Най - вълнуващия въпрос зимно време.
митакаа - специалист
Днеска ми хрумна следната идея понеже имам бойлер със срепентина, разлчини диаметри медни тръби(от 2 мм до 10 мм) дали ще има ефект и ще върши ли работа ако в кюнеца на камината навия плътна спирала по вътрешната стена на кюнеца от медна тръба примерно паралелно свурзани 2 по 10 мм или 2по 8мм, дали ще е достатъчна топлината от пушека да загрее бойлера . Другото което ме тревожи е височината на кюнеца или това не е проблем ако се монтира помпичка ако ще върши работа тая ситема
jordanvass - майстор
А със саждите как ще се пребориш? Като ти полепнат по тръбата ще ти влошат рязко топлоотдаването. Язък за медните тръби.
Тани - модератор
Обикновено около тръбата на комина се увива вата , за да държи комина максимално топъл , а ти искаш да го охлаждаш - размисли над това. Ключовата дума в случая е конденз !
Mapek - специалист
Въпрос на тяга. Ползвал съм преди години класически бойлер на дърва сложен на готварска печка. Да, запушва се доста бързо. В зависимост колко вода се ползва, може да изкара от седмица до месец. Бях направил байпас - при разпалване пушека минаваше през паралелен кюнец. Мисля, че чистенето при теб ще е направо "мисия невъзможна". Ако много искаш да направиш експеримент, бих ти препоръчал да направиш двустен от две тръби - вътрешната да речем ø120, външната - ø150. Вътре минава пушека, между двете - циркулиращата вода. Във всички случаи се настрой, че ще ставаш колега на Черен Петър :-D
митакаа - специалист
ами тя тръбата ще е навита плътно по вътрешната стена акто без разтояние между навивките няма да има и чистенето няма да е много проблем ако е така или по външната стена на кюнеца и вата . Или ще еподобре вутр ев самата камина да се пусне някоя друга стоманена тръба колкото да топли бойлера и 1 радиатор примерно щом идята с комина не е удачна
Тани - модератор
Що речи ! От всичко написано разбрах , че след като си разбрал че не става да топлиш бойлера си решил да топлиш освен бойлер и радиатор допълнително! Това първото изречение въобще не можах да му хвана смисъла!
Mapek - специалист
Правилно се нави да се откажеш от първоначалната си идея. "Пускането на тръба в камината" няма еднозначен отговор. Що за камина е изобщо. Практиката е тухлите да се заменят с водна риза, което за направа не е по-трудно от "тръбното изпълнение".
митакаа - специалист
Ами камината е прометей ето такаваИзображение
Щом не е удачно с комина само за бойлера защо да не се сложат и 1/2 радиатора например, така и така ще се играе да се прави водна риза. Въпроса е какъв да е размера на ризата как се смята мощноста която ще се получи.
Mapek - специалист
Да заповядат специалистите! Моето непрофесионално мнение, подкрепено единствено от практически "наблюдения" ще ти кажа "на лични" :cool: Нека преди това да изчакаме професионалните съвети :thumbs:
nikisv - специалист
Хората правят кондензни котли на пелети http://www.froeling.com/en/products/pel ... ellet.html явно има начини важното в случая ще е контрол на изходящите газове да не падат под допустимото и начин на почистване.

Тема "Една идея за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: