Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rgadzhev - специалист
Прикачен файл:
shema-2.jpg
shema-2.jpg (11.2 KиБ) Видяна 2765 пъти
Прикачен файл:
IMG_0148.jpg
IMG_0148.jpg (96.17 KиБ) Видяна 2765 пъти
Прикачен файл:
IMG_0147.jpg
Купих един турски ал. колектор, който го свързвам в момента към 200 л. бойлер на който монтирах и фреонва серпентина 8 метра и ще свързвам към външно тяло на климатик, но искам да надградя системата, понеже един панел ми се струва малко. Въпроса ми е дали да купя един Бош 5000 ТФ за 880 лв. или още 4 турски за същата сума? Кое ще бъде по- ефективно? Идеята е лятото да топля басейн, а в останалото време от годината бойлера? Другия ми въпрос за обезвъздушител мога ли да използвам от професинална кафемашина или да сложа някой от другата снимка и кой /работя в сервиз за кафемашини и никога не съм имал проблеми с тези автоматични обезваздушители, но знам ли/? И един последен въпрос трябва ли да имам обезвъздушител и долу и къде? Работя по схемата от снимката долу, там няма, а гледах снимки тук във форума, че някой беше сложил. Системата ще бъде под налягане 2.5 бар с пропилен гликол ако има значение? Благодаря предварително!
kuuuuuul - майстор
Аз бих заложил на турските,със сигурност ще са по добре от Боша,а щом имаш и басейн няма да имаш проблеми лятото.
saraneron - специалист
За басейна са най-подходящи турските и то от най-евтините ,не защото са евтини а защото ще ти одадат повече топлина отколкото по-скъпите селективни,бош,и вакумни със същата площ като метри квадратни!
rgadzhev - специалист
saraneron написа:
За басейна са най-подходящи турските и то от най-евтините ,не защото са евтини а защото ще ти одадат повече топлина отколкото по-скъпите селективни,бош,и вакумни със същата площ като метри квадратни!
А относно обезвъздушителите да оставя ли този горе и трябва ли да слагам и долу. За 4 турски панела колко трябва да е диаметъра на тръбата от тях до бойлера? Имам останала помпа Wilо RS30/6 работила една година на парното ми на въглища, мога ли да използвам нея или е по-дбре Тайфу-то 25/4, която идва с панелите? И последно есен и зима ще вършат ли някаква работа 4 панела или да насоча усилията към термопомпата за загряване на бойлера? Благодаря за отговорите!!!
saraneron - специалист
FILMATOPLO i Lazar Ganev ще ти дадат най добрия съвет на тези въпроси !
LazarGanev - "Велик майстор"
Слагай този горе, долу - според конфигурацията на тръбите, ама обикновено няма нужда. Ако се направи както трябва и горе няма нужда от обезвъздушител, ама ти си сложи, задължително обаче с кранче, което да го затваря. За 4 панела ф15 мед е достатъчно. Вилото е по-добро от китайчето. Вършат работа - като има слънце 1 панел си грее 80л бойлер дори и сега, в средата на ноември.

Тема "Слънчев колектор турски алуминиев или Бош 5000TF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: