• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Искам да ви помоля за малко помощ и мисля, че съм попаднал на правилното място.
Проблемът ми е следния: Живея в къща на три етажа която се отоплява в момента с 10kW трифазен ел. котел (монтиран на 1 етаж) и алуминиеви радиатори на 3-те етажа. През отоплителния сезон основно работят радиаторите на първите два етажа, като 3-тия се отоплява само ако има гости в къщи (Коледа, НГ и т.н.) с една дума - топлим го от дъжд на вятър. Къщата си е топлоизолирана от всякъде, с хубава ПВЦ дограма. Тъй като за семейството ми е малко неразумно да се плащат луди сметки за ток през зимата за да се затопли къщата, а трябва да е топло, защото имаме малко момченце, решихме да си купим печка на дърва и да я сложим на 2 етаж във нашата всекидневна. Та тук идва интересната част - как да я свържа водната риза в системата на котела, така че да можем да топлим 1 и 2 етаж. Изградената система си е стандартна - 2 щранга и разклонителни кутии за всеки етаж. Тъй като отдавна всичко е измазано, налепено с плочки и ламинати не е много удачен варианта да се "тегли" тръба до ел. котела на 1 етаж, както ме посъветва вече един парнаджия. Искам да включа ВР преди разклонителната кутия на 2 етаж, защото печката и комина се падат от другата страна на стената, където е тя и само трябва да се пробие стената за да се прокарат тръбите.
Другият ми въпрос е може ли като се свържат ВР и котела да работят заедно - в смисъл, когато трябва да се стопли и 3-я етаж котела да помага на ВР?
Помпата на котела е Grundfos 25-40, мощността на радиаторите на 1 и 2 етаж са около 8kW, а ние си харесахме печка на Прити 10+4kW, отделно на 3 етаж са още 3.2 KW радиатори.
Моля, който има някаква идея от отоплителни системи да помогне! Благодаря ви, ако съм пропуснал някаква необходима информация, само питайте.
AntonBM - специалист
До колкото разбрах, ти искаш да се свържеш печката с водната риза преди разклонителната риза на етаж 2.
Ще стане, но диаметъра на тръбата там трябва да е не по-малък от 3/4“ метални, PPR 32х4,5 или PexAL ф26.
Помпата ти пак може да е UPS 25-40, но трябва да сложиш на нея и на тази на ЕЛ котела и възвратни клапи, които да позволяват циркулация само в правилната посока при включена помпа. В противен случай ако една от 2-те помпи (котел, печка) не работи другата ще превърта водата през неработещото съоръжение. При това свързване няма проблем да се ползват котела и печката заедно или по отделно, но ако работят заедно внимавай да не прегрееш водата в инсталацията над 85-90°С. Помпата на печката трябва да се включва при загряването на водата в нея над 60°. Сложи термостат, който да прави тази работа и помисли за непрекъсваемо захранване за нея.
Да правилно, там искам да я вържа. Дебелината на тръбата, която захранва разклонителната риза е мисля че е pexAl 26мм (довечера ще го проверя със сигурност). Когато се консултирах с господина, който е правил инсталацията, той изрази на мнение, че когато след ВР водата мине през радиаторите на 2 ет. и тръгне надолу ще се смеси с водата, която вече е минала през радиаторите на 1 ет, ще мине през помпата и пак ще влезе в 1 етаж, вече не толкова топла и така 1 ет. няма да се топли достатъчно.
А възможно ли е да се използва само помпата на ел. котела, като се измисли нещо за включването й, когато работи ВР?
AntonBM - специалист
Качи една схема, как точно е изпълнена инсталацията ти, за да не гадаем. По принцип има варианти да стане и само с 1 помпа, но е по-вероятно да се наложи да сложиш отделна, защото ако е с 1 трябва да се пускат допълнителни тръби до ел.котела, както ти е казал твоят майстор.
Това е схема на инсталацията. Надявам се да е достатъчно ясна, ако съм изпуснал нещо важно, кажи ми, ще го добавя.
Благодаря ти за желанието да ми помогнеш.

Прикачен файл

1.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
По този начин няма как да стане! Прав е майстора ти, прав е (както винаги :) ) и Антон - или трябва втора помпа, или пък за да се ползва тази, трябва да се пуска тръба до съществуващата помпа, т.е. до ел котела. Освен това дори и да се ползва втора помпа, врязването в съществуващата инсталация няма да е по този начин - само с прекъсване на едната линия, а трябва да се срежат и двете.
Предполагам, че наистина сте прави. Това което съм пуснал като схема е къде искам да сложа ВР. А същността на въпроса е - как да го изпълня. (в случая няма да го правя аз, но искам да знам какви са ми опциите.)
Точно за това се обръщам за помощ в този форум, защото от много време го следя и знам че тук наистина мога да намеря добър съвет.
Не е проблем да сложа 2-ра помпа, проблемът е че тръбите са "закопани" и има доспъп само до разпределителните кутии и ел котела (и тръбите около него).
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами значи майстора трябва да си знае работата. Има поне 2 възможности, като най-просто и лесно е да захрани двата колектора на втория етаж, а с кранове да се превключва на ел.котел или камина, без да работят заедно. За да работят заедно трябва той сам да ти предложи схема - ако не може, по-добре да не се захваща с този вариант, за да не оцапа нещата.
AntonBM - специалист
Най-лесно ще стане с още една помпа, но трябва да се сложат и възвратни клапи преди помпите, за да нямаш паразитна циркулация през ризата или ел. котела, когато те не работят. Тази схема може да се ползва и едновременно, ако помпите са близки като мощност. Добре е да отвориш инсталацията с открит разширителен съд (в схемата е маркиран с РС), защото повечето ризи не издържат на високо налягане. Може да се изпълни и със затворен РС, ако му смъкнеш налягането в балона до 0,9 Bar (ако е долу до ЕЛ. котела) и смениш предпазните клапани с такива, които отварят при 1,5 Bar. Пълначката, ако е долу до ел. котела, трябва да се настрои на 0,8 Bar. Така намаляваш работното налягане до 1-1,3 Bar, някой ризи могат да понесат това налягане без да се издуят.
Тази схема няма да работи перфектно, но ще работи. Първо ще се затоплят радиаторите на етаж 2, но ако там им монтираш термо-глави, след като се затоплят помещенията ще превърти вода и към другите етажи.

Прикачен файл

shema.JPG
shema.JPG (34.21 KиБ) Видяна 4398 пъти
Много ти благодаря за схемата, мисля че това е варианта, който ми трябва. Отностно затоплянето, първо на втория а после на другите, не е никакъв проблем. Всички радиатори са с термоглави, а и по принцип на 2 етаж са детската и всекидневната, така че - няма проблем. Ще проверя как стой въпроса с разширителния съд и ако се яви някакъв проблем, ще пиша :)
  • 1
  • 2

Тема "Електрически котел и печка с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: