Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sas_88 - напреднал
Здравейте трябва ми жокер за котел на твърдо гориво.Ще се отоплява къща 2 етажа по 75 квадрата.Сменена е дограмата и има изолация по 5-см вата с ГК.Незнаеме на какво да се спреме,до нас е новия склад на ПРИТИ ходих и ги гледах но нещо не ми харесаха иначе цените са много добри, но пък са ламаринени.....Досега бяхме с камини и се горяха само дърва.Незнам към какво да се насоча........Бюджета е някъде около 2000лв. ако може за конкретни примери
kalin72 - майстор
Ние за първа година бяхме на твърдо гориво, миналата година купих Бош 2000В, модела специално за дърва К 32 -62 за 1600 лева, изградих комин Шийдел, и съм доволен. Отоплявам почти същите квадрати къща.
Котела е добър, ако гориш само и единственно дърва, се чисти много лесно, на 10 дни веднъж, за около 30 минути, аз направих грешката да горя и въглища, и сега имам доста налепи, но ще ги изчистя малко по малко.
sas_88 - напреднал
Нон-стоп ли гори? и какъв ви е средния разход на дърва? Сухи или мокри?
kalin72 - майстор
Гореше почти без прекъсване всеки ден, от Ноември до Март - 10 кубика мокри дърва, 400 кг екобрикети и 100 кг въглища.
Вечер последно към 22 часа го зареждах до горе с дърва, или микс дърва и 2-3 лопатки въглища, и са сутринта в 7 имаше въглени, температурата на котела беше паднала на 60-65 градуса. В къщи се поддържа 22-24 градуса, и се отоплява навсякъде.
sas_88 - напреднал
Отлично,други мнения? :)
VLADO66 - майстор
За тия пари това е най-доброто :partyman:
lakosste - специалист
kalin72 написа:
Ние за първа година бяхме на твърдо гориво, миналата година купих Бош 2000В, модела специално за дърва К 32 -62 за 1600 лева, изградих комин Шийдел, и съм доволен. Отоплявам почти същите квадрати къща.
Котела е добър, ако гориш само и единственно дърва, се чисти много лесно, на 10 дни веднъж, за около 30 минути, аз направих грешката да горя и въглища, и сега имам доста налепи, но ще ги изчистя малко по малко.
Каква е разликата между тези които за за въглища и дърва и твоят който е само за дърва?
kalin72 - майстор
Този на дърва има по-голяма камера за зареждане, както и притока на първичен въздух е отгоре, а не отпред, както при този за въглища - на стр 11 от упътването е показано как и къде се монтира регулатора на горене. Също така минималната височина на комина е по-малка, отколкото при този за въглища.
lakosste - специалист
kalin72 написа:
Този на дърва има по-голяма камера за зареждане, както и притока на първичен въздух е отгоре, а не отпред, както при този за въглища - на стр 11 от упътването е показано как и къде се монтира регулатора на горене. Също така минималната височина на комина е по-малка, отколкото при този за въглища.
Мерси за бързия отговор.Според теб какво помага първичния въздух като влиза отгоре?На моя имам отгоре едно капаче под което има малка дупка и сигурно трябва да се отваря оттам при горене само на дърва.Иначе дърва (но само сухи)горя но отгоре ги засипвам и с малко донбас.
kalin72 - майстор
Нямам обяснение какво помага влизането на въздуха отгоре, нека някой запознат да сподели :)

Тема "Съвет за котел на Твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: