• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex63 - специалист
Здравейте!
На вилата (ще) имаме ПВЦ-дограма и вътрешна изолация( още това лято ще ги имаме) и какъв е вашият съвет?
Парно или климатици тук - там и слънчеви панели за топла вода и камина за дотопляне.
Та идеята е да не е задължително да сме постоянно там - да речем в тази -годишната зверска зима( -15С ) да сме в града, а през поносимата зима( сиреч без сняг и много минусови градуси ) на вилата.
А, да етажа е от две стаи за децата( които ще идват понякога- сиреч ще се топлят инцидентно), а ние ще ползваме спалня( на климатик или парно- на 10м от кухнята с камината), дневен тракт с камина в който ще има кухненска част, трапезария и кът за отдих, от тях ще се преминава в тоалетна през перално помещение и към спалната част и баня.

Е, три климатика и камина или парно?
ПП: разбира се водата ще се топли от слънцето.
Въпроса е дали освен за топлата вода и парно ще е финансово осмислено( да къртим и прекарваме инсталация за водано парно при условие, че трябва да осигурим да не замръзва зимата водата в тръбите) да се очаква, че слънчева система ще ни осигури с минимално потреблеие на ел. енергия?
saraneron - специалист
Ако разполагате с парички ,едното не изключва напълно другото ,за вила само с климатици е несериозно, а за сериозно отопление си е котел,камината е най-вече за уют!Отивате за ден ,два ,седмица,камината ви устройва ,но за цяла зима си е голям филм, особенно когато и годините са над 60!А инсталацията може да се напълни и с антифриз :yawinkle: Лично мнение!
VLADO66 - майстор
Вила с климатици предполага и СОТ :wink:
hidrazin - майстор
Щом като имате изолация и нова дограма а и ще използвате само преходните сезони и лятото - климатици.
То и там има къртене, но по-малко за тръбите между двете тела.Пък ако няма какво да правите по цял ден си сложете парно.
Така ще имате с какво да се занимавате през част от деня и нощта.
За двама души един слънчев панел ще реши проблема с топлата вода.
Относно кражбите и СОТ където се притеснява колегата по-горе - ами то в алуминиевите радиатори има повече матриал, отколкото в телата на климатика.
Те решат ли да те "проверят" все ще намерят какво да вземат и няма значение как изглежда къщата отвън - нова или стара.Знам от личен опит.Моите "гости" от вилата стоят в РПУ-то от април миналата година с мярка за неотклонение.Ама файда никаква дори и да ги осъдят.То ми стига поразиите дето ми направиха.Та е хубаво да се помисли по тоя въпрос със СОТ-а ако сте в рисков район.
А за климатиците само като идея - може да се направят да ги управлявате по GSM-а.Решавате утре да ходите на вилата, пускате ги дистанционно и като си отидете вече е топло.
Успех!
Christo - майстор
Преди да сте направили вътрешната изолация, защо не се консултирате със специалист? Външната изолация има сума ти предимства пред вътрешната.
alex63 - специалист
Christo написа:
Преди да сте направили вътрешната изолация, защо не се консултирате със специалист? Външната изолация има сума ти предимства пред вътрешната.
Защото външната мазилка е от 25 години и не е мръднала, а сегашните след две зими се пукат, не ми се ремонтира постоянно.Освен това къщата( ние и казваме вила понеже е на село и е втория ни дом) е на два етажа и първият не е наш и не мога да ангажирам девер ми да прави и той ремант, а нали се сещате, че ако го направим само горе ще е грозно най-малкото.
sdeath - специалист
Аз съм твърдо против всякакво отопление с климатици , било то дори и за малки площи, но всеки си преценя :) няма по-добро от лъчистото отопление реализирано по какъвто и да е начин...
torbalan - Дървен философ
С климатик и мен не ме кефи, но термопомпата е идеален вариант...
EDI - майстор
Зависи от климатизатора :wink:
Климатикът е добре, като влезнете във вилата и веднага да се сгреете. Но и аз съм на мнение, че трябва да е нещо друго вместо парно.
  • 1
  • 2

Тема "Какво да бъде:парно или климатици?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: