• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
proekt - специалист
Когато пълнехме системата за водното отопление, "майстора" не особено разумно веднага сипа пропилен гликола и когато се оказа, че някой доброжелател е пробил едната тръба в спалнята, част от сместа "пропилен гликол + вода" изтече и попи в замазката. Оттогава в стаята има неприятна миризма и въпреки непрекъснатото проветряване, не изчезва. Моля за съвет дали мога да третирам с нещо мястото на изтичането, за да неутрализирам пропилен гликола. Или трябва да изкъртя армираната замазка на около метър от мястото на изтичането и да направя нова. Ако трябва да къртя има ли някакъв начин да си улесня работата, като не направя повече поразии - до мястото на изтичането минават почти всички тръби на системата, а и замазката е доста здрава, като под нея има 5 см стирофом, лепен и хванат с дюбели.

Помагайте колеги, че ми се реве направо.
VLADO66 - майстор
Запечатай с алкидна боя.Нямал съм точно този проблем, но преди да къртиш пробвай.
proekt - специалист
Цялата стая ли да запечатам. Върху алкидната боя може ли да се лепи паркет?
VLADO66 - майстор
Тaм къдeто e рaзлято плюс нaй-мaлко 50см. отгорe в диaмeтър.Прeди боятa обeзпрaши с прaхосмукaчкa.Нe e проблeм зa пaркeтa.
proekt - специалист
Тъй като смятам да лепя отгоре паркет, ако се нанесе плътно лепилото, то няма ли да е достатъчно, за да неутрализира миризмата?

В интернет намерих следното:
- Алкидните бои могат да излъчват опасни субстанции - въглеводороди и гликолови етери - доста дълго време след първоначалното им нанасяне.
- при нагряване от алкидните бои започват да се отделят токсичните пари на уайт спирт. Освен това температурата на запалване на уайт спирта е само 60 градуса, което означава, че е пожароопасен.
- Специалисти съветват боята да не се нагрява известно време след боядисването. Имайте предвид, че окончателното формиране на защитнодекоративния слой се извършва след 2-4 седмици.

Като се вземе пред вид че при мен разливът е в началната зона на разпределение на тръбите на отоплителната система изглежда ще трябва да използвам термоустойчива боя - каква да бъде тя?

Освен с алкидна боя, с какво друго мога да запечатам?
VLADO66 - майстор
Пиши на лични на Фло-той е светнат по химията.
bigdragon - майстор
Вместо алкидна боя използвай С200 и проблема ще се реши.
Покритието от С200 държи до 100 С0, ако ти е гъсто може да го разредиш с вода.

ПП Не знам как се повдига шрифта?
Фло - специалист
VLADO66 написа:
Пиши на лични на Фло-той е светнат по химията.
Е,чак толкова светнат не съм,но съм работил доста време с пропиленгликол.Учудващо е,че мирише,тъй като той е почти без миризма.Не е отровен и се разтваря с вода,така,че може да се измие обилно мястото с вода и с гъба да се убере водата.Това е ако има разлив.Запечатка с боя не е удачно ,тъй като пропилен гликола не позволява адхезия на боята към основата,ако в нея е проникнал този поливалентен алкохол.
Transporterr - специалист
не е от пропилен гликола и аз така мисля :?
..или не ти е пълна с пропилен-гликол системата
hidrazin - майстор
Най добре си питай "майстора" с какво ти е напълнил системата.Пропилен гликола не мирише и няма цвят, освен ако не са го оцветили допълнително.
Ако имаш кола и охладителната система е с обикновен антифриз - етилен гликол вземи отвори капачката и помириш как мирише етилен гликола и направи сравнение.Сега остава да не знаеш къде е капачката.
И в двата случая нищо не запечатвай.По-скоро нагрявай продължително мястото с калорифер или нещо подобно за да премахнеш по-голямата част от разлятото.
След това запечатвай.Ако наистина е пропилен гликол - проблеми няма.него го слагат в пастите за зъби, червилата, хидратиращите кремове ... ако обаче е етилен гликол - имаш проблем!
Преди много години на първата ми кола се спука парното и антифриза напои половината мокет на дъното.Цяло лято смърдя.Ама тогава кой да ти каже че бил отровен.Тъй както си беше мокра с антифриза спах в нея няколко вечери и карах няколко дена из Европата.Още съм жив и нямам шест пръста на краката. :x
Антифриза все пак е купен от някъде и на тубите (опаковките) трябва да пише какво съдържа.Мисля че е най-лесно така да разбереш какво точно се е разляло.
Успех и пиши какво е станало.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "разлят пропилен гликол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: