• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stanetzz - специалист
Здравейте, колеги.
Моля за помощ от знаещите. Искам да си купя бойлер с 2 серпентини, 200-литров. Ще се свързва към котле с твърдо гориво и соларна инсталация. Последно се ориентирах към 2 модела на Сънсистем.
Единият се води битов бойлер, с цена около 660лв: http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=41,
а другият- слънчев бойлер , с цена около 810лв, и то без електрическия нагревател:http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=54
Въпросът ми е: струва ли си да се плати разликата от над 250лв (вкл. нагревател) ; и с какво слънчевият е по-добър, освен с по-дебелата изолация?
:?:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ей ти още един добър бойлер:
http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... _f40_tp2_/
Иначе - струва си разликата в цената на двата бойлера - производителят много добре е преценил, щом като произвежда и двата вида - скъпият си струва парите и е предназначен за хора, които разбират, а евтиния е за лапнишарани, но не е подходящ за соларна система [-X . Ще ти удължи срокът на възвръщане на инвестициите с този нагревател под соларната серпентина
colyo - специалист
Да използвам и аз темата........преди няколко дни ми направиха оферта за отоплителната инсталация с включен бойлер http://eldominvest.com/bg/product/155.html. Мога ли да очаквам изненади от този модел от типа на пластмасова тръбичка на изходящата вода, която се скапва след година и т.н.?
Пластмасова тръбичка не, но непромити серпентини, пълни с корички патина и ръжда ще получиш :) . Освен това позицията на нагревателя е същата, както при евтиния бойлер на Сънсистем от първия линк
filmatoplo - майстор
Задължително продухвайте серпентините на Елдомските бойлери -пълни са с люспи от нагряването на серпентината в завода при нейното огъване :wink: .Абе -една шепа ръжда си излиза от нея :) .
stanetzz - специалист
LazarGanev написа:
........ Струва си разликата в цената на двата бойлера - производителят много добре е преценил, щом като произвежда и двата вида - скъпият си струва парите и е предназначен за хора, които разбират, а евтиния е за лапнишарани, но не е подходящ за соларна система [-X . Ще ти удължи срокът на възвръщане на инвестициите с този нагревател под соларната серпентина ........
Ето на това включване се надявах! Благодаря много !!! :prayer:
Сега вече избирам между по-скъпия на Сънсистем и този на Теси от линка на Лазар Ганев.
Само че из нета не мога да намеря нагревател като за него. Утре ще прозвъня по фирми-дистрибутори на Теси, за да се информирам.
Теси предлагат нагревателен пакет plug&play за 69лв. Има и по-скъпи решения.
stanetzz - специалист
Благодаря за съветите, бойлерът вече е вкъщи. :)
В крайна сметка взех Този ТЕСИ.
Сега искам да попитам- мога ли да монтирам помпата за соларната инсталация директно на бойлера , в смисъл- ще му тежи ли от чисто механична гледна точка?
И също- от какъв материал са серпентините? По-горе в темата прочетох за люспи ръжда, излизащи от тях. Значи ли това, че са от някаква черна тръба? И в такъв случай какви фитинги (като материал) да използвам ?
Честито! Помпата може да я монтираш директно на бойлера. Серпентините са от черна тръба, която е със стъклокерамично покритие отвън, но вътре няма. При Теси са промити вътрешно, но за всеки случай и ти си ги преплакни. Фитингите е препоръчителни да не са поцинковани, може да са черни (макар че аз не съм срещал) или месингови ( хромирани или жълти). Особено за соларната инсталация гледай да не ползваш поцинковани фитинги
stanetzz - специалист
Tака, значи купих комплекта нагревател "Plug&Play" ; това, което обаче ме изненада неприятно, е, че 3000 ватов нагревател са го комплектовали с кабел 1,5мм² , с щепсел. Още не съм го монтирал на бойлера, и не мисля да го направя в този му вид. Изпробвах го като бързовар в кофа вода, и за 10-ина минути работа кабелът определено се загрява до към 35-38°C - приятно на пипане. Удачно ли е да го сменя с кабел 2.5мм² ? Вероятно ще загубя гаранцията, но такава така или иначе не получих при доставката (от slavov.bg) . :?

Прикачен файл

DSC00338 [640x480].jpg
DSC00338 [640x480].jpg (20.71 KиБ) Видяна 3129 пъти

Прикачен файл

DSC00336 [640x480].jpg
DSC00336 [640x480].jpg (24.41 KиБ) Видяна 3129 пъти

Прикачен файл

DSC00340 [640x480].jpg
DSC00340 [640x480].jpg (52.45 KиБ) Видяна 3129 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ за избор на бойлер с 2 серпентини." | Включи се в дискусията: