Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Привет
Имам следното питане .Имам нафтов котел който е стоманен и май се нарича нискотемпературен горивната камера е цилиндрична и отворите за димните газове са тръби 10 на брой .Значи газовете трябва да се върнат в посока на предния капак на горелката и от там през тръбите минават в задния край на котела и от там в кумина .Та реших да го преработя котела да работи на био горива .За целта направих горелка която работи с пелети -костилки и чипс поне до сега с това е тествана и работи перфектно .При поставяне в котела и запалване котела вдига температура и то доста бързо горелката работи но единствения проблем е че димните газове излизат освен през кумина и през тръбата в която е шнека и пелетител.Значи да уточня че кумина е ползван и преди със същия котел и нафтова горелка и такъв проблем нямаше.Кумина е почистен има доста тяга и е висок към 15 метра .Мойте съмнения са че димът трудно преминава през тези тръби за отвеждане до задната част на котела и смятам да сложа един вентилатор на изхода на котела за отвеждане на газовете .моля ако някой е компетентен и може да ми даде идея и съвет ще му бъда благодарен
filmatoplo - майстор
Така наизуст може да подхвърля нещо , нафтовата горелка ако е била с цилиндрична форма , разположена по ниско и да има место от където да минат газовете навръщане , друго вентилатора в горелката сегашната със същия дебит ли е , в нафтовата горелка да няма някакъв турбулатор .Все ми се струва че нафтовата горелка е била така конструирана че , да може да прати сигурно загретите пламъци до задната част , и да се върнат облизвайки тавана на камерата , да завият и да минат през тръбите .Със сигурност температурата на нафтовите пламъци с била по висока :? .Ако сегашната горелка е конструирана така че, бие по рано горе -се получава един сблъсък и пушене на газовете .Друго- може да има нужда от някакъв вторичен въздух за горенето , който примерно в нафтовата горелка е бил осигуряван :) .Такива работи.
значи за вентилатор за разпалване ползвам този от нафтовата горелка.Единственото което е че при навтовата горелка пламъка го центрираше в средата .А сега пламъка отива в горната част на горивната камера.Мога до е направяи тази горелка да центрира пламъка като се сложи и от горе един капак и ефекта става като при нафтовия .В момента е така http://www.youtube.com/watch?v=LyXQc_8E ... plpp_video

А може да стане и така http://www.youtube.com/watch?v=ls382HdJ ... re=related
filmatoplo - майстор
:wink: Значи познах че ,сега пламъка бие горе .По принцип и купешките горелки ги накланяме малко да им оправим посоката на пламъка .Не знам точно как ще го постигнеш ,но трябва да направиш така че пламъка да се движи в сноп от фи-150 примерно докато стигне задната част на горивната камера , също за да се изчисти и побелее пламъка иска вторичен въздух -който също не знам как ще постигнете , разгледайте нафтовата горелка добре -тя ще ви подскаже .
naskov - майстор
До момента имам 7-8 горелки Фероли монтирани на нафтови котли. Пламъкът на Феролито е като на нафтова горелка (като във втория линк) и досега нямат проблеми, като изключим една горелка, на която тръбата, в която става горенето се е изкривила. Още не съм бил да я видя, защото са в Гърция, там отоплителния сезон започва по-късничко
Значи направих горивната камера така че да бие огъня в средата .Резултата беше на половина решен с дименето .Но като поставих вентилатор за отвеждане на димните газове непосредствено след изхода на котела проблема се реши на 100% .Дори след като се разгорят пелетите изключвам вентилатора за разпалване /нагнетяване/ и горенето продължава и то достта добре само с вентилатора за отвеждане на газовете .

Сега съм на следващ етап програмиране на блока за управлени .та имам един въпрос относно поставянето на температурен датчик РТ-1000 понеже с кабела с които идва самият датчик ми идва къс въпроса ми е с каква жица да го удължа ?понеже гледам че жичките на датчика не са медни !Дали ще стане удължаване с кабел многожичен 2х0.75 и ще попрече ли на правилната работа на датчика ?
Christo - майстор
Можеш да удържиш кабела с каквото искаш. Снаждането със спойка или с клеми. Според мен не бива да падаш под 2Х0.75 от съображение на механична якост на кабела. Pt1000 има съпротивление 1000 Ома при 0 гр. по Целзий, ако кабелът е прекалено тънък ще ти отчита малко по-висока температура от истинската.

Тема "Преработка на нискотемпературен нафтоф котел на пелетна горе" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: