Най - вълнуващия въпрос зимно време.
proekt - специалист
Колеги,

Имам камина Прити с фи димоотвод 130 мм. Коминът е 20х15 от коминни тела. Димоотводът се зауства директно в тавана с кюнци от неръждавейка и по кюнците покрай розетката от комина тече мазна гадост и падат сажди. Опитах да залепя сглобката на кюнеца с таванната розетка със едно като силикон, ама не съвсем, издържащо над 1250 градуса, но не успях. Звъннах на Шидел да предложат решение, но оттам ми казаха буквално, че коминните тела били всъщност тела за отдушници, а не за комини!!!, и коминът трябвало да се разруши и да се изгради нов. Моля да ми кажете така ли е наистина и има ли друго, по-приемливо решение. Също така ако някой от вас има негативен опит с коминни тела, моля да сподели и да каже как го е решил. Благодаря предварително.
tysonlkr - специалист
Май самият комин не е изграден като хората :?
Защо не е направен до пода както се правят комини по принцип. С ревизия отдолу да се чисти.
Така направен от каквито е да е коминни тела все ще си падат всички гадости в стаята няма къде на друго място да отидат :wink:
proekt - специалист
Тоест казваш да преместя камината и да иззидам комина от пода до тавана. Други решения има ли?
Не разбрах все пак твърдението на "специалиста", че коминните тела не били за комини вярно ли е? Тоест с тухли ли да зидам или с коминни тела?
crez - майстор
Колегата tysonlkr е прав. Има две решения на проблема ти. 1. Нов комин от пода с ревизия. 2. Използаш същестуващото но с тази приставка кюнец №2 от картинката http://www.zonaotoplenie.eu/bg/product/ ... ivi-kiunci и по-често и почистване, защото задънената част в която ще се събират всички гадости бързо ще се пълни. Коминни тела, да те са за зидане на комини. Аз отвън ги облицовам с итонг 5 см. за допълнителна изолация с цел по-малко конденз.
proekt - специалист
Тъй като ми се иска да има минимум разбиване и зидане за сега се спрях на следното:

В иззидания с коминни тела комин над плочата да сложа само димоотводна тръба, която да слиза до пода вътре в помещението и близо до пода да има кондензоуловител и ревизионен отвор с капак. В частта от вътре прокарания димоотвод над включването на димоотвода от камината евентуално изолирам с вата. Същия вътрешен димоотвод обличам с термоустойчев гипскартон от пода до тавана.

Става ли така?
Трябва ли да изолирам (може би с натъпкване на насипна вата) пространството между поставения в комина димоотвод и самия комин?
Трябва ли да изолирам отвън комина с вата?
Вътре димоотвода да изолирам ли? С какво - в нета пише, че свързващите вещества във ватата миришели при висока температура?
Трябва ли да шпакловам и боядисвам с нещо специално гипскартона?
Трябва ли да обработвам или изграждам по по-особен начин гипскартона около мястото на свързване на димоотвода на камината с вертикалната димоотводна тръба?
Ако виждате някакви други пропуски, моля коментирайте!

Тема "коминни ли са коминните тела" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: