Някой има ли наблюдение за това котле какви харчове дава че, ми звучи доста добре (като всяка една реклама) ???
- 1
- 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sreshtu
- специалист
14 мнения в "Мнение за котле Bosch 7000"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Предполагам имаш предвид газов котел, нали? Много е добро котлето, модела е от миналата година, но колко ще харчи зависи от много неща, най вече от топлозагубите на жилището и колко правилно е подбран по големина спрямо твоята система
sreshtu
- специалист
Жилището е 200м3. или 73м2. Хол 32, спалня12,6, спалня11,6, баня 5 и коридор 10 квадрата и тоалетна 2м2 .С 8см. външна изолация на Баумит и 5 камерни прозорци на Tyssen с ка стъкло. Системата с радиаторите още не е изградена така че радиаторите мога да ги увелича,сменя,махна в общи линий те първа ще се прави. Радиаторите на какво делта Т да ги смятам?
По Евро стандартите е на 50, обикновенно строителите ги смятат на 70, във една фирма ми ги смятаха на 60. Разликата не е никак малка, радиаторите са на Фондитал от серията Сахара.
По Евро стандартите е на 50, обикновенно строителите ги смятат на 70, във една фирма ми ги смятаха на 60. Разликата не е никак малка, радиаторите са на Фондитал от серията Сахара.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Смятай ги на дТ=50, дори за това жилище ти предлагам да ги завишиш малко за да не караш котела да работи на максимална температура или да изключва. Строителите ги смятат на колкото им отърва 

AntonBM
- специалист
Добре е да дадеш на някой колега да ти сметне по-точно нещата и да ти направи ОВК проект, но грубо за теб мога да кажа следните неща:
1. За отопление на целият апартамент ще ти трябват между 5 и 7 kW при най-ниските външни температури и доста по-малко при по-високи.
2. Запас за бойлера, за този вид котли се предвиждат 3 kW, така че и най-малкият от котлите серия Bosch 7000 е по-мощен от това, което ти трябва.
3. Котела е конвенционален, а не кондензен. Значи радиаторите няма нужда да се оразмеряват за кондензен режим, а за номиналните условия на работа на котела. Този котел дава най-добро КПД при температура на изхода 88° и температурна разлика 20°. Препоръчителните условия за радиаторите свързани към този котел са при температурен режим 85/65/25° – вход/изход/помещение.
Защо не помислиш за нещо по-добро за твоят случай? Аз лично бих потърсил кондензен котел и бих си сложил по-големи радиатори оразмерени за топлоносител 55/35/25°. И с този котел ще стане, но при по-висок разход на гориво. Цената на газта ще се вдига, за това не е излишна инвестиция в котел с по-високо КПД.
П.П. Премених си мнението, защото първоначално бях писал, че котела е ОК, но бях правил изчисления за 200 квадрата, а не кубика апартамент. Лазар ми обърна внимание на тази грешка – благодаря му
1. За отопление на целият апартамент ще ти трябват между 5 и 7 kW при най-ниските външни температури и доста по-малко при по-високи.
2. Запас за бойлера, за този вид котли се предвиждат 3 kW, така че и най-малкият от котлите серия Bosch 7000 е по-мощен от това, което ти трябва.
3. Котела е конвенционален, а не кондензен. Значи радиаторите няма нужда да се оразмеряват за кондензен режим, а за номиналните условия на работа на котела. Този котел дава най-добро КПД при температура на изхода 88° и температурна разлика 20°. Препоръчителните условия за радиаторите свързани към този котел са при температурен режим 85/65/25° – вход/изход/помещение.
Защо не помислиш за нещо по-добро за твоят случай? Аз лично бих потърсил кондензен котел и бих си сложил по-големи радиатори оразмерени за топлоносител 55/35/25°. И с този котел ще стане, но при по-висок разход на гориво. Цената на газта ще се вдига, за това не е излишна инвестиция в котел с по-високо КПД.
П.П. Премених си мнението, защото първоначално бях писал, че котела е ОК, но бях правил изчисления за 200 квадрата, а не кубика апартамент. Лазар ми обърна внимание на тази грешка – благодаря му

sreshtu
- специалист
Спрял съм се на този котел-Condens 7000 W ZSBR 16-3. Мисля за хола да сложа 2 вентилаторни конвертора с мощост 1,1 и 2,4kw при температура 50% а в спалните да сметна радиаторите и тях за 50% в банята лирата също за такава температура. Котлето ще е едноконтурно, кондензно с кръг за включване към соларен бойлер 200л. Такива са ми сметките за системата и котлето, ако някой има какво да промени към по-добро моля да сподели!
LazarGanev
- "Велик майстор"
По-добро решение от това не мога да ти препоръчам, само да ти напомня да добавиш терморегулатор FR110 или FW200. Този котел има ниска минимална мощност и ще дава икономия в преходните периоди 

AntonBM
- специалист
LazarGanev написа:По-добро решение от това не мога да ти препоръчам, само да ти напомня да добавиш терморегулатор FR110 или FW200. Този котел има ниска минимална мощност и ще дава икономия в преходните периодиИ не само в преходните сезони. Той по дефалт има по-високо КПД заради кондензният режим. За да го ползваш обаче трябва радиаторите ти да са по-мощни – оразмерени за работа при по-ниска температура. Добре е за дневната да сложиш конвектор, ако там няма да се спи не те бърка шума, а печелиш място и мощност.
LazarGanev
- "Велик майстор"
AntonBM написа:За да го ползваш обаче трябва радиаторите ти да са по-мощни – оразмерени за работа при по-ниска температура. Добре е за дневната да сложиш конвектор, ако там няма да се спи не те бърка шума, а печелиш място и мощност.Да, той го е писал в предния си пост. А бе това е най-малкия битов котел на Бош, но най-добрия и най-скъпия, който може да си го позволи - супер! Произведен е в Германия, за разлика от предния избор

- 1
- 2
Тема "Мнение за котле Bosch 7000" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература