• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
cooler - помощник
Разработвайки моя план стигнах до момента за избор на бойлер. Както съм писал в другите теми касаещи този проект ми се иска да ползвам комбиниран за слънчев панел и котле. По други теми в тоя форум бях чел че системата с мантел е по-ефикасна в определни ситуации. Тъй като чух различни мнения вариращи от една до друга крайност от местни майстори искам да питам при наличие на възможност да се ползва такъв бойлер, кое е добре да се включи към серпентината и кое към мантела? Едни казват едно, други друго и аз попаднах в загадка.
filmatoplo - майстор
Мантела за котела, серпентината за слънчевия панел , пак зависи и от конструктивната изработка де . :wink: Мантела да издържи на 2,5 бара макс , серпентината на 6 бара , - като съответно след тези крайности предпазните им клапани ще сработят :wink: .Ако колегите мислят по друг начин моля :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
От гледна точка на наляганията Филма е напълно прав. Искам да обърна внимание на питащия обаче, че монтирайки такъв бойлер, той се отказва доброволно от слънчевата енергия през отоплителния сезон :wink:
cooler - помощник
Не мисля за някаква много специална изработка а за нещо от магазинната мрежа в БГ. Въпроса възникна в мен защото ми е писнало от "пишман" коментари в различните локални фирми. Другото е че аз не си помислям да правя нещата сам, просто искам да заложа подходящите линии и да се разправям с това през следващия или последващия сезон без да се налага да разбивам главоломно както във филма "Топло". Всъщност в момента при мен мога да предам кило захар от първи на втори етаж без да се качвам по стълбите, хахахаах!!!Наздраве!
cooler - помощник
И още един въпрос в тая посока... Поради редица обстоятелства залагам по 2 по-малки радиатора в стая вместо един голям, като разбира се те ще са с необходимата сумарна мощност необходимо за съответното помещение. За всеки от тях залагам чифт тръби Al pex 18мм. Дали за бойлера също да пусна 18мм или по-шорока(20мм), както ме подучват местни майстори? Ясно ми е че в моя случай термодинамиката ще варира през сезоните и дали от такъв ход би имало смисъл?
cooler - помощник
А как да тълкувам мнението на LazarGanev:"Искам да обърна внимание на питащия обаче, че монтирайки такъв бойлер, той се отказва доброволно от слънчевата енергия през отоплителния сезон"?
Предполагам че през отоплителния сезон (октомври-април) слънчевия панел няма да работи ефективно тъй като котела ще подгрява водата до степен да го блокира. От друга страна отоплителния кръг на парното, който топли бойлера може да бъде изключван и така да се ползва повече слънчева енергия. Както вече се информирах в слънчевите системи бойлерите с по-големи обеми са по-ефективни. В една друга актуална тема видях линкове към няколко модела и осъзнавам къде е разликата и че може и въобще да не е с мантел дори, но там моделите почват от 150 литра. Аз обаче не съм сигурен до колко тежко мога да закачам на стена на къща тип "паянта". Стените и зида са солидни, стената е външна, има греди близо до мястото за монтаж и са здрави, но знам ли...? Много ми е иска да измъкна максимума от ситуацията, а тя позволява лесен и удобен монтаж на комбиниран бойлер. Колкото повече навлизам в материята обаче виждам че всяка ситуация е специфична. И почвам да се колебая и лутам. А така или иначе няма да имам време и ресурс да завърша парната система тая година. Просто искам да пусна шибаните тръби под дюшемето, да им дам наклон защото ситуацията го позволява, да наредя дъските на пода и да не се налага да къртя драматично след 3 години. За това реших да заложа повече тръби(18мм) до 2 радиатора на всяка стая така че да има реална възможност за естествена циркулация при нужда и в бъдеще да създам с помощта на специалист парна система (отворена или затворена) с всичките му помпи и салтанати.
Е това ми експликацията. Ценя познанието ви и това че го споделяте и съм отворен за коментари и съвети. Поздрави на всички.
Схванал си мнението ми. Идеята при соларния бойлер с 2 серпентини е панела да подгрява постъпващата в бойлера студена вода, за да е най-ефективен, а котелът (или ел.нагревателят) да доподгрява вода в горната половина до зададената температура. За това е нужно котелът (или ел.нагревателят) да не може да подгрява долната половина, където е соларната серпентина, иначе логиката се нарушава и соларната система става неефективна, защото при загрят бойлер до 60-70*С помпата почти не се включва. При бойлер с мантел и серпентина или с 2 интегрирани серпентини това няма как за стане, затова аз ги смятам за безсмислица тези технически достижения на българската мисъл. 150 л бойлер също няма с нагревател над соларната серпентина. Защо не сложиш 200л - смяташ че ще е голям ли? Може да ти е голям през лятото, но тогава топлината е без пари. През зимата имаш 80-100л вода готова за ползване, долната половина е хладка. :wink:
cooler - помощник
Да, напълно проумях нещата. И то най-вече за тънкия момент за възвръщане на инвестицията, независимо че с този:http://www.sunsystem.bg/bg/slanchevi-te ... .php?id=54 или пък тозиhttp://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... _f40_tp2_/ тя е двойна. Най-вероятно ще се насоча в тази посока, още повече че тя не изключва възможноста да се ползва и ток ако се стигне до там в някакъв момент. Единствената ми истинска грижа е дали мога да окача 270 кила на тая стена:
Прикачен файл:
IMG_0906.JPG
Прикачен файл:
IMG_0904.JPG
? Тя е външна и е част от стълбището и има две напречни стени от ляво и дясно (виждат се на снимките) всичко това в отлично структурно състояние. Според мен би трябвало да издържи, но може би две диагонални хоризонтални греди над бойлера ще разпределя тежеста между трите стени. Както и да е, това си е тема за друг форум, единствено ако имате някакви лични впечатления от подобни ситуации.
Тези 2 бойлера са стоящи на пода, не трябва да ги окачваш на стена :wink:
cooler - помощник
Аз бих могъл да му направя там и под, въпроса ми е дали това няма да затрудни работата му след като е на 4 метра над земята? По-скоро би улеснило термодинамиката и със двата нагревателя. Почвам да мисля за конструкция...Още веднъж благодаря за помоща, много ме улеснява и някак си ми се иска да пием дори и виртуално по едно. :prayer:
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер с мантел. Кога и как е разумно да се използва?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: