Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
здравейте,

В къщи се отопляваме с котел на твърдо гориво и водна инсталация /алуминиеви радиатори/. Обаче преди години, като стройхме комините ги направихме с коминни тела до таванския етаж и единични тухли с кюнец ф110 на таванския етаж. От самото начало имаме проблем с тягата. Коминът е малко над билото, но може би заради прехода от отвор 20 на 20 към ф110 се получава нещо като тапа. Котлето е 45кВ, като отопляваме само един етаж. Имам три въпроса:

1. Най- вероятно ще трябва да разбия комина напролет от таванския етаж нагоре. Височината на комина е около 4м. Ако ползвам коминни тела как да го укрепя?

2. Възнамеряваме да монтираме климатик в хола/трапезарията при случай, че има проблем с котлето. Заедно с кухнята площта е 37.34 м2, с обем около 96м3. Какъв климатик бихте ми препоръчали и къде ще е най-разумно да го разположа? Стените с прозорците са външни /лявата и горната/.

3. На таванският етаж са инсталирани тръби ф16 за парното, но не са поместени в шлаух. Искам да направя сух под, като преди това преправя конекторите към радиаторите и сложа шлаух. Шлаух с какъв диаметър трябва да ползвам? /ф18 ще ми свършили работа, червен за подаващата и син за връщашата/.

П.С. Поради хамалогията се замисляме дали да не преобразуваме котела на твърдо гориво на котел с горелка и пелети. Сухият под го виждам 30мм керамзит и 2 слоя гипсфазер по 10мм. Семейството има притеснение за височината, но аз опредлено съм ЗА допълнителни 20мм фибран или каменна вата между посипката и фазера.

П.С2. Имам нужда от лазерен нивелир за да пренеса нивото между стаите за 1 ден. Да Ви се намира под ръка? Бях взел един малък твърд маркуч/около 5м/, ама с него колкото пъти меря все след 3-4 път показанието е различно.:(

Прикачен файл

komin.JPG
komin.JPG (10.91 KиБ) Видяна 1555 пъти

Прикачен файл

IMG_0024.JPG

Прикачен файл

IMG_0023.JPG
prascho - майстор
Никой ли не иска да направи коментар?:(
filmatoplo - майстор
Ами Прасчо :) ти сам си си отговорил на своите идеи , иска залавяне за работа , единствено нямаш лазерен нивелир :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
От водния нивел по-точен няма, нещо не го ползваш правилно.
prascho - майстор
Мамка му...Котелът работи точно 4 дни след изчистването от моя страна и пак спря да тегли. При отваряне за да поеме въздух пуши :(. Не знам какво да правим. А се задават снегове и студове. Интересно е, че в добавка ползваме една печка тип кюмбе на съседния комин в помещението. 15 години нямаше никакъв проблем с тягата, макар, че коминът е изграден по същия начин. Тази година и тази печка взе да пуши. Единственото ми обяснение на ситуацията е калпав кимюр, от който се получават налети и се задръства бързо. Вие какво мислите?

На важните въпроси не съм си отговорил. Да за сухия под съм дал някакви идеи, но реално от шлауха има ли файда? Да се хвърляме ли на климатик и какъв ще ми бъде полезен? Идея си нямам от климатици.

П.С. Препоръчайте някой коминочистач да дойде да види комините и да ги изчисти професионално.
prascho - майстор
Препоръчайте коминочистач да изчистим комина на котела, поне да изкараме още 2 месеца. Пък на пролет ще разбивам най-горната част и ще разширявам отворите за повече тяга. Дали ако сложа долу вентилатор ще облекча работата на котела като засиля принудително тягата? Ако е долу при розетката ще свърши ли работа?

Тема "Отопление с котел+климатик, инсталация под сух под?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: