• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Четох, четох, пък реших да питам за съвет. Не знам дали не беше по-правилно да се закача в някоя подобна тема.
В момента се прави ОВК проекта, но се надявам 15-20кВ да ме оправят.
Системата ще е нискотемпературна с водно подово и конвектори.
Основното отопление ще е термопомпа въздух-вода ( не е ясно каква точно), съответно като клекне в студа, ще трябва котел.

Комина е 7м. ф230- инокс, изолиран с 5 см вата.
Горивото на котела ще е дърва, въглища и трябва да има възможност за монтиране на хубава пелетна горелка. Котела да не е пиролизен.

От четенето на раздела, си направих някои изводи, но доколко са верни:

Да е триходов май е препоръчително, доколкото разбрах КПД-то е по-високо.
Чугунените би трябвало да са по-хубави, но гледам има и доста стоманени, които препоръчвате.
Да има ръчка за разклащане на скарата било добре.
Да не струва 3000 лв :)

Будерус с външен шнек било добре.
За Бош Solid 2000 филматопло писа, че пушел, други пък са доволни.
Бош 3000H вече е чугунен и мейд ин джърмани, дали си струва. Гледам много къси дръвца поема ( 30 см само).
Не съм наясно за бошовете могат ли да се конвертират качествено за пелети.
Де Дитрих – похвален от филматопло.
Burnit WBS Active - триходов, май го харесвате, но вентилатора не работел много автоматично. Има и модели на Burnit без вентилатор.
Дакон Ера, Виадрус ??

Какво мислите, към какво да се насоча?
Последна промяна от radius на ср сеп 26, 2012 3:48 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Бош 2000B пуши ако комина не го задоволява, гледам, твоя комин е добър за мощността на котела, така че не би следвало да има проблем.
radius - майстор
Този Бош дали е триходов и дали може да му се присади пелетна горелка ( някой ден)?
Каква е разликата в котлите направени за различно основно гориво? Ако смятам да горя предимно дърва с чат-пат въглища, какъв котел ми е нужен- за дърва или за въглища? Кой знае какви смехории питам...
filmatoplo - майстор
За Бош Solid 2000 филматопло писа, че пушел, други пък са доволни. :) Боша е супер за пелети -понеже пелетната горелка му спомага вентилаторно , и не се налага отваряне на вратичка по време на работа , пуши на другите видове гориво при лош комин и само при отваряне на вратичката за зареждане с гориво :wink: .Днес поръчах един котел на клиент пак като теб 3 в 1 -въглища,дърва и възможност за пелети , котел Атмос комби :wink: , гледах и Бърнит Актив с вентилатор -става с пелетна горелка но,трябва да е кръгла и изнесена напред -Ватерланда може да не стане , такива горелки са оригинална Бърнит , Фероли или подобни . :wink:
sian - специалист
Да не отварям нова тема ще попитам тук. Котела е Дакон БОШ 24. Ще имам ли проблем с тягата. Комина е метална тръба Ф200мм 10м висока, неизолирана.
Christo - майстор
Ако коминът ти е външен, метален и неизолиран, горещо ти препоръчвам да го изолираш със стъклена или каменна вата, по възможност 8-10 сантиметра. Отвън тънка алуминиева ламарина или неръждавейка. За да тегли, коминът е добре да е топъл. Иначе ще тръгнат едни катрани, не ти е работа.
sian - специалист
Christo написа:
Ако коминът ти е външен, метален и неизолиран, горещо ти препоръчвам да го изолираш със стъклена или каменна вата, по възможност 8-10 сантиметра. Отвън тънка алуминиева ламарина или неръждавейка. За да тегли, коминът е добре да е топъл. Иначе ще тръгнат едни катрани, не ти е работа.
От 10-ина години работи така. Не ми се влагат в него пари за изол. Направо ще сложа инокс двоен с изолация, но не сега.
radius - майстор
Не разбрах на чугунените кое е плюса. Разбрах, че Бош 2000 е по-труден за ползване на дърва (тясна камера, врата пушеща срещу "оператора" :wink: ), но пък на въглища бил супер.

Дано да има още включвания по тази често дъвкана тема. Ако може просто като съвет с кои марки няма да сбъркам (но да може и пелетна горелка да се присади впоследствие).
kalin72 - майстор
Бош 2000 е по-труден за ползване на дърва (тясна камера, врата пушеща срещу "оператора" ), но пък на въглища бил супер
Има модели, които са предимно за дърва. Последните два:

http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html
netcho - специалист
Към sian не би трябвало да имаш проблем с комина но определено си го изолирай- ето моя ф180 метална тръба 8м. доста по нисък за това ф-и според спецификацията за моя котел /Бош-24/но нямам ни катран ни ядове изолиран с вата и отвън облечен с ламарина прахово боядисана

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (34.36 KиБ) Видяна 5711 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: