• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
redjoff - помощник
Здравейте,
потърсих във форума, но не открих отговор на питането си затова пускам тази тема, ако все пак има направени коментари по този въпрос моля да ги споделите.

Казуса е следния:
- Къща на два етажа и половина.
- Старо строителство плътна тухла 33 см стени с мазилката частично изолирана на пролет и предстои цялостна изолация с 10 см EPS.
- Използвах печка с водна риза , която топлеше един етаж от къщата на таванския етаж има камина.
- Трябва да сменя печката и камината с котел и да топля втория и таванския етаж.

Няма как да сложа котела нито на първия етаж нито в мазето единствените варианти са:
1. Да сменя печката с пелетна камина с водна риза, която да ми разреши проблема с дървата въглищата и т.н, като използвам съществуващия комин
2. Да използвам котел, който е извън жилищните помещения монтиран в гаража.

При първия вариант трябва да инвестирам в пелетна камина около 3000 - 4000 лв за мощност, която да ми покрие нуждите.
При втория вариант трябва да реша проблема с дългия път на тръбите от гаража до къщата - котела го имам Viadrus U22C пет секционен. Разстоянието на тръбите от котела до буферния съд е 20-21 метра - 8 от тях вътре в гаража, 5,5 между гаража и къщата във въздуха и 6,5-7 по стената на къщата. Последните мога да ги вкарам и вътре в къщата.

Въпросите ми са следните:
1. С какви тръби да изпълня връзката между котела и буферния съд?
2. Каква изолация да използвам за тези тръби?
3. Мога ли да ги оставя да са във въздуха или е за предпочитане да ги вкопая в земята?

Ще ви бъда благодарен за всяко мнение дори то напълно да изключва реализацията на идеята ми!

На схемата се вижда какво е разположението на котела, тръбите и буфера.
Прикачен файл:
Тръби гараж къща.jpg
Тръби гараж къща.jpg (43.92 KиБ) Видяна 3405 пъти
torbalan - Дървен философ
За котел на нафта мислили си?
Размерите му са такива, че може да се сложи в почти всяко помещение без да пречи...
Нафтата може в мазата...

Разхода като левове не е страшен. Продава се и нафта с по-нисък акциз за отопление...
Може и топлата вода да си прекараш през него...
alex_serviz - специалист
При мен част от тръбите ( 10-тина м. ), минават отвън. Изолирани са с вата и обшивка от поцинкована ламарина.
fbr - майстор
torbalan написа:
Продава се и нафта с по-нисък акциз за отопление...
.
От следващата година няма да е така. http://dnes.dir.bg/news/goriva-aktziz-o ... 3-20549959
DundyTheCroc - майстор
От следващата година много вероятно ще има акциз и за тази нафта.
Ruseff - специалист
Имам тръбен път 18 метра до котелното под земята-супер изолация,всяка тръба в една ф75 и после във ф110.Загуби със сигурност има-колко,не мога да кажа.Но вече 17 години системата си работи...Ако не се вманиачаваш чак толкова по отношение разход и загуби,прави го и не се чуди.Много инсталации има така направени.
шоп - майстор
+ 1 към мнениието на Ruseff
и при мен има едни 10 метра тръба 2.5'' под земята изолирани със стъклена вата и 10 ина метра въздушно пак 2.5" черна тръба, стъклена вата и поцинкована ламарина. От 20 ина години е така. Загуби определено има, но + са повече. Котелното ми е извън къщата и няма никакви миризми и газове в къщата. Сега има много по ефективни и модерни топлоизполации, така, че не виждам проблем.
Мога и да снимам въздушното трасе.
joro_vn - специалист
И моето котелно е извън къщата, има 7-8 метра тръби под земята, после влиза в мазето.
Заварено положение.
Обаче съм сигурен че загубите са големи. Като гори котела, в котелното /колкото една малка стая/ си е топло, демек допринасям за глобалното затопляне.
При изстиването на котела топлината също заминава някъде си, помпата спира.
Какви са загубите от тръбите под земята мога само да гадая.
Загубите от комина също.

Ако можех, щях да си сложа една пелетна камина вътре, комина да си ми е вътре, и няма да топля врабчетата. Всичката топлина ще остава в къщата.

Имам познат с такава камина, къща 300 квадрата на 2 етажа /добре изолирана/, откакто е там 3 години, минава максимум с 3 тона пелети на година.
torbalan - Дървен философ
fbr написа:
torbalan написа:
Продава се и нафта с по-нисък акциз за отопление...
.
От следващата година няма да е така. http://dnes.dir.bg/news/goriva-aktziz-o ... 3-20549959
Това съм го пропуснал... Въпреки всичко отоплението на нафта не е много по-скъпо от това с въглища, а е много по-удобно за експлоатация и автоматизация.

За сравнение в преходните периоди, когато котлите на въглища работят в най-лошия за тях режим пък дума не може да става...
redjoff - помощник
Нафтата я изключвам като вариант дори и да е безплатна.

Котела в момента е за въглища и дърва, но ще му добавя пелетна горелка, така че се надявам да нямам проблеми с ниската ефективност на дървата и въглищата, когато котела не работи на 100% натоварване - предполагам, че наличието на буферен съд също ще помогне за разрешаването на този проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на отдалечен котел на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: