Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички съфорумци!Започнах да си правя термопомпа от работещ климатик toshiba "RAS 251 ED" .Платих 500 лв. за януари и февруари,ток за две стаи по 15 кв.+бойлер!Откачих и започнах.Аз съм техник по климатици и хладилници от 15г.,и си имам понятие от този вид енергия! Ще кача снимки като всичко е аматьорско,използвам каквото имам,стари части за ВиК,преди време пробих майката земя за сондажна вода,много зор,но си струваше!Показвам всичко поетапно,ще се радвам на коментари и забележки,приемам всякакви мнения.Дано да развием темата да е подходяща и да помогне на всички.
hidrazin - майстор
DANFOSS - добър компресор за термопомпа! :supz:
Първо дай да видим сондажа.Дано си сметнал какъв дебит може да черпиш от него и къде ще върви отпадната вода.
Добър вариант е паралелен по-плитък сондаж където да връщаш водата.Така печелиш няколко неща:
- нямаш проблем с отпадната вода
- по-малък шанс да ти секне дебита (да се изчерпи водата)
- водата която връщаш в по-плиткия сондаж докато стигне долното ниво се затопля от подпочвената температута
Ами - УСПЕХ и давай да видим какво ще стане.
:partyman:
Сондажната вода е с голям дебит-3 цола на 12 градуса
През 2007г. строих къща,като си оставих помещение за тази цел,с отделна линия ток,вода,обратна вода и т.н.Имам заложени медни тръби ф16 в замаската,изолирани,вкарани в гофре.Мисля да го правя лъчево разпределение!Ще ползвам конвектори-KLIMA 2000-KFT-030.Като мощност им дават 1.9 кв. при 50 градуса на флуида.Ще ползвам прегрятите пари след компресора за отопление на бойлер 80л.Отделно мисля да вържа 4 алуминиеви глидери за отопление на баня с площ 3.5 кв.м.
stelaartoa - специалист
Извинявай много...Ама наистина ли си вярваш,че с тая 3 квт машинка ще успееш да направиш всичко това???? Пишеш за конвекторИ ,тоест поне два по 1,9 = 3,8 квт..Отделно бойлер 1или 2 Квт,банята и тя нещо...Дотук само станаха 5-6 квт ...Откъде ще я изсмучеш нужната мощност ? А при -5 или -10,когато имаш нужда и от повече топло . За да платиш 500 лв за 30 м2 означава само едно - огромни загуби ...
svetliopi44 - Чирак...
stelaartoa написа:
Извинявай много...Ама наистина ли си вярваш,че с тая 3 квт машинка ще успееш да направиш всичко това???? Пишеш за конвекторИ ,тоест поне два по 1,9 = 3,8 квт..Отделно бойлер 1или 2 Квт,банята и тя нещо...Дотук само станаха 5-6 квт ...Откъде ще я изсмучеш нужната мощност ? А при -5 или -10,когато имаш нужда и от повече топло . За да платиш 500 лв за 30 м2 означава само едно - огромни загуби ...
Колега, не четеш.
Платил е 500лв. с обикновени отоплители и сега е решил термо помпа да слага.
Какви -5 -10 гр. , колегата пише че има сондаж с добър дебит с темп. на водата 12 фг.
Аз чакам да видя подробностите ,че до тук приказки без никакви данни и снимки.
Тея 30м2 за които говори ще ги направи баня че и боилери и лири няма да му се опънат.
kuuuuuul - майстор
И аз съм се убедил,че първо е изолацията и после ТП,ако искаш да е изгодно,подовото е също важен фактор.
stelaartoa - специалист
Светльо,много добре чета и освен това и съм много добре на практика с тези системи,за разлика и от теб,и от данфоса.
1- Откъде разбра,че не ми е ясно защо е платил 500 лв ???
2- Явно не знаеш,че топлозагубите на ВСЯКО жилище се увеличават при спадане на външната температура. Някъде да виждаш да говоря за ТОПЛООТДАВАНЕ ??? Защото според мен си мислиш,че говоря за ТП въздух/вода...
3- ако беше си направил дребната сметка как е платил 500 лв за 30 м2,щеше да видиш,че са му нужни поне 6 квт отоплителна мощност,които по никакъв начин НЯМА как да изстиска от некфа си 25-чка....Ако ще и втечнено олово да прекара през ТО...
svetliopi44 - Чирак...
За 2 месеца колега при 2 духалки и един бойлер е напълно нормално да плати 500лв. за ток , като сложим и другите домакински уреди разбира се.
Ха сега сметни 2 духалки по 2,5 kW и ми кажи ,че му е по изгодно отколкото с 25ца вода ,вода.
Не съм развил темата напълно.Нямам изолация,в процес на слагане съм-5 см.стиропор и фибран!Разчитам на тази мощност,защото ми се събира 30-35 л.вода в системата,а това е едно от най-важното!Направил съм снимки,но не мога да ги кача,не съм много по компютрите.За бойлера както писах,ще ползвам прегрятите пари на компресора,които са над 80 градуса.Тези прегряти пари,ще топлят около 5 литра вода-която е в серпентината.Като цяло тези 4киловата мощност,ще топлят малко вода 30-35 л.

Тема "Отопление с термопомпа!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: