• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

правя парното на една вила и имам няколко въпроса относно инсталацията на камината с водна риза и затворена система.
Къщата е в планината и не се ползва нон стопа - тоест задължително трябва да ползвам антифриз в затворена система.
Камината ще топли едната стая, а водната риза други две и баня. Всичките са на едно ниво +-30 см.
Стаите са с алуминиеви радиатори с вентили за автоматично обезвъздушаване.
Помпа - Grundfos ALPHA2 L 25-40 180
Обем на системата
Водна риза камина -19л
Радиатори - 13л
тръби и фитинги - 5л

Качвам примерна схема на това, което планирам
Прикачен файл:
parno 1.jpg

Имам следните въпроси:
1. Максималното налягане на камината е 1бар - какъв предпазен клапан мога да сложа, който да отваря на 0,9бар
2. Колко голям разширителен съд да сложа ( ще го сложа на тавана, така че нямам ограничение) и ок ли е да е свързан между колектора и помпата на "студената" вода
3. Някакви други насоки
speka_rs - майстор
По принцип аз колектори не бих ползвал. Бих си направил система със стесняващи тръби.
Размер на разширелния съд аз бих сложил 12л , да съм сигурен, че колкото и да я прегрея, няма да имам проблем. Не е ОК между отоплителния уред и разширителния съд да има кранове. Аз бих го сложил на тръбата на предпазителния клапан да няма кранове по пътя. Да съм абсолютно сигурен,че никой не може да завтори кран по случайност и да се надявам на срабтоване на предпазителния клапан.
Предпазителен клапан съм тръсил в такива случей като твоя и не съм намирал сработваш на по малко налягане от 2.5 бар по магазините. Най- малките , който виждам в интернет, са 1.5 бар или регулируеми. Аз на ефтин регулируем не бих се доверил.
Наясно съм, че не ОК разширителни съд да след кранове, но тогава трябва да го сложа на топлата вода.
Относно регулатор съм си избрал този за топлата вода - https://bulgariatherm-shop.com/product/ ... -1-10-bar/

За студената вода този https://www.varum.bg/product/3870/regul ... 1-2-m.html
speka_rs - майстор
вт мар 18, 2025 2:16 pmIvailo Zashev написа:
Наясно съм, че не ОК разширителни съд да след кранове, но тогава трябва да го сложа на топлата вода.
Относно регулатор съм си избрал този за топлата вода - https://bulgariatherm-shop.com/product/ ... -1-10-bar/

За студената вода този https://www.varum.bg/product/3870/regul ... 1-2-m.html
Разшрителния съд за мен няма грижи да е на топлата вода.
За предпазителния клапан не съм ползвал такъв не мога да изразя мнение.
andy_forresite - майстор
Защо искаш затворена система? Направи си я отворена и ти отпада проблема с клапана от 1 бар и обема на разширителния съд.
Доколкото разбирам камината е 5 + 7,5 киловата в най-добрите й дни. Ще отопляваш две стаи с радиатори и баня. Да речем че достигнеш 6 киловата на водната риза и ги задържиш в продължение на 30-40 минути при вече темперирала се система. Дали тази топлина ще има възможност да се отдаде от радиаторите?! То не е да монтираш два радиатора по 3 киловата + банята и хоп, готово.
Също този байпас с кран под циркулационната помпа не знам за какво ти е. Предполагам идеята е ако помпата приключи, да може да се придвижва водата на самотек... което едва ли ще стане.

Обемът на затворения разширителен съд е важен. Лошото е когато е малък за системата. Тогава при прегряване водната риза може да се взриви. Това ако издържат снадките и самите тръби. А когато е монтиран по-голям обем съд от необходимото се стига до протичане на тръби. Налягането не е достатъчно високо че да сработи разтоварващия предпазен клапан, а температурата на топлоносителя е висока и той ври като чайник. Така са направени повечето системи по домовете.
Контролът над силата на огъня в такава камина не е лесна работа. При отворена система водичката с антифриз ще бъде изплюта през разширителя от отворен тип и това ще е най-вероятната "беля". При затворена с-ма ще протече тръба или снадка и ще имаш мини наводнение в някоя стая.
Има ли решение на всички тези проблеми?
Не видях предложение.

https://photos.app.goo.gl/LVNMt5BwmUAB7kQU8
Все още, пет години по късно, нищо не се е взривило.
Не съм те изпитвал за обем на РС, спрямо обем на инсталация. Сега е момента да посочиш, голям ли ми е, или малък.
https://photos.app.goo.gl/cTXpvnLRqnscp9Zp6

Шпека е взел нещата в ръце.
Щом се намесваш, би било добре да е с работещо предложение.
andy_forresite - майстор
Монтажници на ВОИ не знаят как да изчислят обема на РС, та аз ли да знам :-D

И на трите питанки съм му отговорил. Бонус - спестява едни 100 лева и ще има по-малко сглобки, от които да прокапе.
Идеята за двутръбна система вместо с колектори е много добра и от тук спестява пари. Аз много добре знам че Зашев е в сигурни ръце (speka_rs), но си е друго да се включи още някой. Ха добре дошъл и ти, Триф.
Обикновени радиаторни вентили тип кранче. Гореща горе, студена долу... Като гледам това му е ясно.
То е по лесно да направя отворена с-ма, но според мен проблема ще е с антифриза (етиленгликол), че е отровен и в отворена с-ма ще се изпари и загуби качествата си.

Ако някой има опит с такова решение за сподели
burkov - специалист
Имам подобна система като размер, но е на 2 етажа. Оставих я отворена, защото е по-лесно.
На няколко пъти ми спира тока и бях доста доволен, че избрах този вариант. Изкипя си в съда, на спокойствие и имах време да я угася. Нито съм пълнил, нито се мерил.
Сложи си пропилен гликол, да ти е мирна главата. На тази малка система ще е 50-60 лева.
Отделно изпаряването е пренебрежимо малко, ще доливаш за 5 лева на година най-много.

едит:

За колекторите може спецовете да са прави, но е ако протече нещо, лесно се намира и ремонтира с колектор.
За помпата, помисли и за термо реле да я пали, че под 35-40 градуса няма смисъл.
Чети внимателно мненията до тук, отсявай и решавай каква ще я сковеш!
Анди много добре обърна внимание на мощността на печката, към отопляемото.
вт мар 18, 2025 4:34 pmandy_forresite написа:
........Да речем че достигнеш 6 киловата на водната риза и ги задържиш в продължение на 30-40 минути при вече темперирала се система. Дали тази топлина ще има възможност да се отдаде от радиаторите?! ...
Ако радиаторите са сметнати за високотемпературна система, то те не биха могли да поемат максималната енергия на печката. Ако са преоразмерени, то добре е печката да се оборудва с антикондензен вентил
Ако си гледал клипчетата, които споделих, би трябвало да ти е ясно, че е възможно нищо да не завира, гърми, да не протича и т.н. Това го оставяме настрана, като скъп вариант. То евтините варианти са все с компромиси, уговорки, чалъми и пр, ама.....

Пропилен гликол или антифриз не се плашат от "изпарение", което да ги повреди.
Губят си качествата при превишаване на определена температура. Гликола печели с много.

Предлагам системата да е отворена, а РС да е с поне три отвора.
Изображение
Абстрахираме се от поплавъка. Всеки обикновен РС може да се доразпробие и оборудва с необходимите щуцер, уплътнение, гайка.
Обяснено е кое какво.
https://daricclima.bg/bart/kakva-sistem ... -zatvorena
Добре е на студената вода да има кран, за да се дроселира евентуалната циркулация през РС.
По този начин, каквото и да се "изхвърли" в РС, то студената течност от самият РС веднага ще влезе във водната риза на печката и ще свали температурата.
Така РС поема ролята и на авариен клапан по температура.

Относно идеята за затворена система, с печка чието работно налягане е 1 атмосфера, то предложението ми за предпазна група е....................РС от автомобил!!!
Изображение
Има маса производители на автомобили, които са направили охладителните им системи да работят на 0.8, 0.9, 1.0 атмосфери. В гаража ми някъде се търкаля една съдинка от едно старо Ренце, чиято капачка мисля беше на 0.9. Различаваха се по цветовете едно време.

пп. Анди, когато РС е малък, то високото налягане, което се постига поради тази причина, пази системата от завиране, което евентуално води до взривяване.
Готино е да се разсъждава,
вт мар 18, 2025 4:34 pmandy_forresite написа:
.....Обемът на затворения разширителен съд е важен. Лошото е когато е малък за системата. Тогава при прегряване водната риза може да се взриви....
но пък не реагира с отговор на закачката ми- малък ли ми е, или голям. Гледал си клипчетата, та би могъл да предположиш. Повече жокери не давам.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за камина с водна риза и затворена с-ма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: