Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Какво мислите за ползата от предварително подгряване на топлата вода от солар, когато зимата не е достатъчно да се подгрее директно бойлра? Тези ми се струват умни http://www.akvaterm.fi/eng/Accumulators ... AR.41.html, ползват 2 серпентини за солара, както и трипътен вентил. Бойлера е разделен на 2, но цената му е умножена по 2 :roll: . Четох във форума, че има хора направили подобна система с отделен бойлер.
Ако нещо не съм обяснил разбираемо, ето как си представям да работи подобна система: зима, слънце, -10С на въздуха, 30С в колекторите. Не мога да стопля бойлера с тези 30С, но мога да стопля чешмяната вода от 8 до 30С и после да си я дозатопля с основния отоплител в главния бойлер. Ако пък колектора се затопли до 60С, трипътния го насочва директно към главния бойлер. Доколко има смисъл от изграждането на такава система, оскъпяването е с малко тръби, бойлер със серпентина и трипътен вентил.
igt - специалист
Доколко има смисъл от изграждането на такава система, оскъпяването е с малко тръби, бойлер със серпентина и трипътен вентил.
Винаги има смисъл, стига да имаш финансова възможност, място за изпъление и много слънцегреене, защото в региона, където аз живея от 7 дни не съм виждал слънце, а само мъгла, при което положение не знам, ако имах колектор колко щеше да стопли водата.
Успех в начинанието.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това, което искаш може да се получи с най-обикновен бойлер с 2 серпентини на Теси или Сънсистем - долу солара, горе котел, по средата ел.нагревател. Не виждам с какво те е впечатлил този с многото дупки :)
radius - майстор
Амиии... с многото дупки. Едната серпентина е за солара, другата е за основния отоплител ( котел или термопомпа). Няма трета серпентина, затова търся подобно решение.
Още повече, че като са в един обем, не добре загретия солар ще "дърпа" топлина от бойлера, въпреки че е отдолу.

Друго чудене е , понеже с-мата ще е нискотемпературна ( 45С) кое да е отдолу солара или серпентината на термопомпата.
Последна промяна от radius на ср яну 16, 2013 3:01 pm, променено общо 2 пъти.
filmatoplo - майстор
Става -имам го изработвано :wink: , два бойлера се загряват по приоритет един след друг , като трипътен вентил разпределя потока на топлоносителя влизащ в серпентините .Аналогична система имам правена и между- басейн и бойлери :wink: .
fox_vt - майстор
Определено има смисъл от това макар че щом имаш локално парно май се губи смисъла.Иначе каквото и да вземеш от слънцето все ще е по добре от 8 градусовата вода във водопровода.
radius - майстор
Ами точно защото локалното парно ще е с източник термопомпа въздух-вода и затова гледам да я олекотя с каквото може. Естествено с цената на разумни инвестиции.
А и при температура 40-45С на водата в системата, доподгряването много вероятно да е на ток, така че е добре да му се помага.
Evgeniy - майстор
Методите за повишаване на ефективността с минимални инвестиции според мен са:
1. Изграждане на въздушен слънчев колектор за подгряване въздуха на термопомпата. В слънчево време би вдигнал съществено COP... Друга алтернатива са термодинамичните панели, но ценово предполагам ще са далеч от въздушните колектори.
2. Системите с 2 бойлера, като единия е за предварително подгряване са удачни, но най евтино ще е с термосифон с проточна серпентина. Така лятото ще се ползва директно, а зимата ще захранва входа на другия бойлер.
fox_vt - майстор
Не мога да си представя да се подгрява въздуха за коя да е термо помпа :-D То един най обикновен климатик прекарва колосално количество въздух през външното тяло не виждам как какъвто и да е колектор въздушен ще помогне някак :lol: А то на слънчево време не му трябва помощ там всеки мое виж измисли как да го топлим на - 20 нощем на пълнолуние :-D
Бойлер с две серпентини Теси или Сънсистем. Ако има управление солара друго не ти трябва.

Това е т.н. буферен съд.

Тема "Ползване на сл. колектори при ниски температури" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: