• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
snsh - напреднал
Здравейте.
Нуждая се от съвет преди да започна довършителни работи. В апартамента ни е предвидено отопление на ТЕЦ. Инсталацията е напълно изградена от строителя. Единственото, което ме притеснява количеството инсталирани алуминиеви радиатори и глидери съответно (струват ми се малко). Съпругата е свикнала на парното и обича да и е топло. От общуването с фирми, предлагащи радиатори, направих си извод, че се стараят да продадат колкото се може повече.
И така, става дума за сграда ново строителство с акт 16 от ноември 2011 г., ет. 6 от 7, вътрешен, четирикамерен PVC стъклопакет, изложение: североизток-югозапад. Конструкция на сградата: монолитна, стоманобетонова, безгредова система с тухли Wienenberger със 6 см. пласт топлоизолация от ЕРS. Обща дебелина на външните зидове с мазилката 35 см. Радиатори: Radiatori 2000, Италия, модел Хелиос, мощност на топлоотдаване на един глидер 154W при делта t 60 градуса. Прилагам и скицата на проекта на отоплителна система.
Имам следните въпроси:
1). Необходимо ли поставяне на 2-ри радиатор в хола след като има 2 прозореца? Ако отговора е да, то от къде трябва да се прекарат тръби за него?
2). Какво е оптимално количество глидери за всяка от стаите?
3). Необходимо ли поставяне на радиатор в коридора?
Ще съм благодарен за вашите мнения по въпроса.

Прикачен файл

IMG_4298.JPG
VLADO66 - майстор
Предлагам ти да не пипаш нищо.Евентуално в хола може да се добави някой друг глидер, но след отоплителен сезон за преценка.
Christo - майстор
Съветът на VLADO66 е добър, стига да не бързаш да се нанасяш :? Също така, има голямо значение дали се обитават апартаментите около теб и особено под и над вашия. Имам впечатление, че строителите цепят всяка стотинка не на две ами на десет. Точните отговори на твоите въпроси означават проект на отоплителната инсталация. Във форума има топло инженери с голям опит, биха могли да ти го направят. Аз не съм от тях :). Пиши на лични, мога да издам някого :) Това ∆t=60 означава топлата 90, студената 70, на стаята 20. Не знам откъде си но ако топлата не е 90, а пък на мен 20гр. ми се вижда студено да е в стаята и сметката се разсъхва. Това 154W, ако топлата не е 90 и искаш в стаята ти да е примерно 23гр няма да е вярно. Ако са икономисвали и от диаметрите на тръбите, сигурно радиаторите не могат да се разширяват безкрайно. Скромното ми мнение е, че радиаторите е много по-добре да бъдат преоразмерени отколкото малки. На адрес http://lokalno-parno.narod.ru/ има методика на български как се правят сметките. За съжаление, сметките са груби. Направи ги за твоя апартамент, и ако констатираш големи разлики с действителността, потърси проектант. Къртенето после си е направо емоция за хора със здрави нерви.
snsh - напреднал
VLADO66 написа:
Предлагам ти да не пипаш нищо.Евентуално в хола може да се добави някой друг глидер, но след отоплителен сезон за преценка.
Така и смятах да направя, но въпроса за 2-ри радиатор в хола все не ми дава мира. А евентуалното къртене след зимата е голяма разправия.

Очаквам включване и на други специалисти в този бранш.
LazarGanev - "Велик майстор"
Първо да кажа, че цитирания от Christo сайт да не се смята за професионален, макар собственика му да се занимава с инсталации. Всеки решава сам за себе си откъде да се образова, но има по-надеждни места.
По темата - аз също смятам, че радиаторите са малко, но може и да вършат работа, в зависимост от много фактори, които тук не са споменати.
Christo - майстор
Сега, искам да ме разберете правилно. Не съм рекламен агент на този сайт, нито познавам собственика. Няма как проект за парно да се смята на два-три реда и да е прецизен. Но е много по-добре да има някакви сметки, отколкото гледане по тавана и чесане зад ухото. Между впрочем, точно така се правят огромният брой отоплителни инсталации. То затуй е жив и този форум :) Коректно съм писал, че сметките са груби и е по-добре да се иде на специалист и да се проектират нещата както трябва. Книжките от МЕИ-то са най-надеждното място за ограмотяване. Ама са много и трудно се четат. Поздрави и успех!
snsh - напреднал
Преди да отворя тук тази тема и аз бях преровил доста калкулатори за изчисляване на топлоотдаваната мощност в нета, включителво и този, препоръчан от Christo. Резултатите бяха противоречиви, затова и потърсих мненията в този форум.
snsh - напреднал
LazarGanev написа:
По темата - аз също смятам, че радиаторите са малко, но може и да вършат работа, в зависимост от много фактори, които тук не са споменати.
Уточнете, моля, какви конкретно фактори имате в предвид? Каква още информация Ви е необходима, за да получа отговорите на моите въпроси?
torbalan - Дървен философ
Глидери може да се добавят и посред сезона (тази зима го правих :-D ), така че най-добре да не се пипа нищо, а ако стане непоносимо студено - добавянето на глидери е най-лесната част от задачата...

На въпроса необходимо ли е под всеки прозорец да има радиатор - не, не е необходимо... Дори може да не са под прозореца ;)

Прецизни сметки според мен в случая са излишни... Проектанта е смятал нещо, така че най-много да изкараме същия резултат, ако се напънем на смятане...

Остава отворен въпроса дали ТЕЦ-а ще осигури тази температурна разлика, която проектанта е заложил в сметките си :)
AntonBM - специалист
snsh, проектант съм и не виждам груба грешка в този проект. Колегата е спестил част от данните, които трябва да се слагат в чертежа, като:
1. Във всяко помещение трябва освен температурата и номера му трябва да се запише каква е потребната топлина за отопление при екстремално ниска изчислителна температура.
2. Всяка тръба положена в подовата замазка трябва да е означена с диаметър, дължина и пренасяна топлинна мощност или дебит.
3. Спестил е и част от арматурата – разпределителният колектор не е разчертан по-подробно и не е ясно как се обезвъздушава той и радиаторите.
Това са подробности и не е болка за умиране.
Апартамента ти, както го описваш е добре изолиран и радиаторите ми изглеждат правилно подбрани. Не съм си играл да ги смятам, но често съм правил подобни апартаменти и нещата излизат приблизително същите. Твоят добре изолиран апартамент по сметките на колегата ще консумира 5840W топлина – нормално е при такива изолации.
Колегата е смятал радиаторите за режим 90/70/20°. Това е стандартен режим с една забележка. По новата наредба температурата на помещенията трябва да се приема не 20° а 22°С. Това се отразява като спадане на мощността на глидерите с 5%. Обикновено, когато проектанта избира радиатор той слага запас по-голям от 5%, така че и това не е голяма грешка.
Все пак аз лично бих си сложил по 2-3 глидера отгоре на радиаторите. Нищо няма да объркаш на инсталацията си, дори и да ги удвоиш! Тази инсталация е хоризонтална с отклонение, на което се монтира топломер. Когато радиаторите са по-мощни от това, което е изчислил колегата се променя режима, при който работят те. Увеличава се температурната разлика между вход и изход и така се усвоява повече топлина (при същия дебит на захранване на апартамента). Топломера ще отчете по-голямата консумация, така че няма да ощетиш съседите си. Не ти трябва радиатор и в коридора, но ако си голям любител на жегата сложи си.
ТЕЦ-а трябва да може да осигури топлината необходима за инсталацията, ако всичко е смятано правилно. Обикновено абонатната е перизчислена, така че не вярвам да имаш грижи.
П.П. Все пак има едно нещо, което ме смущава - ползвани са PE-тръби. Те издържат 90°, но ограничено време. В зависимост от класа им това време варира, но не е повече от 100 часа (за подробности вижте стандарта EN ISO 21003-1). По-правилно беше, колегата да си оразмери инсталацията на режим 80/60/22° - в този режим глидерите не отдават 154W, a 115W, т.е. с 25% по-малко. След като колегата е смятал на режима 90/70/20, това означава, че абонатната ще се настрои да подаде 90° когато спаднат външните под -16° (ако си в София). Статистически това трябва да е не по-дълго от 40 часа на година, но на практика може да е повече. Тръбите все пак ще издържат, но е много вероятно да се появят течове по снадките им.
  • 1
  • 2

Тема "Изградена от строителя отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: