Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ivo_Ray - помощник
Здравейте.
Решил съм да изграждам отоплителна система в стил "направи си сам" на къща която в момента реновирам, Идеята е следната.

На покрива ще инсталирам вакумен слънчев колектор (осигуряващ 200 литра гореща вода), нещо от този род http://www.bgsolarhome.com/bg/heatpipe24.html
, в мазето ще сложа полиетиленов бидон 1000 литра, който ще изолирам както си му е реда, ще му сложа серпентина за колектора, също така електрически нагревател. Като по моя сметка слънчевия колектор ще вдига всеки ден температурата на водата в топлообменника с приблизително 10 градуса.
Електрическия нагревател ще се пуска с таймер, само на нощна енергия. Съответно през нощта температурата на водата в топлообменника ще я вдигам с 20 градуса. ( това ще ми струва приблизително 1,60 лв. по сегащните цени на Енерго Про, след данъците и таксите)
Подвото ще се пуска автоматично в 16:00 всеки ден, като в часа в който се пуска, по мои сметки в топлообменника трябва да има 1000 литра вода с температура 60 градуса. От 16:00 до 00:00 температурата вече ще е паднала до около 30 градуса, системата спира. Цикълът се повтаря, електрическо затопляне от 30 до 50 на нощна енергия, през деня слънчево дозатопляне с още 10 градуса, в 16:00 имаме налични 60 градуса - 1000 литра. Системата ще е изградена от 4 кръга ( общо 300 метра тръби), отопляемата площ е 55 квадратни метра. Къщата ще бъде изолирана отвсякъде със фибран, някои от вътрешните стени ще са със каменна вата и гипсокартон, над тавана ще има 5 см фибран.(приемаме, че къщата е добре изолирана)

Въпросът ми е дали някой е изградил подобна система и дали тази система която аз мисля да направя, ще работи по начина който съм описал, дали прогнозните ми сметки са изобщо вярни или близки до истината.(да се отоплявам с 1.60 лв на ден) Също дали може да се изгради по начина който съм дал в схемичката. Също ще се радвам ако ми помогнете в избора на колектори, на помпи, на трипътни вентили и на тръби.

Прикачен файл

Draw1.JPG
idunno - специалист
Всичко си изглежда добре, като замениш бидона със стандартен топлинен акумулатор.Иначе и литража е верен.На солара му трябва още разширителен съд и управление.Трипътният вентил трябва да е тип смесителен.Помпите и на подовото и на солара са обикновено модели с малък дебит за сметка на висок напор.Електронно регулирани.Откъм подовото,ти трябва колекторен възел за подово и контролер, който да управлява смесването(чрез трипътния вентил) на подаващата и връщащата води.Не винаги ти трябва 40 градуса входяща вода към подовото.А и така няма да товариш топлинния акумулатор(бидона :) ).
Колекторното поле ще трябва да може да покрие 1000 - та литра.
filmatoplo - майстор
Много ток ще се плаща :wink: .
Ivo_Ray - помощник
idunno, на мен ми се иска цялата система да е максимално простичка. Първоначално, опитно ще установя кой от четирите кръга с какъв дебит да е, примерно за спалнятя ще завия малко кранчето, за всекидневната ще го оставя отворено на макс. В общи линии няма да има обратна връзка, с температурата в стаите (не знам дали е редно така)
Мисля си цялата логика която съм описал, да я вкарам в едно контролерче. То да включва и изключва помпите, като следи температурата в панела на покрива и в акумулатора в мазето, както и часовете които съм му задал. Но не разбирам как контролер ще контролира смесването. Аз си мислех просто да наглася трипътния вентил да пропуска вода с температура 35 градуса. И винаги да си стои толкова.
idunno - специалист
Няма логика и при -16 и при 0 градуса да влиза една и съща температура към подовото, не че масово в БГ не е така.
Идеята ти с общ контролер да се управлява всичко, става, но този контролер не е прост. Началната идея като цяло е добра, но няма да стане с подръчни материали.Така и така го правиш сам инвестирай в читави компоненти(преасемблирани), защото следващия сезон може да се наложи да пишеш по темата - как да поправим моята инсталация.
Максимално прост вариант има винаги, но е ....прост. :)
Принципно, топлинните процеси са инертни, ако намалиш инертността правиш икономия.Без да сирам устрема ти - направи си бюджет с който да реализираш идеята си.
syncho - майстор
Малко съм несъгласен с idunno относно помпите. Не е необходим голям напор за тези помпи, защото системата е затворена и е необходимо единствено да се преодолее хидравличното съпротивление на системата, което може да стане и с най-малките циркулационни помпи.

За инертността на системата съм съгласен, но ако си решил да го правиш максимално просто - слагаш си трипътен термостатичен смесителен вентил, който ти подава постоянна температура и контролираш помпата на подовото по температурата в стаята. За да контролираш с контролер смесването ти трябва смесител с моторна задвижка.

Общо взето така както си го замислил е добре, само сложи слънчев колектор U-type вместо heat-pipe. Да знаеш, че ще ти е малко и не знам дали ще го усетиш, ако оставиш панел за 200л бойлер. Казвам го от опит, защото ние имаме такава система на хале 350м2 с подово и слънчеви колектори висок клас. Бройката колектори, които сме сложили са за 1000л система за БГВ, но зимата стигат да поддържат температура от около 10-тина градуса. Верно, че и халето е ламаринено и има огромни загуби, но на нас ни върши работа за сега. Предполагам на теб ще са ти ниски тези температури, а и надали ти е 4 пъти по-малко помещението.
barborino - специалист
И на мен ми се върти такава идея да топля къща,но мисля да сложа още една серпентина и да грея с климатик вместо с нагревател.С 24 тръби :? сметката май няма да излезе.
Чаро - Акълия
Реално подовото работи добре с минимален дебит над 100л/ч и дт5гр (според изолация, стъпка и подово покритие) та да речем 5 кръга свалят 5 градуса от буфера за около 2часа (сметка на ум, в идеалистичен вариант :wink: ). Ако има смесител и подовото работи с 35гр ще трябва да имаш топлина за доста часове.
До тук добре, но за да работи подовото с 35гр, му трябва един друг дебит, който омазва нещата. От друга страна жилището няма да се отоплява през деня (до колкото разбрах) и загряването му (с подово) ще е доста бавно.
За да грееш 1000л на ток ще ти трябва доста сериозен нагревател. Отделно загубите от топлосъхранението.
Един колектор не смятам за сериозна помощ от слънцето. А и не мисля, че зимата ще успееш да вдигнеш 10гр в бидона (1000л) през деня, при положение, че си го нагрял през нощта до 50гр!
На всичкото отгоре ще подкрепя негативната си позиция и след моя подобен опит. Загрявах 1000л до 55гр с термопомпа на нощна енергия. Развъртах топлината с подово из 120м2 жилище. На втория час нещата отидоха към стартиране на термопомпата при -5гр външна температура. Повече не помислих в тази насока...
Аз лично бих разгледал колекторите от бирени кутийки (слънчевия елемент от идеята ти) и 2 акумулиращи печки "Изгрев" . Нощна енергия+безплатна слънчева. Без бидони, помпи, хетпайпове и т.н.
Просто, ефективно и доказано на всичкото отгоре и супер евтино!
:)
Ivo_Ray - помощник
Аз правя следната сметка, според която продължавам да си мисля, че работата ще стане и то ще стане много добре :)
Смятах, смятах и стигнах до топлинни загуби 300w на час при температурна разлика 35 градуса.(25 вътре, -10 навън) на стая. Аз на практика имам 4 стаи.( тези 55 квадратни метра отопляема площ) 300w х 4 стаи х 24 часа излиза 28,8 kWh топлинни загуби не ден за къщата. За да поддържам 25 градуса в къщата, ще трябва да вкарвам минимум тези 28,8 kWh, нали така ?
За да стоплям тия 1000 литра, от 30 до 50 градуса, ще трябва да вкарам 23,2 kWh енергия. После ще се надявам със слънчевата енергия да вдигам с 10 градуса ( 11,6 kWh ). На практика аз ще разполагам в бидона с 34,8 kWh енергия. Тя надвишава това което ми трябва на мен за да поддържам 25 градуса в стаите. Тук не отчитам топлинните загуби в системата, те сигурно ще са големи. На практика и аз не съм сигурен, след като имам 50 градуса в акумулатора, дали мога със слънчеви панели да я повиша на 60 ? А относно мощния нагревател, 23,2 kWh разделено на 6 часа ( периода на нощна енергия ) излиза че ми трябва нагревател 4 kW. Не е особено мощен. Аз ще сложа 10 :), да мога да я стоплям по-бързо.
В крайна сметка ще си играя с тая температура, ако не ми стига енергия, ще стоплям не от 30 до 50 ами от 30 до 60 градуса през нощта. Това ще излиза като цена не 1,6 лв а 2,4 лв. Звучи ми не скъпо.

Тема "Водно подово + слънчев колектор + електричество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: