Най - вълнуващия въпрос зимно време.
grace - специалист
Здравейте, на покрива имам един стар 80л бойлер ( водосъдържател) който го пълня ръчно с маркуча и през друг маркуч ми отива до душа и си върши добре работата. Въпроса ми е следния, ако направя пасивна затворена система, да привключа директно да се пълни от ВиК-то и да пусна търба до банята, дали ще работи както трябва, целта е автоматично да се пълни? Тъй като болйера още сега (март) като го докоснеш е горещ, дали ще има проблеми с налягането през лятото? Страхувам се да не гръмне нещо.
MamaMy - майстор
Няма проблем. И аз съм така, но имам на студената вода предпазен и възвратен клапан.
grace - специалист
да, клапан и аз мисля да му сложа.

И принципно от кога (кой месец) започваш да ползваш тази вода за къпане и до кога?

Вечерта до кога водата седи топла? Аз гледах в една книжка пример за това как може да направиш бойлера в кутия от вата, след като падне слънцето да затвориш кутията за да се запази водата по-дълго време топла. Мисля че това би трябвало да има ефект.
MamaMy - майстор
Вечер ако се забавиш след 22 вече водата е хладка. Мислех да му направя рамка и да го облека с лексан или стъкло. Така топлото ще се задържи в аквариума. Дори отдолу да не е затворен, топлото няма да слезе, а и вятъра ще се спира. Както доста други хубави идеи и тази отлежава и засега си ползвам слънчевия бойлер така. Дори в този вариант имам достатъчно топла вода и ако се задържи така времето до една седмица ще мога и да се къпя сигурно. Иначе още не съм го напълнил. Даже не трябва да говоря в единствено число. Те са 3 водосъдържателя по 80 литра вързани последователно. Първия в който влиза студената вода е вързан срещупосочно на останалите. Студената вода влиза във топлата му тръба. Така като спре водата аз отварям байпас на възвратния клапан. Пускам въздух под налягане в топлата тръба на последния бойлер и назад се връща топла вода, но от първия. Така дори и да няма вода мога да се къпя лятото и имам 240 литра вода запас. Тук дори не броя електрическия бойлер защото лятото изобщо не го ползвам. :)
grace - специалист
Сега видях че американците му викат batch water heater или water batch collector, и намерих някои примери.

Изображение

Изображение

http://www.byexample.com/projects/curre ... collector/
hameleon - специалист
Колега, аз използвам смесителна батерия от бойлер на дърва и няма проблем с пълненето.
Така системата е отворена и безопасна.

Тема "Слънчев бойлер без колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: