/изход/помещение.
Защо не помислиш за нещо по-добро за твоят случай? Аз лично бих потърсил кондензен котел и бих си сложил по-големи радиатори оразмерени за топлоносител 55/35/25°. И с този котел ще стане, но при по-висок разход на гориво. Цената на газта ще се вдига, за това не е излишна инвестиция в котел с по-високо КПД.
П.П. Премених си мнението, защото първоначално бях писал, че котела е ОК, но бях правил изчисления за 200 квадрата, а не кубика апартамент. Лазар ми обърна внимание на тази грешка – благодаря му :drinkers:
sreshtu - специалист
Спрял съм се на този котел-Condens 7000 W ZSBR 16-3. Мисля за хола да сложа 2 вентилаторни конвертора с мощост 1,1 и 2,4kw при температура 50% а в спалните да сметна радиаторите и тях за 50% в банята лирата също за такава температура. Котлето ще е едноконтурно, кондензно с кръг за включване към соларен бойлер 200л. Такива са ми сметките за системата и котлето, ако някой има какво да промени към по-добро моля да сподели!
AntonBM - специалист
Това е много по-добър избор за теб. С другия щеше да губиш около 15-20% повече гориво за същата работа.
По-добро решение от това не мога да ти препоръчам, само да ти напомня да добавиш терморегулатор FR110 или FW200. Този котел има ниска минимална мощност и ще дава икономия в преходните периоди :2thumbs:
AntonBM - специалист
LazarGanev написа:
По-добро решение от това не мога да ти препоръчам, само да ти напомня да добавиш терморегулатор FR110 или FW200. Този котел има ниска минимална мощност и ще дава икономия в преходните периоди :2thumbs:
И не само в преходните сезони. Той по дефалт има по-високо КПД заради кондензният режим. За да го ползваш обаче трябва радиаторите ти да са по-мощни – оразмерени за работа при по-ниска температура. Добре е за дневната да сложиш конвектор, ако там няма да се спи не те бърка шума, а печелиш място и мощност.
AntonBM написа:
За да го ползваш обаче трябва радиаторите ти да са по-мощни – оразмерени за работа при по-ниска температура. Добре е за дневната да сложиш конвектор, ако там няма да се спи не те бърка шума, а печелиш място и мощност.
Да, той го е писал в предния си пост. А бе това е най-малкия битов котел на Бош, но най-добрия и най-скъпия, който може да си го позволи - супер! Произведен е в Германия, за разлика от предния избор :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Мнение за котле Bosch 7000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: