Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стефко - специалист
Това лято фирма ми постави инсталация за топла вода. За момента работи перфектно, даже бойлера прегрява. В разговор с фирмаджията разбрах, че е възможно соларния панел да се ползва за подпомагане на отоплението през зимата и студените дни. Вместо бойлер на тавана да се ползват радиатори. Цялата система да е заредено с антифриз, колкото и да събере. По този начин колкото и да се затоплят радиаторите, все ще е от полза. Допълвително помещението ще се отоплява с кливатик LG 18ка. Ще има и камина на дърва като екстра и аварийни случаи.

Какво мислите, дали си заслужава инвестицията?
Christo - майстор
Аз отговора го знам, но ти предлагам сам да го откриеш. Топли си бойлера от слънцето, да видиш дали ще можеш да имаш топла вода и през зимата. Ако има топла вода през зимата и бойлерът продължи да прегрява, значи ще има топло от слънцето и за парното.
bulhomes2 - майстор
Не.
1. Радиаторите работят с висока t. Ти ще имаш ниска и за да можеш да ползваш нещо от нея ти трябват конвектори.
2. Още не съм чул някой да е успял да се топли от слънцето зимата. Те бойлерите тогава само с вакуумни можеш да затоплиш (и това трудно става), камо ли да топлиш помещение.

ПП. Градския ме е изпреварил с 9 секунди :supz:
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз се изненадвам, че такъв въпрос може да бъде зададен от човек работил цял живот (или голяма част от него) в енергетиката
filmatoplo - майстор
:-D Много хора си мислят че когато през вентилконвектора преминава по ниска температура , той работи на по малка мощност (до някъде изглежда така) но , вентилатора свършва работа поне по 2 от това което върши естествената конвекция при радиаторите при една и съща температура на водата и площ циркулираща през него. :wink:
bulhomes2 - майстор
Филма, понеже само аз споменах конвектор - предполагам, че визираш мен. Не крия, че ти ме открехна за конвекторите преди много години, но не съм казал такова нещо. Казах, че за да извади някаква топлина от система с ниска температура трябва да ползва конвектор. Обаче, по-ме съмнява, че пак четеш по диагонал :partyman:
filmatoplo - майстор
Точно сега нищо не чета , 2 бири и 2 ракии :drinkers: :partyman: , че има сватба в квартала :wink: .
Стефко - специалист
LazarGanev написа:
Аз се изненадвам, че такъв въпрос може да бъде зададен от човек работил цял живот (или голяма част от него) в енергетиката
Лазаре, и аз не вярвам, но фирмаджията твърди друго. За това питам специалистите тук. Системата ще е заредена с антифриз за температура поне минус 30 градуса. Така няма да замръзне. Твърди още, че при минус 20 градуса навън, и малко слънце/има такива зимни дни/, температурата на влизащия в радиатора ще е поне 20 градуса. А няма да е излишно малко подпомагане за отоплението през есента и пролетта, когато времето не е нито за отопление, нито без него. За мен има някаква логика, колкото и да не е за вярване.

Затова мога да предложа на фирмаджията експериментално да монтира системата при определени условия. Ако се навие, естествено. От резултатите зависи дали ще остане. Но тъй като ти си позволяваш да обиждаш на професионална тема, съгласен ли си да поемеш разходите, ако системата заработи при поставени от теб условия? И да се извиниш публично на тоя фирмаджия. А това е доста голяма фирма в Пловдив.
bulhomes2 - майстор
Стефко, той на теб ще монтира системата. Откъде на къде някой друг ще се занимава с твоите разходи и опити?

Когато на мен почнат да ми свалят звезди от небето им предлагам да сключим нотариален договор за това, което твърдят. Ако се окаже вярно ще им платя с 30% отгоре. Ако не е - могат да си приберат оборудването като поправят щетите по имота или да го оставят. Притесненията с възможността за неплащане се елиминират с откриване на акредитивна сметка (внасяш цялата сума по тази сметка на търговеца, но той може да я тегли само когато ти я освободиш). Ако аз съм продавача и съм сигурен, че казвам истината - бих го направил. Въпрос на няколко месеца е. Но досега след такова предложение отсреща вече спират с хвалебствията.

И това, че фирмата е голяма не и пречи да продава нещо, с параметри различни от рекламираните. Наскоро (май писах тук) мерих характеристиките на едни вентилатори от един завод от соц времето още. Нищо общо с дейстителността. От завода ми пратиха изпитания от преди 20 и кусур години...
Стефко - специалист
bulhomes2
Прав си. Мислил съм за такъв вариант с ноталиален договор. Но текста ще го съставя аз, с моите изисквания. Но едва ли ще го подпише пред нотариус. Все пак реших да споделя в Вас варианта. Ако не е удачен, друг да не го повтаря.

Тема "Соларен панел за топла вода за отопление - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: