Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Накратко:

2 рефрактометъра, 2 скали - различни. Защо има разлика? Пропиленгликола, който закупих наскоро по коя скала да го тествам? Погледнете разликата в отношенията м/у етилен и пропилен. На долната скала са почти равни (на -40 градуса напълно), на горната има 10 градуса разлика...Направо съм в шах...

Изображение

Изображение

:?
a_stoev - майстор
Скалата с надпис пропилен и етилен гликол касае антигфриз на съответната база. Другата скала касае автомобилните антифризи клас G11, G12, G13 които не са чист гликол ами и разни други присадки вероятно заради което има разлика с горната скала.
Аз меря с Ареометър за 5 лв от лукойл, не съм го сверявал, амам ще не пробваш да забъркаш смес със известен състав и да видиш какво ще покаже твоя?
Gek - специалист
a_stoev написа:
Скалата с надпис пропилен и етилен гликол касае антигфриз на съответната база. Другата скала касае автомобилните антифризи клас G11, G12, G13 които не са чист гликол ами и разни други присадки вероятно заради което има разлика с горната скала.
Аз меря с Ареометър за 5 лв от лукойл, не съм го сверявал, амам ще не пробваш да забъркаш смес със известен състав и да видиш какво ще покаже твоя?
Мерси за пояснението. Май точно с проби ще стане работата. Аз също си купих аерометър или както там се казва, само че от Лидл, за 2,50лв. Скалата му е етилен глюкол, самия прибор го дават за проверка на автомобилен антифриз. Изглежда превъзходно за парите си, идеята ми беше като го купя да погледна в интернет какво е отношението м/у етилен и пропилен и да си го разграфя и за пропилен. Ама като видях тия двете скали по-горе и блокирах :)

Тема "Въпрос за рефрактометър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: